REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Škotijos nacionalinei partijai (SNP) po Didžiosios Britanijos visuotinių rinkimų praradus vietų parlamente, pirmoji ministrė Nicola Sturgeon (Nikola Sterdžin) gali būti priversta persvarstyti savo nepriklausomybės planus ir strategiją dėl „Brexit“, penktadienį sakė stebėtojai.

Škotijos nacionalinei partijai (SNP) po Didžiosios Britanijos visuotinių rinkimų praradus vietų parlamente, pirmoji ministrė Nicola Sturgeon (Nikola Sterdžin) gali būti priversta persvarstyti savo nepriklausomybės planus ir strategiją dėl „Brexit“, penktadienį sakė stebėtojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusių metų Britanijos sprendimas pasitraukti iš Europos Sąjungos pakurstė nacionalistų ambicijas nutraukti jau tris šimtmečius gyvuojančią škotų sąjungą su britais, bet po pastarųjų rinkimų šių ketinimų gali būti atsisakyta.

REKLAMA

„Indyref2 (2-ajam referendumui dėl nepriklausomybės) galas – štai ką pamatėme šį vakarą“, – sakė škotų konservatorių lyderė Ruth Davidson (Rut Deividson) paaiškėjus ketvirtadienį vykusių rinkimų rezultatams.

R.Davidson vadovaujamos partijos rezultatai yra geriausi Škotijoje per pastaruosius tris dešimtmečius, tuo tarpu konservatorių premjerės Theresos May (Terezos Mei) pasirodymas galėjo būti ir geresnis.

Tačiau nacionalistinė SNP išlieka didžiausia partija Škotijoje, nepaisant atskirų kandidatų nesėkmių, kurias patyrė ir buvęs Škotijos pirmasis ministras Alexas Salmondas (Aleksas Salmondas) ir dabartinis partijos vicepirmininkas Angusas Robertsonas.

REKLAMA
REKLAMA

Atsakydama į BBC klausimą, kokį poveikį rinkimų rezultatai turės Škotijos nepriklausomybės siekiams, N.Sturgeon atsakė: „Ruošiuosi neskubėdama tai apmąstyti.“

„Nesiruošiu priiminėti skubotų vertinimų ar sprendimų, bet akivaizdu, kad man yra apie ką pagalvoti dėl SNP rezultatų“, – kalbėjo ji.

Pirmoji ministrė pripažino, kad dėl nepriklausomybės perspektyvos Škotija „pasijuto neužtikrintai“.

2014 metų referendume 55 proc. škotų balsavo prieš atsiskyrimą nuo Didžiosios Britanijos, bet pralaimėję nacionalistai 2015 metais vieningai balsavo už SNP ir laimėjo 56 iš 59 Škotijai skirtų vietų parlamente.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Britų ministrė pirmininkė pirmalaikius rinkimus inicijavo bandydama padidinti konservatorių daugumą parlamente, sustiprinti savo pozicijas prieš derybas dėl „Brexit“ ir numalšinti nacionalistų raginimus rengti antrą referendumą dėl nepriklausomybės.

Bet jos rizikingas sumanymas davė įspūdingą priešingą rezultatą – nors ir laimėjo daugiausiai vietų, daugumą parlamente ji prarado, o pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos kairuoliškų pažiūrų lyderio Jeremy Corbyno (Džeremio Korbino) populiarumas išaugo.

Šie rinkimai taip pat leido iš dalies atsigauti leiboristams, anksčiau dominavusiems Škotijos politikoje, bet 2015 metais šiame regione gavusiems tik vieną mandatą.

REKLAMA

Škotijos leiboristų lyderė Kezia Dugdale (Kasija Dagdeil) sakė, kad partijos naujieji įstatymų leidėjai tvirtai priešinsis antrajam referendumui dėl nepriklausomybės.

„SNP balsavimas byra apygardose, kuriose ji turėjo didžiausią palaikymą... tai labai bloga naktis SNP“, – skaė K.Dugdale.

Londono ekonomikos mokyklos profesorius Iainas Beggas (Ijanas Begas) tai pat sakė, kad rinkimų rezultatai SNP buvo „katastrofiški“.

„Škotijos nacionalistai neteko daugiau nei 20 vietų. Tai labai bloga žinia jiems ir bet kokioms Nicola Sturgeon ambicijoms surengti antrą referendumą“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

REKLAMA

SNP turėtų ir toliau likti trečia pagal dydį partija Britanijoje, o tai suteiktų N.Sturgeon galimybę siekti sudaryti „progresyvųjį aljansą“ su leiboristais ir neprileisti T.May konservatorių prie valdžios.

Atsakydama į klausimą, ar SNP numatytas koks nors vaidmuo būsimoje vyriausybėje, pirmoji ministrė atsakė: „Gali būti, bet kol kas dar anksti taip kalbėti“.

„Bet mes norėtumėme atlikti tam tikrą vaidmenį ... Bandome, jeigu pavyks, užtikrinti progresyvią vyriausybę Vestminsteryje“, – kalbėjo ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų