REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaismedžių ir gėlių augintojai sunerimę – jeigu ir toliau gegužė laikysis sausa, galime likti ir be uogų, ir be obuolių. Mat pavasario pradžioje šalčiai žiedus nušaldė, o dabar sausra džiovina likusius.

Vaismedžių ir gėlių augintojai sunerimę – jeigu ir toliau gegužė laikysis sausa, galime likti ir be uogų, ir be obuolių. Mat pavasario pradžioje šalčiai žiedus nušaldė, o dabar sausra džiovina likusius.

REKLAMA

Šiandieninis lietutis esmės nekeičia, nes daug kur Lietuvoje kritulių deficito šis lašnojimas neatstos. Negana to, klimatologai neguodžia ir dėl ateities. Po šiek tiek žadamo drėgnesnio birželio, sulauksime itin sausos liepos.

Rodydama nuvytusius augalo lapelius, gėlių augintoja Daiva sako, kad šiųmetis pavasaris gėlėms pražūtingas. Iš pradžių šalčiai, o dabar stojęs karštis ir sausra kai kurias veisles pasmerkė žūčiai. Dėl to, į kasmetinę augalų mugę „Lietuvos žiedai“, Daiva neatvežė žmonių pamėgtų retesnių rūšių gėlių.

Susiruošusiems sodinti augalus, Daiva žeria patarimų, rinktis tuos, kurie nebijo permainingų orų. O štai vaismedžių ir vaiskrūmių augintojai ir iš viso skėsčioja rankomis.

REKLAMA
REKLAMA

Kokias obelis ar slyvas besodintum, teks prie jų kelis kartus per dieną lakstyti su laistytuvu. Ir ne tik naujokams sausra pavojinga. Rojaus obelis, šermukšnius ar abrikosus auginantis Rimantas pataria žemę mulčiuoti apie jau senokai pasodintus medžius ir krūmus. Tai šiek tiek padės augalus apsaugoti nuo kaitros. Pats vaismedžių ir vaiskrūmių augintojas sako dėl netikusios pavasario patirsiantis nemenkų nuostolių.

REKLAMA

Šilauogynai taip pat skundžiasi sausra ir prognozuoja, kad jeigu ir toliau laikysis tokie orai, galime likti ir be šilauogių.

Gerų naujienų sodininkams ar daržininkams klimatologai neturi. Jeigu dabar daugelį šalies rajonų ir merkia lietus, nereiškia, kad jis kompensuos gamtoje esantį gegužės kritulių deficitą. Drėgmės trūksta visoje šalyje.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovai sako, kol kas lankytis miškuose dar galima, bet jeigu lietūs nelis, žmonėms tokia galimybė bus ribojama.

O kol kas nerekomenduojama kūrenti laužų, ypač negalima tam nepritaikytose vietose. Skaičiuojama, kad dėl sausros šalyje jau gesinta apie septyniasdešimt gaisrų, kilusių miškuose. Nustatyti padegėjų kol kas nepavyko.

REKLAMA
REKLAMA

Laukiantiems kada baigsis gaisrams palankus laikotarpis, klimatologai nieko paguodžiančio pasakyti negali. Mat po lietingo penktadienio ir vėl plūstelės karštis ir sausra. Ji karaliaus, ir prasidėjus vasarai.

Tokiomis naujienomis turėtų apsidžiaugti nebent tie, kas planuoja atostogas leisti pajūry, ar prie ežero.

Išsamiau žiūrėkite TV3 reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų