REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei kasryt pabundate apsunkę, tingūs ar irzlus, jaučiatės pavargę, gali būti, kad per daug prisivalgėte prieš miegą arba tiesiog nepaisote dienos rėžimo. Ir visai nesvarbu, kad miegate pakankamai valandų. Anot žinomo lektorius, asmeninio efektyvumo trenerio Dariaus Ražausko, svarbu ne tik KIEK, bet ir KADA miegame.

Jei kasryt pabundate apsunkę, tingūs ar irzlus, jaučiatės pavargę, gali būti, kad per daug prisivalgėte prieš miegą arba tiesiog nepaisote dienos rėžimo. Ir visai nesvarbu, kad miegate pakankamai valandų. Anot žinomo lektorius, asmeninio efektyvumo trenerio Dariaus Ražausko, svarbu ne tik KIEK, bet ir KADA miegame.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lektorius teigia, jog nė vienas negimsta nei ,,vyturiu“, nei ,,pelėda“. ,,Čia liaudies išsigalvojimas. Vienas gimsta su organizmu, kuris natūraliai, lengviau pagauna dienos režimo svarbą, kitam reikia to išmokti“, - sako jis.

REKLAMA

D. Ražauskas patikina, jog kiekviena ,,pelėda“, pripratinusi save laiku eiti miegoti ir keltis, gyvenime pajaustų begalę naujų pliusų. Anot jo, suvaldytas miego rėžimas duoda žvalesnį protą, geresnius sprendimus, galiausiai, pakyla gyvenimo kokybė.

Užmigti prieš vidurnaktį – būtina

Asmeninio efektyvumo treneris sako, jog svarbu yra užmigti iki vidurnakčio. Geriausia – apie 22 val. ,,Miegoti reikėtų eiti 2-3 valandas iki vidurnakčio, tuomet organizmas geriau pailsi, stresas išeina, smegenys regeneruojasi. Dar derėtų tris valandas iki miego nevalgyti ir apskritai, vakare nepersivalgyti, tuomet miegas bus kokybiškesnis, lengviau užmigsite“, - teigia D. Ražauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pastebi, jog šiuolaikinėje visuomenėje laikytis režimo nėra lengva. ,,Dabartinės žiniasklaidos, interneto turinys konstruojamas taip, kad pritrauktų mūsų dėmesį ilgam ir prisijungę vakare gal net nepastebime, kad atsijungiame tik vidurnaktį ar dar vėliau, kada svarbiausias miego laikas – prarastas“, - sako D. Ražauskas. Jis taip pat pabrėžia, jog didelė klaida, kai visą savaitę žmonės miega mažiau, kankinasi, išvarginam psichiką ir galvoja, jog savaitgalį pamiegos daugiau. Jo teigimu, prarasto miego ,,neatmiegosime“, gerai nesijausime ir tik sukelsime organizme disbalansą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Miego trukmė, anot jo, yra individualus klausimas. Tačiau labai svarbu ne tik pakankamai miegoti, bet ir nepersimiegoti. Kaip ir su maistu, badas – taip pat blogai kaip persivalgymas. Vidutiniškai reikia apie 7 valandų miego, vyrams užtenka šiek tiek mažiau. Tiesa, D. Ražauskas siūlo vyrams suprasti moteris šiuo klausimu ir nebūti griežtiems. ,,Mergaitėms ir moterims reiktų labiau atleisti, net jei vyras visada laikosi dienos režimo, neversti jų daryti to paties. Jos, dažniausiai, emocionalesnės, jautresnės, tad ir poilsio reikia daugiau. Tačiau šioms nereiktų tuo piktnaudžiauti“, - sako jis.

REKLAMA

Vaikams – kitos taisyklės

Anot lektoriaus, tėvai neturėtų versti vaikų laikytis miego režimo. Ikimokyklinio amžiaus vaikams, apskritai, reikia daug daugiau miego, jiems negalioja šios taisyklės. O vyresnius D. Ražauskas pataria to mokyti tik pavyzdžiu. ,,Jei tėvai verčia, dažniausiai, ateityje vaikai daro priešingai. Reikėtų rodyti pavyzdį, o vaikai užaugę tai atsimins ir kopijuos. Apskritai, turtėtų būti bendros namų taisyklės, dienos režimo turi laikytis visa šeima, o ne taip, kad vaikus nuvejame miegoti, bet patys sėdime prie televizoriaus“, - pataria D. Ražauskas.

REKLAMA

Jaunystės ,,baliavojimai“ dar pasijaus...

D. Ražauskas pastebi, jog jaunimas, dažnai, tinkamo miego svarbą ignoruoja. Deja, visiems galioja tie patys dėsniai. ,,Kai nusiperki naują automobilį, jis kurį laiką važiuoja gerai, negenda, bet jei mes to naujo automobilio netausojame, važiuojame ne pagal gamintojo rekomendacijas, jis greičiau susidėvi. Su žmogaus organizmu - tas pats“, - teigia D. Ražauskas. Jauno žmogaus organizmas, anot jo, yra energingas, bet kuo daugiau energija švaistoma jaunystėje, tuo greičiau jaučiasi pasekmės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, viskas turi savo galiojimo laiką. Vis jaunesni žmonės dabar serga tomis ligomis, kurios seniau pasireikšdavo vyresnio amžiaus žmonėms.

Kasdien vis minute anksčiau

Japonų mokslininkai užpatentavo metodą, kurio esmė – nauja veikla kasdien vis užsiimti minute daugaiu. Pavyzdžiui, sportuoti, mokytis naujo amato, užsienio kalbos. ,,Galime tai pritaikyti ir miegui. Kelkitės ir eikite miegoti vis keliomis minutėmis anksčiau. Tada bus mažesnė atmetimo reakcija ir didesnė tikimybė, jog pavyks susitvarkyti miego ritmą“, - pataria D. Ražauskas. Jis dar pabrėžia, jog kasdienybėje labai svarbu ritualai. Be tam tikrų kasdieninių įpročių, rutinos, nesugebėsime nei tinkamai pailsėti, nei padirbti, nei pavalgyti. ,,Kiekvienam žmogui reikėtų pamažu formuoti kasdieninius įpročius, ritualus. Pavyzdžiui, knyga prieš miegą, rytais trumpa mankšta visada, miegas tokiu pačiu metu. 10 minučių kasdien jogos, kvėpavimo pratimų ar mankštos, gali padaryti didesnį poveikį sveikatai nei nereguliarus stiprus sportas“, - sako jis.

Lektorius ypač akcentuoja, kad viską reikia daryti pamažu. ,,Jei įmesime varlę į verdantį vandenį, ji iškart iššoks, tačiau jei ją pradėsime virti šaltame vandenyje, ji išvirs. Lygiai taip pat ir mes turėtume keistis - pamažu, nepulti į fanatizmą. Jei norime pradėti laikytis miego režimo, kasdien vis atsigulkime ir kelkimės keliomis minutėmis anksčiau“, - pataria asmeninio efektyvumo treneris Darius Ražauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų