REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Įspėjama ruoštis blogiausiam: Šiaurės Korėja patvirtino, kad taikėsi į kaimynę (nuotr. SCANPIX)

Šiaurės Korėja patvirtino, kad bandomasis tiksliai nutaikomos mažo nuotolio balistinės raketos paleidimas buvo „sėkmingas“, antradienį informavo valstybinė naujienų agentūra KCNA.

6

Šiaurės Korėja patvirtino, kad bandomasis tiksliai nutaikomos mažo nuotolio balistinės raketos paleidimas buvo „sėkmingas“, antradienį informavo valstybinė naujienų agentūra KCNA.

REKLAMA

Šis pranešimas pasirodė kitą dieną po to, kai Pchenjano paleista raketa nukrito provokuojamai arti Japonijos.

Pchenjano lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) stebėjo „naujo tipo tiksliai nutaikomos balistinės raketos“ paleidimą. Tai buvo jau trečias branduolinį ginklą turinčios valstybės raketų bandymas per mažiau nei tris savaites. Jis buvo atliktas nepaisant Jungtinių Tautų sankcijų ir JAV grasinimų imtis karinių veiksmų.

Taikėsi į Japoniją

„Balistinė raketa auštant pakilo į dangų rytuose ir tiksliai pataikė į planuotą taikinį, nukrypusi nuo jo septynis metrus, praskriejusi virš poligono vidurio“, – sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Pietų Korėjos kariuomenė anksčiau nurodė, kad „Scud“ tipo raketa rytų kryptimi nuskriejo 450 kilometrų. Japonijos teigimu, ji nukrito jos išskirtinėje ekonominėje zonoje, sudarančioje 200 jūrmylių (370 km) pločio juostą palei kranto liniją.

REKLAMA

Pastarąjį bandymą pasmerkė JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas). Anot jo, šis veiksmas parodė „nepagarbą“ kaimyninei Kinijai, Šiaurės Korėjos sąjungininkei, siekiančiai sumažinti įtampą dėl Pchenjano ginklavimosi programos.

Šiaurės Korėjos pagyros

Šiuo bandymu Šiaurės Korėja siekė išbandyti ginklą, „galintį labai tiksliai smogti priešų objektams bet kurioje vietovėje“, sakoma Pchenjano pranešime.

„Jis taip pat patvirtino ypatingai tikslų valdymą leidimosi stadijoje stadijoje“, – teigiama jame.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai transliuojamos naujienos apie mūsų vertingą pergalę... Jankiai būna dėl to labai susirūpinę, o pietų korėjiečių marionečių armija vis labiau ir labiau nusivilia“, – sakė Kim Jong Unas.

Pranešime priduriama, kad raketa pirmą kartą buvo pademonstruota praėjusį mėnesį per kasmetinį Pchenjano karinį paradą, skirtą pažymėti 105-ąsias valstybės įkūrėjo Kim Il Sungo (Kim Ir Seno) gimimo metines.

Šį mėnesį Šiaurės Korėjai išbandžius kitą raketą, kuri, ekspertų teigimu, buvo kol kas toliausiai nuskriejęs režimo ginklas, JT Saugumo Taryba paragino visas šalis sugriežtinti sankcijas prieš Pchenjaną.

Tačiau Kinija pareiškė, kad jos prioritetas yra ne sankcijų griežtinimas, o derybos. Pirmadienį Pekinas dar kartą išreiškė norą siekti dialogo su Pchenjanu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tikimės, kad susijusios šalys gali išlikti ramios ir santūrios, sumažinti įtampą pusiasalyje bei vėl nukreipti pusiasalio problemą teisinga taikaus dialogo linkme“, – nurodė Kinijos užsienio reikalų ministerija.

JAV nurodė sutiksianti derėtis tik tokiu atveju, jei Šiaurės Korėja nutrauks savo raketų ir branduolinius bandymus.

Keli JT sankcijų paketai nesustabdė Pchenjano režimo ambicijų sukurti tarpžemyninę balistinę raketą (ICBM), kuri galėtų nešti branduolines kovines galvutes ir smogti taikiniams Jungtinių Valstijų žemyninėje dalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų