REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime ketvirtadienį galutinai įvardyti Alkoholio kontrolės įstatymo pasiūlymai, kuriuos dar turi pasirašyti prezidentė. Po daug diskusijų visuomenėje ir Seime sukėlusių svarstymų Seimas gerokai sugriežtino alkoholio prekybą, vartojimą ir reklamą. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga TV3 studijoje įvardijo ir tolimesnius valdžios tikslus.

Seime ketvirtadienį galutinai įvardyti Alkoholio kontrolės įstatymo pasiūlymai, kuriuos dar turi pasirašyti prezidentė. Po daug diskusijų visuomenėje ir Seime sukėlusių svarstymų Seimas gerokai sugriežtino alkoholio prekybą, vartojimą ir reklamą. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga TV3 studijoje įvardijo ir tolimesnius valdžios tikslus.

REKLAMA

Vyriausybės tikslas – priversti tautą gerti perpus mažiau, nei įvardija statistika, o jei nepavyks – laukia naujos priemonės.

„Prie jo reikia artėti visomis priemonėmis, nes dalis tų priemonių yra žinoma, o kai kurias priemones šalys bando išrasti pačios, ieškoti galimybių. Bet, kaip sako, kad jūs einat lengviausiu keliu. Man atrodo, kad tik kvaili žmonės eina pačiu sunkiausiu keliu ir eina aplinkui. Jeigu yra priemonės, kurios tikrai aišku ir tikrai yra rekomenduojamos tarptautinių organizacijų, kad jas reikia padaryti, tai mes nuo jų ir pradedam“, - sakė sveikatos apsaugos ministras.

Valdžia siekia, jog bendras populiacijos absoliutaus alkoholio kiekis vienam žmogui neviršytų 7 litrų.

Tačiau, anot A.Verygos, jei nepavyks įgyvendinti ambicingo tikslo, bus ieškoma naujų priemonių.

„Mes ne apie visas priemones net ir šiandien diskutuojam ir kalbam. Tie priimti sprendimai nėra viskas, kas yra daroma. Paraleliai vyksta procesai, susiję su priklausomybių ligų centrų reforma, paraleliai vyksta procesai dėl priklausomybių konsultantų tokios kaip pareigybės atsiradimo, lenkų patirties perėmimo. Taip pat veikia fondas, yra paskelbti konkursai ir socialinei reklamai, ir nevyriausybinėms organizacijoms rengti. Kalbamės su švietimo ir mokslo ministerija, kaip sveikos gyvensenos ugdymą padaryti labiau kvalifikuotą, tvaresnį ugdymo įstaigose“, - komentavo ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, šie procesai nesukelia daug diskusijų, nes nereikalauja įstatymų keitimo.

„Dėl kai kurių reikalavimų yra atsitraukiama laikinai tam, kad būtų galima pasiruošti, geriau tas priemones išdiskutuoti. Viena tokių gal rimčiausių, apie kurią buvo kalbama, tai yra specializuotos parduotuvės. Tai vyriausybė priėmė sprendimą, kad tai priemonei reikia pasiruošti, aptarti, susieti ją su licencijavimo klausimais ir ateiti jau paruošus, gerai aptarus“, - komentavo A.Veryga.

REKLAMA

Ministras teigia, kad tas, kas buvo registruota praeitame Seime, nebuvo galutinai pabaigtas projektas.

Primename Seimo sprendimus:

  • Nuo kitų metų alkoholio įsigyti, turėti ar vartoti galės tik 20 metų sulaikę žmonės, be to, trumpės alkoholio prekybos laikas: darbo dienomis ir šeštadieniais - nuo 10 iki 20 val., sekmadieniais – nuo 10 iki 15 val., išskyrus viešojo maitinimo vietose pilstomą ar jose vartojamą alkoholį.
  • Visuose masiniuose renginiuose nuo 2020 metų bus galima prekiauti tik silpnu - iki 7,5 laipsnio - alkoholiu. Tačiau bus draudžiama prekiauti alkoholiu paplūdimiuose.
  • Viešojo maitinimo įstaigos (kavinės, picerijos ar barai) vasarą galės alkoholiu prekiauti lauke, iki 40 metrų nuo pastato. Tačiau savivaldybė gali nustatyti mažesnį atstumą arba uždrausti prekiauti lauke.
  • Nuo 2018 metų bus draudžiama bet kokia alkoholio reklama, išskyrus informacinius pranešimus, skirtus šio verslo specialistams, alkoholio įmonių pavadinimus ir prekės ženklus iškabose ant jų pastatų ir transporto, Lietuvos transliuotojų programose.
  • Be to, alkoholio prekybos vietose nebus draudžiami padėkliukai alaus bokalams, skėčiai, servetėlių įdėklai ir kita atributika su prekės ženklais. Alkoholio parduotuvių darbuotojai galės vilkėti marškinėlius su jo prekės ženklais.  

 

Seimo priimtą Alkoholio kontrolės įstatymą dar turi pasirašyti šalies prezidentė. R.Karbauskis, antradienį susitikęs su Dalia Grybauskaite, sakė manantis, jog prezidentė turėtų pasirašyti pataisas.

Išsamiau žiūrėkite vaizdo įraše.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų