REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tikriausiai dažnai sau pasižadate, jog dėl geresnės sveikatos ir lieknesnės figūros nuo pirmadienio – jokių saldumynų, tačiau ir vėl paslystate. Gera žinia, jog neprivalote savęs kankinti griežtais ribojimais ir atsisakyti šio malonumo. Pakanka gaminant desertus pakeisti nesveikus produktus sveikesnėmis alternatyvomis ir taip nesukti galvos dėl gręsiančių papildomų kilogramų.

Tikriausiai dažnai sau pasižadate, jog dėl geresnės sveikatos ir lieknesnės figūros nuo pirmadienio – jokių saldumynų, tačiau ir vėl paslystate. Gera žinia, jog neprivalote savęs kankinti griežtais ribojimais ir atsisakyti šio malonumo. Pakanka gaminant desertus pakeisti nesveikus produktus sveikesnėmis alternatyvomis ir taip nesukti galvos dėl gręsiančių papildomų kilogramų.

REKLAMA

Sveikos mitybos ekspertė, knygos „Super Desertai“ autorė Gražina Gum pasakoja, kodėl vertėtų daugeliui įprastus kepinių produktus pakeisti sveikesniais ir dalinasi gardžiais sveikuoliškų pyragų receptais.

Kodėl būtina atsisakyti miltų ir cukraus

Pašnekovė tvirtina, jog valgydami miltinius desertus ar įvairius kepinius, turinčius per daug cukraus, krakmolo, margarino, palmių aliejaus sutrikdome įprastą žarnyno veiklą. Tokiais atvejais organizmas negauna pilnavertiško maisto, imame jausti nuolatinį alkį ir atsiranda maistinių medžiagų stygius. „Maistas, kuriame gausu įvardintų produktų yra balastinis, turintis itin mažą maistinę vertę. Tai yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl dažnai sergama, negaluojama ar storėjama.

Taip pat itin dažnai į kepinius dedami sintetiniai priedai, skonio stiprikliai, dažai, kurių organizmas nepajėgia tinkamai pašalinti ir organizme ima kauptis toksinai.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, baltas cukrus itin rūgština organizmą ir šis tampa itin palankia terpe įvairiems uždegimams vystytis. Taigi, rekomenduoju kuo mažiau vartoti įvardintus produktus, kadangi gamta mums dovanoja išties daug nuostabių, tikrų ir nesugadintų produktų“, – tvirtina Gražina Gum. Sveikos mitybos ekspertė pataria, jog vietoj baltų miltų galime vartoti įvairių riešutų ir sėklų miltus, vietoj balto cukraus – medų, rudą-nekaitintą agavų nektarą, beržų cukrų, kuris nerūgština organizmo ir nesukuria organizme toksinų. Taip pat naudokite šviežius ir džiovintus vaisius, uogas, pavyzdžiui, datules, slyvas ar razinas.

REKLAMA

Sveikesnės alternatyvos

Šiuo metu ypatingai daug žmonių ieško būdų, kaip pagerinti savo mitybos įpročius, tačiau net ir siekiant sveikai maitintis kartais norime save palepinti ir pasigardžiuoti saldumynais. „Sveika gyvensena tapo mada, tačiau tokia mada galime tik pasidžiaugti. Vis dėlto, kalbant apie saldumynus, sunku rasti tą, kuris nemėgtų pasmaližiauti, tačiau išeitis visada yra. Kada dar prieš 10 metų desertus ir tortus pradėjau ruošti netradiciškai – nekepdama, nenaudodama kepiniams skirtų miltų, balto cukraus, kepimo miltelių ir jokių sintetinių priedų, pastebėjau, jog skonis pralenkė įprastinius pyragus.

REKLAMA
REKLAMA

Daug kam netikėta, kad iš tokių paprastų ingredientų galima sukurti kažką unikalaus, išskirtinio ir svarbiausia nesugadinant produktų, kuriuos mums davė gamta. Pakanka tik mokėti derinti produktus tarpusavyje, suteikti jiems tekstūrą, skonį ir taip gimsta savitas stilius“, – akcentuoja „Super Desertai“ autorė.

Sveikuoliškų pyragų receptai

Sveikos mitybos ekspertė pateikia savo ypatingų pyragų receptus, kurie išsiskiria itin aukšta maistine verte, jose nėra miltų, balto cukraus bei šie nėra kepami. Be to, desertai yra gana sotūs, tačiau jais pasigardžiavus neapsunkstama ir tai yra super maistas, leidžiantis valgyti be sąžinės priekaištų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Abrikosinis sluoksniuotis

Pagrindui reikės: 1 stiklinė saulėgrąžų sėklų, 1 stiklinė migdolų riešutų, 1,5 stiklinės mirkytų 2-3 val. vandenyje datulių (30 min–1 val.), 2 valgomi šaukštai kakavos, 2-3 valgomi šaukštai kokoso aliejaus, žiupsnelis druskos. Viduriniam sluoksniui reikės: 2-3 bananų, laimo žievelės.

Viršutinis sluoksniui reikės: 1,5 stiklinės mirkytų vandenyje džiovintų abrikosų (30 min.–1 val.), 1 stiklinės mirkytų razinų. Paruošimas:

Paruošimas:

1. Pagrindo gaminimas. Maisto smulkintuvu su S raidės formos peiliuku sumalame saulėgrąžų sėklas bei migdolų riešutus, kad dar liktų grūdeliai, ne iki vientisos masės.

REKLAMA

2. Išmirkytas vandenyje datules sudedame į blenderį ir sumalame, kad gautume datulių pastą. Konsistencija turi būti panaši į džemą. Tada sumaišome sumaltas datules kartu su maltais riešutais ir saulėgrąžų sėklomis, sudedame kakavą, ištirpintą kokosų aliejų ir žiupsnelį druskos. Viską gerai išmaišome ir šia mase padengiame torto formą.

3. Vidurinis sluoksnis. Ant viršaus sudedame griežinėliais supjaustytus bananus ir užbarstome nutarkuota laimo žievelę (tarkuojame tik žalią sluoksnį, nes jei tarkuosime su balta dalimi – jausis kartumas).

4. Viršutinis sluoksnis. Išmirkytus abrikosus bei razinas sudedame į maisto smulkintuvą, susmulkiname ir uždedame ant bananų sluoksnio.

REKLAMA

5. Tortukas paruoštas ir galima jį valgyti iš karto arba trumpam įdėti į šaldiklį. Tokį tortą galite laikyti šaldytuve iki 2 parų.

„Mokka“

Pagrindui reikės: 150 g. migdolų, 100 g. saulėgrąžų, 150 g. mirkytų datulių, 50 g. kokosų aliejaus, žiupsnelio druskos, cinamono.

Įdarui reikės: 300 g. mirkytų (nebūtinai) anakardžių, 2 v.š kakavos, 2 v.š maltos kavos, 2 a.š cinamono,150 g. medaus, žiupsnelio druskos; 150 g. kokosų aliejaus.

Paruošimas:

1.Pagrindas. Maisto smulkintuvu sumalti migdolus, saulėgrąžas (nepilnai), sumaišyti su datulių pasta bei kokosų aliejumi. Iškloti skardelę taip, kad būtų pagrindas pyragui (iki 1-1,5 cm storio).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2.Įdaras. Trintuvu sumalti anakardžius su vandeniu. Vandens pilti iki apsėmimo ir suplakti iki vientisos masės. Ištirpinti kokosų aliejų, sudėti likusius ingredientus ir dar kartą suplakti.

3.Gautą masę supilti ant pyrago pagrindo ir palikti šaldiklyje 2-3val.

Čija sėklų pudingas

Ingredientai: pirmam sluoksniui reikės 5 v. š. čija sėklų, 500 ml. riešutų pieno (pavyzdžiui, migdolų), 1 v. š. medus (pagal skonį), 1/4 a.š tikros vanilės. Antram sluoksniui: 5 -7 v.š anakardžių (žiūrėti pagal tirštumą), 1 a.š medaus, pusės stiklinės uogų (braškės, vyšnios), 1 bananas.

Paruošimas:

1.Pirmas sluoksnis. 4 v. š. čija sėklų sumaišome su 500 ml riešutų pienu, saldiname 1 v. š. medumi, palaikome brinkti apie 1 val. Taip pat galima paruošti iš vakaro ir laikyti šaldytuve.

2.Antras sluoksnis. Anakardžius suplakame kartu su 1 a. š. medumi ir uogomis. Pilame pudingą bei antrą uogų sluoksnį.

www.grazinagum.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų