REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Gelbėjimo operacija ant Everesto šlaitų (nuotr. SCANPIX)

Trys užsieniečiai alpinistai žuvo, o dar vienas dingo per intensyvų kopimų savaitgalį ant Everesto šlaitų, pranešė Nepalo pareigūnai ir ekspedicijų organizatoriai.

9

Trys užsieniečiai alpinistai žuvo, o dar vienas dingo per intensyvų kopimų savaitgalį ant Everesto šlaitų, pranešė Nepalo pareigūnai ir ekspedicijų organizatoriai.

REKLAMA

Vienas amerikietis žuvo netoli viršūnės, o vienas indų alpinistas dingo leisdamasis žemyn po sėkmingo kopimo į aukščiausio pasaulyje kalno viršūnę, nurodė ekspedicijų organizatoriai.

50-metis Rolandas Yearwoodas (Jervudas) iš Džordžianos (Alabamos valstijoje) žuvo sekmadienį, tačiau daugiau detalių nepateikiama, nurodė Murari Sharma (Muraris Šarma) iš Nepalo sostinėje Katmandu įsikūrusios agentūros „Everest Parivar Expedition“.

Indų alpinistui Ravi Kamarui pasidarė bloga, šeštadienį leidžiantis nuo viršukalnės, ir jis nepasirodė artimiausioje stovykloje. Tačiau jį lydėjęs nepalietis šerpas sėkmingai pasiekė stovyklą, tvirtino Thupdenas Sherpa (Thupdenas Šerpa) iš „Arun Treks and Expedition“.

REKLAMA
REKLAMA

Vedlys taip pat jautėsi prastai, tačiau sugebėjo grįžti į aukščiausią stovyklą „South Col“, esančią 8 tūkst. metrų aukštyje, teigė Th.Sherpa. Pasak jo, vedliui diagnozuota nušalimų.

REKLAMA

R.Kamaras su savo vedliu 8 848 metrų aukščio viršūnę pasiekė šeštadienį gana vėlai, apie 13 val. 30 min. vietos laiku. Kai jie pasuko atgal, arti jų alpinistų buvo nedaug, sakė Th.Sherpa.

Trijų šerpų gelbėjimo komanda sraigtasparniu atvyko į 2-ąją stovyklą, iš kurios kopė aukštyn kalno šlaitu ir ieškojo dingusio alpinisto.

Sekmadienį ant Everesto šlaitų taip pat žuvo 50-metis slovakas Vladimiras Štrba, pirmadienį nurodė Nepalo turizmo ministerijos pareigūnas Gyanendra Shrestha (Gjanendra Šresta). Jo kūnas buvo pargabentas į stovyką „South Col“.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, 54 metų australų alpinistas Francesco Enrico Marchetti (Frančeskas Enrikas Marčetis) iš Kvynslando žuvo Kinijai priklausančioje Everesto pusėje, pranešė dienraštis „The Himalayan Times“. Kitų detalių kol kas nebuvo pateikta.

Per kovą prasidėjusį šių metų kopimo sezoną, tikriausiai truksiantį iki gegužės pabaigos, žuvusių alpinistų padaugėjo iki penkių, o vienas yra dingęs.

Planuojama, kad pirmadienį viršūnę šturmuos grupė kitų užsieniečių.

Nepalo turizmo departamentas šiemet yra išdavęs 371 leidimą kopti į šį kalną. Tiek daug norinčiųjų susirinko, matyt, ir todėl, kad daugelis negalėjo kopti 2014 ir 2015 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2015-aisiais kopimas buvo nutrauktas žuvus 19 alpinistų, žemės drebėjimo sukeltai lavinai užgriuvus bazinę stovyklą, tada dar 61 žmogus buvo sužeistas. 2014-aisiais lavina prie Khumbu ledokričio pražudė 16 šerpų.

Turėjusieji leidimus kopti 2014-aisiais gali gauti nemokamai naujus iki 2019-ųjų, o 2015-aisiais – tik šiemet.

Už tokį leidimą alpinistai Nepalo vyriausybei paprastai turi susimokėti po 11 tūkst. JAV dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų