REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaistų gamintojai nuo gegužės 10 iki 23 dienos turi deklaruoti mažesnes kainas, jei nori, kad jų produkcija būtų kompensuojama.

Vaistų gamintojai nuo gegužės 10 iki 23 dienos turi deklaruoti mažesnes kainas, jei nori, kad jų produkcija būtų kompensuojama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naują kompensuojamųjų vaistų kainyną rengianti Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) sako, kad Vyriausybės balandžio pabaigoje priimtas reikalavimas, kad vaistai Lietuvai būtų tiekiami ne daugiau kaip dešimtadaliu didesne kaina nei vadinamosiose referencinėse šalyse, aktualus maždaug 900 dabar kompensuojamų vaistų. Iš viso kainyne šiuo metu yra per 2 tūkst. vaistų, tačiau minėtas reikalavimas dėl kainos taikomas tuo atveju, kai yra bent trys vaisto gamintojai, BNS aiškino sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė.

REKLAMA

„Norime pasakyti, kad tikrai pacientai be vaistų neliks. Vis vien bus kompensuojami kiekvienos veikliosios medžiagos vaistai, jei taip atsitiktų, kad tam tikros veikliosios medžiagos vaistų kainos gamintojai nesumažintų, tai bus kompensuojamas tas vaistas, kurio kaina mažiausia. Tai reiškia, kad pacientai tikrai mažiau primokės“, – aiškino ji.

Minėtą Vyriausybės nutarimą palankiai yra įvertinusi ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Lietuvos vaistinių asociacija savo ruožtu sako, kad dalis vaistų gali brangti.

„Pagal valdžios reikalavimus, keturiems šimtams šiuo metu kompensuojamųjų vaistų kainas reikia sumažinti daugiau nei 50 procentų. Nerimaujame, kad nors šiuo metu valdžios atstovai prašo mūsų nesikišti ir palaukti galutinio sąrašo, jau po mėnesio pacientams vaistinėse savo vartojamus vaistus gali tekti pirkti ne pigiau, kaip žadama, o gerokai brangiau, nes vaistams neliks kompensuojamos dalies ir, negana to, prisidės 21 proc. PVM“, – trečiadienį išplatintame pranešime teigia Lietuvos vaistinių asociacijos valdybos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė.

REKLAMA
REKLAMA

„Dar iki Vyriausybės nutarimo įsigaliojimo buvo dalis gamintojų, kurių kainos atitiko nustatytą reikalavimą. Tai irgi rodo, kad jeigu dalis gamintojų gali tiek sumažinti kainą, tai kodėl kiti neturi galėti? Tai tam tikra derybinė pozicija per spaudą, bandoma naudojantis viešaisiais ryšiais siekti, kad tos kainos galėtų nemažėti“, – vaistininkų pareiškimą komentavo K.Garuolienė.

Naują kainyną numatoma paskelbti gegužės pabaigoje ar birželio pradžioje, o jis įsigaliotų liepos pradžioje.

Valstybė vaistams kompensuoti per metus skiria beveik ketvirtį milijardo eurų, patys gyventojai primoka dar per 50 milijonų eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės palaiminti pakeitimai, pasak SAM, gyventojų priemokas leis sumažinti 30 procentų. Per metus gyventojai esą sutaupytų 20 mln. eurų priemokų už vaistus, dar 10 mln. eurų sutaupytų Privalomojo sveikatos draudimo fondas.

Vaistų gamintojų asociacija sako, kad tokio kainų mažėjimo, apie kurį kalba SAM, pasiekti nepavyks, tad kurstomi nepagrįsti pacientų lūkesčiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų