REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NATO susitikimų metu tradiciškai yra aptariamos tokios grėsmės kaip ISIS, Afganistanas ar Rusija.

NATO susitikimų metu tradiciškai yra aptariamos tokios grėsmės kaip ISIS, Afganistanas ar Rusija.

REKLAMA

Tačiau JAV valstybės sekretoriui Rexui Tillersonui NATO viršūnių susitikime Briuselyje teks įrodyti bei nuraminti savo sąjungininkus, kad jie patys aljansui nekelia grėsmės, rašoma „NBC News“.

Finansinių įsipareigojimų vykdymas

Vašingtono partneriams Europoje bus sunku atsikratyti minčių apie Donaldą Trumpą, leidiniui pasakojo „Chatham House“ ekspertas Keiras Gilesas. D. Trumpas sukėlė daug kalbų, įvardijęs NATO „pasenusia“ ir dviprasmiškai užsiminęs apie galimą nesikišimą Rusijos agresijos atveju, jeigu užpulta šalis neužtikrina savo finansinių įsipareigojimų aljansui.

Maža to, D. Trumpas savo socialinėje paskyroje yra rašęs, kad „Vokietija NATO ir JAV yra skolinga didžiules pinigų sumas“, tuo sukeldamas daug kalbų, ar JAV prezidentas apskritai suvokia NATO veikimo principus.

REKLAMA
REKLAMA

„NBC News“ kalbinti ekspertai sutinka, kad R. Tillersonas turėtų atlikti asmens, užtikrinančio, kad D. Trumpas vis dar „kartu su jais“ pareigas.

„Yra realus pagrindas abejoti ar Trumpo administracija tikrai suvokia kaip NATO veikia ir kokios gali būti pasekmės, – pasakojo K. Gilesas. – Būtų labai keista, jeigu jiems nekiltų jokių klausimų R. Tillersonui dėl to“.

REKLAMA

Galingiausia pasaulyje kariuomenė faktiškai yra NATO lyderė. Jos šalys narės yra įsipareigojusios skirti 2 proc. savo BVP gynybos lėšoms, mainais į tai žinant, kad visuomet galima tikėtis JAV pagalbos puolimo atveju.

Tačiau, daugelis šalių (įskaitant ir Lietuvą) gynybai šiuo metu skiria mažiau nei 2 proc. BVP. Nepaisant ankstesnių JAV prezidentų administracijų – įskaitant Baracką Obamą – bandymų „priminti“ šalims apie jų įsipareigojimus, D. Trumpas pirmą sykį suabejojo kolektyvinės gynybos principais.

NATO šalims derėtų palaipsniui didinti karinį biudžetą

Kol kas R. Tillersonas nedaug prisideda prie to, kad numalšintų baimes ir netgi planavo praleisti NATO viršūnių susitikimą, kuris iš pradžių kalendoriuje buvo numatytas tuo metu, kai JAV viešėjo Kinijos prezidentas Xi Jinpingas. Maža to, nepaisant FTB vykdomų tyrimų dėl galimos įtakos rinkimams, R. Tillersonas pareiškė, kad suras laiko kelionėms į Rusiją.

REKLAMA
REKLAMA

D. Trumpas yra teisus dėl savo įsipareigojimų nevykdančių ar nepakankamai vykdančių šalių – tačiau ši problema tikrai nėra kažkokia naujiena, pasakojo ekspertas Jonathanas Eyalas„Royal United Services Institute“ (RUSI). „Šis klausimas yra senas kaip ir pats aljansas, – pasakojo jis. – Vašingtonas turi teisę jausti nepasitenkinimą, tačiau realybė yra tokia, kad 2 proc. nėra dievo duotybė, o Trumpas turėtų orientuotis į tai, kad aljanso narės darytų progresą, o ne iškart šoktų prie 2 proc.“

Pavyzdžiui, Vokietijai padidinti karines išlaidas iki rekomenduojamų 2 proc. nuo dabartinių 1,2 proc. kainuotų papildomus 30 mlrd. dolerių, aiškino ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vienintelis būdas kaip Europa gali pasiekti savo tikslus yra žinojimas, kad Amerika išties jiems pagalbos ranką, – pridūrė J. Eyalas. – Jūs nepriversite europiečių leisti daugiau, jeigu bus klausimų dėl amerikiečių požiūrio“.

Pagrindiniai klausimai, kuriuos turėtų aptarinėti NATO šalių vadovų taryba:

1. Bus aptariami praėjusių metų Varšuvos susitikimo nutarimų rezultatai. Tuomet buvo paskelbta apie NATO kariuomenės dalinių rotacinį dislokavimą Rusijos pasienyje – Lenkijoje ir Baltijos šalyse.

Rusijos agresija Ukrainoje vis dar išlieka vienu iš esminių klausimų NATO tarybos darbotvarkėje.

2. Branduolinė ginkluotės atnaujinimas. JAV prezidento administracija skelbė, kad tęs B. Obamos pradėtą branduolinės ginkluotės atnaujinimą. Apie branduolinio arsenalo atnaujinimą praėjusiais metais kalbėjo ir britų atstovai, į savo „Trident“ sistemą pasirengę investuoti daugiau nei 600 mln. svarų.

REKLAMA

3. Valstybių lėšos skiriamos gynybai. R. Tillersonas turėtų nuraminti šalis sąjungininkes dėl ankstesnių tuometinio kandidato į JAV prezidentus žodžių, tačiau taip pat ir priminti savo įsipareigojimus.

4. Terorizmas ir pabėgėlių antplūdis. Neabejotinai bus skirta laiko Sirijos problemoms aptarti, bei būdų, kuriais būtų galima užkardyti pabėgėlių srautą atsirinkimą.

5. NATO šalims galimą grėsmę gali kelti ir teritorinės valstybių pretenzijos Azijoje bei Šiaurės Korėjos problema. Jeigu pirmoji yra „mieganti“ problema ir kol kas aktyvių veiksmų imtis nė vieną šalis nesirengia, tai Šiaurės Korėjos keliama grėsmė ir pastaruoju metu iškilęs jos aktyvumas privalės būti aptartas. Ypač žinant tai, kad JAV šiai problemai skiria itin daug dėmesio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų