REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulinės kibernetinės atakos aukomis tapo daugiau nei 200 tūkst. žmonių daugiau nei 150-yje šalių, sekmadienį pranešė Europolo vykdomasis direktorius Robas Wainwrightas.

Pasaulinės kibernetinės atakos aukomis tapo daugiau nei 200 tūkst. žmonių daugiau nei 150-yje šalių, sekmadienį pranešė Europolo vykdomasis direktorius Robas Wainwrightas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, mažai kas pasidavė įsilaužėlių reikalavimams sumokėti, kad būtų atblokuoti užblokuoti falai, tačiau pareigūnas perspėjo, kad situacija darosi vis rimtesnė. Anot R. Wainwrighto, nuogąstaujama, kad kibernetinės atakos mastas padidės, kai pirmadienį žmonės grįš prie darbų ir įsijungs kompiuterius.

REKLAMA

„Kiekvienais metais vykdome maždaug 200 pasaulinių operacijų prieš kibernetinius nusikaltėlius, tačiau nesame matę nieko panašaus, – Didžiosios Britanijos televizijai ITVF sakė jis. – Remiantis naujausiais duomenimis, nukentėjo daugiau nei 200 tūkst. žmonių mažiausiai 150-yje šalių. Daugiausia nukentėjo įmonės, taip pat ir stambios korporacijos. Tas pasaulinis mastas neturi precedento.“

R.Wainwrightas sakė, kad tokios atakos motyvas išlieka nežinoma. Tačiau tokio pobūdžio kenkėjiškas programas, kuomet mainais į duomenų atblokavimą reikalaujama pinigų, paprastai naudoja „kriminaliniai protai“.

REKLAMA
REKLAMA

„Įdomiausia, kad labai mažai žmonių susimokėjo. Taigi dauguma žmonių nemoka, – sakė Europolo vadovas. – Susiduriame su augančia grėsmę, skaičiai kyla. Man nerimą kelia tai, kad šie skaičiai gali dar labiau padidėti, kai žmonės grįš į darbą ir pirmadienio rytą įsijungs kompiuterius.“

Europos bankai – gerai apsaugoti

Pasak R. Wainwrighto, šia ataka nesitaikoma į konkrečius taikinius, ji sparčiai plinta ir yra unikali tuo, kad kenkėjiška išpirkos reikalaujanti programa platinama kartu su kirminu. Tai reiškia, kad per vieną kompiuterį automatiškai užkrečiamas visas tinklas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europolo vadovas pabrėžė, kad Europoje nukentėjo vos keli bankai, nes „skausminga ankstesnių kibernetinių atakų patirtis“ parodė, kad labai apsimoka imtis naujausių kibernetinio saugumo priemonių.

„Mums jau kurį laiką kėlė nerimą tai, kad sveikatos apsaugos sektoriuje daugelyje šalių yra itin pažeidžiamas. Čia apdorojama daug jautrių duomenų“, – sakė R. Wainwrightas.

Per ataką nukentėjo Didžiosios Britanijos nacionalinė sveikatos priežiūros tarnyba NHS.

Anot R. Wainwrighto, Europolas bendradarbiauja su Jungtinių Valstijų federaliniu tyrimų biuru (FTB), kad susektų atsakingus už kibernetinę ataką. Manoma, kad tai tikrai ne vieno žmogaus darbas.

Jis taip pat pranešė, kad Europas suteikia galimybę nemokamai atsisiųsti šifravimo programas, kurios leidžia atblokuoti duomenis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų