REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis sako, kad svarstoma vaiko pinigus nuo kitų metų skirti visiems vaikams nevertinant šeimos pajamų, o šios išmokos dydis 1-2 vaikų šeimoms galėtų siekti 30 eurų, o didesnėms šeimoms - 50 ar 60 eurų už kiekvieną vaiką.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis sako, kad svarstoma vaiko pinigus nuo kitų metų skirti visiems vaikams nevertinant šeimos pajamų, o šios išmokos dydis 1-2 vaikų šeimoms galėtų siekti 30 eurų, o didesnėms šeimoms - 50 ar 60 eurų už kiekvieną vaiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministras BNS taip pat sakė, kad Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio įvardyta 100-150 eurų išmokos galėtų būti siekiama palaipsniui.

REKLAMA

„Aišku, kad reikia artėti prie kiek galima didesnės išmokos, bet ne nuo 2018 sausio 1 dienos, reikia eiti palaipsniui. Link sumos, kurią paminėjo Seimo pirmininkas, reikės eiti palaipsniui, o ne iš karto, nes tiesiog tas nėra realu“, - trečiadienį BNS sakė L.Kukuraitis.

Jo teigimu, nutarus nepriklausomai nuo šeimos pajamų mokėti 30 eurų už kiekvieną vaiką 1-2 vaikų šeimose ir po 50 eurų už vaiką gausesnėse šeimose kitąmet tam reikėtų papildomai apie 180 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

„Norime didesnių sumų, bet viskas yra derybose, kol kas šios sumos (30 ir 50 eurų) yra įvardintos. Bet iš tiesų mes žiūrime, kad visos šeimos patirtų pokytį, gerėjimą, tai mąstome dar apie galimybę padidinti ne iki 50 eurų, bet iki 60 eurų šeimoms nuo trijų vaikų. (...) Kadangi kalbame apie visą mokestinę pertvarką, tai nėra taip, kad tas lėšas reikia tiesiog iš biudžeto paimti, šita suma įsikomponuoja komplekse“, - aiškino ministras.

Vyriausybės programos priemonių plane užmojis visuotinai mokėti vaiko pinigus (nevertinant šeimos pajamų) siejamas su siekiu didinti gimstamumą. Vyriausybė tikisi suminį gimstamumo rodiklį padidinti nuo 1,7 (2015 metais) iki 1,9 vaiko (2020 metais), tenkančio vienai moteriai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Finansų ministras Vilius Šapoka įvardijo skaičius, kiek kainuotų Seimo pirmininko siūlomi vaiko pinigai. „Jeigu mes kalbėtume apie tikrai drąsu ir gražų tikslą kiekvienam vaikui mokėti po 150 eurų, ta biudžetui per metus kainuotų apie milijardą eurų, tikiu, kad tai galėtų būti ilgalaikis tikslas, bet turėtume pradėti nuo realių skaičių“, - sakė ministras.

Socialdemokratas Algirdas Sysas sako, kad svarbiausias dalykas šiame pasiūlyme yra suma. „Mes turim griežtą fiskalinės drausmės įstatymą, kuris leidžia kitiems metams papildomai išleisti tik 300 milijonų eurų, turint omenyje, kad 150 iškart nurašom krašto apsaugai, tai lieka 150 milijonų eurų 10 metų įšaldyti atlyginimai biudžetiniam sektoriui, 10 metų įšaldytos visos socialinės išmokos, tai tada politiškai reikia apsispręsti, kam pirmumas arba reikia keisti mokesčių sistemą, ko nelabai girdžiu pritarimo iš dabartinės vyriausybės. Be mokesčių pakeitimo, be pinigų surinkimo paprasčiausiai vargu ar galim fantazuoti apie 120 eurų, kaip yra Lenkijoje įvesta ar įvedę juos galėsim vykdyti iki galo šitą savo įsipareigojimą. Todėl, mano galva, logiška būtų kalbėti apie 50 eurų“, - sakė A.Sysas.

REKLAMA

„Kalbėti be pinigų, be šaltinio, tai yra tik oro virpinimas, bet nėra sprendimo“, - teigė socialdemokratas.

Taip pat parlamentaras nemano, kad vaiko pinigai turėtų būti mokami ne visiems. „Stigmatizacija atsiranda. Arba mes mokam visiems, maitinam visus, jeigu mums rūpi vaikų sveikata“, - mano A.Sysas.

Ekonomistas Nerijus Mačiulis, kad geriausias variantas nėra siūlymai mokėti kompensacijas ar išmokas. „Dar labiau didinti papildomą neapmokestinamą pajamų dydį, kas mažina mokestinę naštą vaikus auginančioms šeimoms“, - sakė specialistas. Anot jo, kitų šalių pavyzdžiai rodo, kad tiesioginės išmokos turi neigiamas šalutines pasekmes.

REKLAMA

Čia N.Mačiulis pateikia Rusijos pavyzdį. „Vaikų gimdymas, vaikų auginimas planuojamas tuomet, kai reikia spręsti finansines problemas. Mokėti paskolą ar nusipirkti automobilį“, - sakė specialistas.

Todėl, anot jo, Lietuva neturėtų svarstyti šio modelio. „Vienintelis teisingiausias kelias yra iš esmės didinti papildomą NPD, jis turėtų siekti bent 500 eurų per mėnesį, tai reiškia, kad papildomai per mėnesį gautų 75 eurus šeima, kuri augina bent vieną vaiką ir turi darbą ir gauna legalias pajamas“, - mano Nerijus Mačiulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu vaiko pinigai 1-2 vaikus auginančioms šeimoms mokami tuo atveju, jei šeimos pajamos vienam asmeniui per mėnesį yra mažesnės negu 153 eurai. Tokiose šeimose augantiems vaikams iki dvejų metų priklauso 28,5 eurų mėnesinė išmoka, o vaikams nuo dvejų iki 18 metų - 15,2 euro.

Šeimoms, kuriose auga trys ir daugiau vaikų, minėto dydžio išmokos skiriamos nevertinant šeimos pajamų.

Be to, už kiekvieną auginamą vaiką taikomas 200 eurų papildomas neapmokestinamasis pajamų dydis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų