REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos futbolo padangėse jau keletą mėnesių kaupiasi vis tirštesni debesys. Prezidentas Edvinas Eimontas buvo sudėjęs ginklus ir iš Valdančiojo komiteto apsuptų apkasų išėjęs su balta vėliava rankoje. Tačiau nusprendė dar pakovoti.

Lietuvos futbolo padangėse jau keletą mėnesių kaupiasi vis tirštesni debesys. Prezidentas Edvinas Eimontas buvo sudėjęs ginklus ir iš Valdančiojo komiteto apsuptų apkasų išėjęs su balta vėliava rankoje. Tačiau nusprendė dar pakovoti.

REKLAMA

2017 metų gegužės 18-oji gali tapti kertine data Lietuvos futbolui. LFF ataskaitinėje konferencijoje bus sprendžiama, kurį kelią pasirinkti: Edvino Eimonto siūlomas kertines reformas ar Vykdomojo komiteto (VK) inicijuojamus kosmetinius pakeitimus, sumenkinančius prezidento įtaką.

Balandžio 24 dieną Edvinas Eimontas persigalvojo ir nusprendė atsiimti prieš tai įteiktą atsistatydinimo pareiškimą, tačiau VK mano, jog prezidento LFF jau nebeturi.

„Mes traktuojame, kad jo atsistatydinimas yra įvykęs. Norime, kad prezidentas taptų politine figūra”, - LRT žinioms sakė Artūras Krukis, einantis Moterų futbolo asociacijos prezidento pareigas.

REKLAMA
REKLAMA

16 metų Lietuvos futbolo federacijoje dirbantis Edvinas Eimontas anksčiau yra tikinęs, kad nesilaiko įsikibęs posto ir tiesiog nori įvesti reikalingas permainas, kurioms pritarė ir FIFA, ir UEFA.

REKLAMA

„Deklaravau, kad ateinu daryti pokyčius. Be stiprios komandos, be VK palaikymo tų pokyčių nebuvo galima pradėti”, - anksčiau kalbėjo E. Eimontas.

Esminė jo siūlomų pakeitimų dalis yra VK išplėtimas, E. Eimontas nori priimti daugiau narių į sprendimų priėmimą nei yra dabar. Juolab, kad žmonės VK keičiasi labai retai. Tokius keitimus rekomenduoja tiek FIFA, tiek UEFA. Kitas LFF prezidento siūlymas – klubų įtraukimas į federacijos veiklą.

Tačiau dabartiniai VK nariai su Stasiu Stankum priešaky siūlo kiek kitokį įstatų keitimo variantą. Portalas tv3.lt iki lemiamo posėdžio likus vos kelioms valandoms susisiekė su vienu VK narių Anatolijumi Stacenko, kuris yra Masinio futbolo asociacijos prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, tiek E. Eimonto, tiek VK palaikomi įstatai skiriasi nežymiai. A. Stacenko išskyrė du pagrindinius susikirtimo taškus: E. Eimontas nori į valdymą įtraukti klubus, o VK nori sumažinti prezidento įtaką ir palikti jam reprezentacinę funkciją. Tai reikštų, kad būtent Vykdomasis komitetas priiminėtų svarbiausius Lietuvos futbolo sprendimus.

„Prezidento pasiūlytuose įstatuose yra pasiūlymas, kad vienvaldis būtų prezidentas, o VK siūlo saugiklius. VK narių vis dėlto bus 20, todėl sprendimas būtų kolektyvinis, o ne vienasmenis”, - portalui tv3.lt esminius skirtumus dėstė A. Stacenko.

Tiesa, VK nario teigimu, klubų dalyvavimas sprendimų priėmime yra numatytas ir jų parengtuose nuostatuose: „Tik Vykdomojo yra tokia pozicija, kad, kaip ir kiti klubai, yra licencijuojami: A, Pirma lyga, II lyga. Su tam tikrom išlygom licencijavimo, bet visi klubai turėtų tam tikrą struktūrėlę kažkokią tai, o ne šiaip, kad susirenka, pažaidžia ir viskas tuo užsibaigia. Norime, kad viskas eitų tvarkingai. Mūsų nuomone, tai tikrai padės.”

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Stancenko, skirtingai nei anksčiau minėtas Artūras Krukis, laiko E. Eimontą prezidentu, tačiau nesiryžo prognozuoti, ar gegužės 18-oji bus paskutinė jo darbo diena.

Pats Edvinas Eimontas jau yra minėjęs, kad prarado VK pasitikėjimą. Jis balandžio pabaigoje pasakojo, kad buvo susitikęs su keletu VK narių aptarti, kaip parengtos rekomendacijos turėtų nugulti įstatuose, bet tada prasidėjo netikėti dalykai.

„Gavau ultimatumą”, - taip vėliau vykusią situaciją aiškino LFF prezidentas. Jis sakė, kad VK nariai pradėjo diskutuoti, kad turi būti stabdomos reformos, atsisveikinta su tam tikrais LFF darbuotojais, kuriuos E. Eimontas matė šioje organizacijoje. Taip pat pasigirdo kaltinimų, kad prezidentas elgiasi neetiškai, neefektyviai valdo resursus. „Aš nusprendžiau pasitraukti, galvojau, kad jiems reikia prezidento krėslo”, - situaciją dėstė E. Eimontas, bet teigė vėliau supratęs, kad posto VK nariams neužteks, jiems reikia sustabdyti reformas, kurios sugriautų nusistovėjusią tvarką. Būtent dėl to, kad reformos nesustotų, jis ir nusprendė sugrįžti į postą.

REKLAMA

Dėl mestų kaltinimų E. Eimontas pats paprašė UEFA ir FIFA, kad būtų atliktas tyrimas dėl to laikotarpio, kai jis ėjo prezidento pareigas, o išvados būtų teikiamos visuomenei.

„Pokyčiai nėra daromi Edvinui Eimontui, jie reikalingi Lietuvos futbolui”, - taip anksčiau kalbėjo LFF prezidentas. Dabar atėjo metas, kai bus aišku, ar jo teikiamoms reformoms lemta nugulti įstatuose.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų