REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Teksase įvykdyta egzekucija „mirties troškusiam“ kaliniui (nuotr. SCANPIX)

JAV Alabamos valstijoje vėlų ketvirtadienį buvo įvykdyta egzekucija Tommy Arthurui, kuriam anksčiau buvo pavykę septynis kartus pasiekti, kad mirties bausmė būtų atidėta.

11

JAV Alabamos valstijoje vėlų ketvirtadienį buvo įvykdyta egzekucija Tommy Arthurui, kuriam anksčiau buvo pavykę septynis kartus pasiekti, kad mirties bausmė būtų atidėta.

REKLAMA

75 metų nuteistajam buvo sušvirkšta mirtina injekcija. Leidimą vykdyti jam mirties bausmę davė JAV Aukščiausiasis Teismas, atmetęs kalinio advokatų prašymus sustabdyti egzekuciją.

T.Arthuro mirtis užbaigė daugiau kaip tris dešimtmečius besitęsusią teisinę istoriją, kurioje jis buvo pramintas mirties bausmių Houdiniu (Harry Houdini – JAV iliuzionistas, garsėjęs sugebėjimu išsilaisvinti iš grandinių, tramdomųjų marškinių ir sandarių konteinerių). Jis sugebėjo išvengti egzekucijos septynis kartus.

Mirties bausmė jam buvo paskirta 1983 metais už nužudymą, nors T.Arthuras tvirtino to nusikaltimo nepadaręs. Nuo to laiko pietinėje Alabamos valstijoje egzekucijos buvo įvykdytos 58 kitiems žmonėms.

REKLAMA
REKLAMA

„Thomaso Arthuro užsitęsęs bandymas išvengti teisingumo pagaliau baigėsi“, – sakoma Alabamos generalinio prokuroro Steve'o Marshallo  pranešime, kuris buvo paskelbtas po mirties bausmės įvykdymo.

REKLAMA

Paskutinę akimirką teismui pateiktose apeliacijose T.Arthuro advokatai prieštaravo, kad ketvirtadienį būtų naudojamas mirtinos injekcijos metodas, ir prašė, kad kameroje, kur bus vykdoma egzekucija, būtų padėtas mobilusis telefonas, jei kas nors pasisuktų netinkama linkme. Tačiau teismas šiuos prašymus atmetė.

Savo atskirojoje nuomonėje teisėja Sonia Sotomayor pažymėjo, kad suleidžiant nuteistajam mirtiną injekciją esama rizikos. „Kai Thomasas Arthuras šįvakar įeis į egzekucijų kamerą, jo konstitucinės teisės liks už durų“, – rašė ji.

REKLAMA
REKLAMA

„Daugiau jokio Houdini“

T.Arthuro byla kėlė nepasitenkinimą tiek mirties bausmės šalininkams, tiek oponentams. Pastarieji sako, kad toks ilgas bausmės atidėliojimas yra psichologinio kankinimo forma. Tuo tarpu pritariantys egzekucijoms teigia, kad T.Arthuras ir jo teisininkų komanda nuolat žaidė su sistema, siekdami apeiti teisingumą.

„Thomasas Arthuras yra išsukinėjimo meistras“, – sakė advokatų grupės „Victims of Crime and Leniency“ (VOCAL) direktorė Janette Grantham.

„Jis panaudojo kiekvieną egzistuojantį triuką, kad manipuliuotų teismais ilgiau kaip 34 metus. Jis panaudojo kiekvieną įmanomą triuką, kad manipuliuodamas visuomene įtikintų ją savo nekaltumu“, – teigė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tikiuosi, kad Houdini triukų maišas jau tuščias ir kad jis pagaliau prieis liepto galą. Daugiau jokio Houdini“, – pridūrė J.Grantham.

T.Arthuras buvo pripažintas kaltu, kad susimokęs su savo tuomete meiluže Judy Wicker nužudė jos sutuoktinį Troy dėl gyvybės draudimo išmokos. J.Wicker kaltinta sumokėjusi T.Arthurui 10 tūkst. dolerių (beveik 9 tūkst. eurų).

T.Arthuras jau buvo atlikęs penkerių metų laisvės atėmimo bausmę už 1977 metais įvykdytą savo svainės nužudymą. Jis pripažino savo kaltę dėl šio nusikaltimo, kurį esą padarė netyčia ir būdamas girtas. Tačiau jis visą laiką neigė nužudęs T.Wickerį.

Prieš ketvirtadienio egzekuciją T.Wickerio dukterėčia sakė Alabamos žiniasklaidai, kad T.Arthuro mirties bausmė suteiks nusiraminimą likusiems nužudytojo artimiesiems po kelių dešimtmečių patirto skausmo.

REKLAMA

„Nėra žodžių apibūdinti pragarą Žemėje, kurį patyrė Wickerių šeima. Tikimės ir meldžiamės, kad egzekucija daugiau nebebūtų atidėta“, – portalui AL.com sakė Vicky Wilkerson.

„Mūsų šeima nusipelnė (bylos) užbaigimo ir teisingumo dėl (T.Wickerio) netekties ir košmaro, kurį išgyvenome, – sakė ji. – Tommy Arthuras pavertė mūsų šeimos gyvenimą pragaru dėl apgailėtinų 10 tūkst. dolerių.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų