REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vis daugiau finansų rinkos specialistų siekia įgyti tarptautiniu mastu pripažįstamą finansų analitiko CFA (angl. Chartered Financial Analyst) sertifikatą, liudijantį apie visame pasaulyje vertinamą jį įgijusio specialisto kvalifikaciją finansų srityje. Apie finansų specialistų ateitį bei CFA kvalifikacijos įtaką profesijos formavimui kalbėjomės su KTU Ekonomikos ir verslo fakulteto (EVF) Finansų katedros profesore ir finansų programos vadove Gerda Žigiene.

Vis daugiau finansų rinkos specialistų siekia įgyti tarptautiniu mastu pripažįstamą finansų analitiko CFA (angl. Chartered Financial Analyst) sertifikatą, liudijantį apie visame pasaulyje vertinamą jį įgijusio specialisto kvalifikaciją finansų srityje. Apie finansų specialistų ateitį bei CFA kvalifikacijos įtaką profesijos formavimui kalbėjomės su KTU Ekonomikos ir verslo fakulteto (EVF) Finansų katedros profesore ir finansų programos vadove Gerda Žigiene.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Finansų studijų programa pagal CFA turinį

Būsimiems finansų srities specialistams naujus lūkesčius formuoja šiandieninė verslo aplinka ir besikeičiantis įmonių vadovų požiūris į finansinių sprendimų priėmimą, todėl siekiant parengti gerus finansų specialistus, studijų programos adaptuojamos besikeičiančios rinkos poreikiams. KTU Finansų studijų programos magistrantūros studentai, studijų metu, turi galimybę pasirengti CFA sertifikato laikymui.

REKLAMA

„CFA – tai visame pasaulyje pripažįstama finansų analitiko kvalifikacija. Lietuvoje nėra kitų kursų ar mokymų, padedančių pasirengti CFA sertifikato laikymui, todėl KTU yra vienintelis universitetas Lietuvoje, siūlantis finansų programos magistro studijas, kurių turinys atitinka pasaulinėje darbo rinkoje vertinamą CFA sertifikato turinį“, – sako profesorė.

Finansų programos vadovė Gerda Žigienė pabrėžia, kad Finansų programos su CFA turiniu baigimas liudija ne tik apie Lietuvoje ar visame pasaulyje vertinamą jį įgijusio specialisto kvalifikaciją finansų srityje, bet ir tai, kad darbdavys atpažįsta ir žino, kokias žinias ir įgūdžius absolventas yra įgijęs ir kokių kompetencijų iš jo galima tikėtis.

REKLAMA
REKLAMA

„Atnaujinta KTU Finansų magistrantūros studijų programa pasižymi turinio naujumu ir aktualumu bei užtikrina būsimojo finansų specialisto konkurencinį pranašumą. CFA turinio žymė studijų programoje – tvirtas žinojimas, koks yra baigusiojo absolvento profilis, kuo ypatingas jo žinių bagažas, ką jis geba bei ko galima iš jo, kaip darbuotojo, tikėtis“, – teigia Nasdaq Finansų direktorė Gražina Mainelė.

Pasak G. Žigienės, į finansų studijų procesą integruota geriausia pasaulyje finansinių ir ekonominių žinių platforma „Bloomberg Professional“ ir vis labiau akcentuojamos atvejų studijos, paremtos realių situacijų bei duomenų analize finansų programos studentams suteikia galimybę magistrantūros metu įgyti „Bloomberg Market Concept“ sertifikatą, kuris įrodo, kad jo turėtojas yra kvalifikuotas „Bloomberg“ naudotojas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėmesys - socialinių įgūdžių ugdymui

Šiandien darbdavys ypatingai svarbų dėmesį skiria darbuotojo socialiniams įgūdžiams, profesinei kompetencijai ir gebėjimams, kurie nulemia praktinės veiklos sėkmę bei yra svarbūs veiksniai darbo kokybei.

Jungtinių valstijų CFA asociacijos duomenimis, be matematinių žinių ir finansų srities išsilavinimo, finansų specialistas turėtų pasižymėti analitiniu mąstymu, kruopštumu, atsakingumu, gebėjimu aiškiai dėstyti mintis ir prisitaikyti prie pokyčių.

„Finansų sritis yra neatsiejama nuo analitinių gebėjimų pasitelkimo, todėl specialistai, rengiami pagal finansų studijų programą, įgyja tiek teorinių, tiek ir taikomųjų žinių, kurios yra reikalingos dirbant finansinių institucijų srityse. Taip pat didelis dėmesys yra skiriamas visapusiškam finansų specialisto ugdymui, o praktinių užduočių metu yra lavinamas studentų gebėjimas analitiškai mąstyti bei gebėjimas kompleksiškai pritaikyti turimas žinias ir priimti sprendimus“, – teigia G. Žigienė.

REKLAMA

Karjera globalioje rinkoje

Kasmet absolventai svarsto kokią profesiją pasirinkti ir ar pasirinkta specialybė bus paklausi po kelerių metų. Harvardo universiteto (JAV) profesoriaus David Deming teigimu, finansų srities ekspertų poreikis tik augs.

Pasak G. Žigienės, pagrindinis finansų studijų krypties tikslas - užtikrinti, kad KTU parengti finansų specialistai būtų konkurencingi ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje, todėl vyksta aktyvus bendradarbiavimas su verslo atstovais. Naujas programos turinys buvo kuriamas bendradarbiaujant su SEB, Swedbank, Nasdaq atstovais, į studijų procesą yra įtraukiami užsienio ekspertai bei didelis dėmesys skiriamas investicijų analizei ir valdymui.

REKLAMA

„Siekiame parengti plataus profilio kvalifikuotus finansų specialistus, kurie gebėtų kūrybiškai taikyti tradicines ir modernias finansų valdymo metodologijas rengiant ir įgyvendinant finansų strategijas bei efektyviai dirbti naudojantis finansų rinkų teikiamomis galimybėmis, todėl pabaigus studijas Finansų studijų programos studentai turi galimybę įsidarbinti finansų analitikos platformoje, kur turimas žinias gali pritaikyti darbe“, – sako profesorė. „Iš kiekvieno būsimojo darbuotojo tikimės maksimalaus pasiruošimo ir itin kokybiškų žinių, o tokį lygį liudija studijų programos turinys pagal prestižinę CFA akreditaciją“, – teigia AB Swedbank Pietų Lietuvos filialo valdytojas Saulius Drasutis.

G. Žigienė pabrėžia: „Finansų studijų programos turinys yra glaudžiai susijęs su praktika, todėl gebėjimas savarankiškai organizuoti empirinius tyrimus finansų srities problemoms nagrinėti, profesionaliai ir suprantamai komunikuoti finansų valdymo informaciją įvairioms interesų grupėms yra būsimo finansų specialisto pranašumas“, – sako profesorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų