REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo pirmojo Lietuvos čempionato starto – 95 metai

Pirmasis Lietuvos futbolo čempionatas surengtas 1922 metais ir startavo gegužės 7-ąją Kaune. Šie metai ir tada laikomi oficialios Lietuvos futbolo istorijos pradžia, savotišku gimtadieniu. Iki tol buvo žaidžiamos tik pavienės rungtynės ar turnyrai.

Pirmasis Lietuvos futbolo čempionatas surengtas 1922 metais ir startavo gegužės 7-ąją Kaune. Šie metai ir tada laikomi oficialios Lietuvos futbolo istorijos pradžia, savotišku gimtadieniu. Iki tol buvo žaidžiamos tik pavienės rungtynės ar turnyrai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmajame čempionate dalyvavo 10 komandų, o nugalėtojais tapo pagrindiniai čempionato iniciatoriai Lietuvos fizinio lavinimosi sąjungos (LFLS) futbolininkai.

REKLAMA

Šios komandos narys Steponas Garbačiauskas tapo pirmuoju Lietuvos sporto lygos futbolo komiteto vadovu, o jam talkino kitas didelis sporto entuziastas, legendiniu lakūnu vėliau tapęs Steponas Darius. Jis čempionatą pradėjo "Aviacijos" komandoje, o antrajame rate žaidė LFLS gretose.

Apie Lietuvos futbolo čempionato startą iš futbolo istorijos metraščių: (autorius G. Kalinauskas):

"Balandžio mėn. viduryje „Lietuvos“ laikraštyje ir „Lietuvos sporto“ bei „Trimito“ žurnaluose buvo išspausdinti tokie skelbimai: „Visoms Lietuvos futbolo komandoms. Šiuo pranešama, kad veikiai prasidės futbolo rungtynės Lietuvos pirmenybėms, todėl pranešame visoms futbolo komandoms, norinčioms dalyvauti Lietuvos Sporto Lygos Futbolo skyriuje, atsiunčiat visą komandos pavadinimą, sąstatą`, atsargą, nurodymą jos formos, ženklo spalvos ir t. t.“ (kalba netaisyta).

REKLAMA
REKLAMA

Dalyvauti pirmajame Lietuvos futbolo čempionate panoro 10 Kauno komandų: LFLS I, LFLS II, LFLS Šančių skyrius, Šaulių (LŠS) I, Šaulių II, Baltgudžių atskiras batalionas, Centrinių įstaigų raštininkų kuopa, (CRK), iš tikrųjų tai buvo Krašto apsaugos ministerijos ūkio dalies darbuotojai, „Aviacija“, „Makabi“ ir lenkų gimnazija (FKLG).

Gegužės 7-oji tapo tikrai didžiule švente futbolo mėgėjams, nes tą dieną dviejose Ąžuolyno aikštėse lygiagrečiai įvyko net ketverios rungtynės – po dvejas iš karto. Pirmoji 13 val. į aikštę išbėgo geltonais marškinėliais vilkėjusi LFLS pirmoji komanda ir žaliais marškinėliais su geltonu kryžium raudoname skyde pasipuošę pagrindinės vienuolikės šauliai. Teisėjavo vokietis Hansas Gecas (KSK futbolininkas).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šauliai iki šių rungtynių nebuvo surengę nė vienos bendros treniruotės, tačiau pirmąjį kėlinį atsilaikė nepraleidę nė vieno įvarčio. Vėliau mūsų futbolo pradininkų LFLS futbolininkų persvara buvo akivaizdi, ir jie nugalėjo 5:0.

Per antrąsias rungtynes pusvalandžiu vėliau gretimoje aikštėje antroji LFLS komanda nesunkiai (8:0) nugalėjo šaulių pamainą. Teisėjavo LFLS futbolininkas Vaclovas Dapkus.

Per trečiąsias rungtynes pirmojoje aikštėje LFLS Šančių skyrius (vėliau „Kovas“) tik 2:1 nugalėjo lenkų gimnazistus.

REKLAMA

Atkaklus buvo ir ketvirtasis susitikimas, tačiau labiau patyrę „Makabi“ futbolininkai 4:2 įveikė CRK komandą. Įdomiausia tai, kad vėl teisėjavo V. Dapkus.

Visos rungtynės žaistos vietinės „Sporto“ bendrovės padovanotais baltais kamuoliais iš 18 dalių. Oras tą dieną buvo nepalankus, tad ir žiūrovų susirinko nedaug.

Nepaisant visokiausių nesklandumų, pirmųjų pirmenybių reikšmė yra tikrai neįkainojama, nes varžybos apėmė labai plačius gyventojų sluoksnius: dalyvavo tarnautojai, darbininkai, kariškiai, studentai ir moksleiviai. Todėl futbolas įgijo tokį didelį populiarumą. Pirmenybių ir tarptautinių rungtynių atgarsiai greitai pasklido visoje Lietuvoje. Besidominčių futbolu žmonių ratas labai išsiplėtė, komandos buvo kuriamos net mažuose miesteliuose."

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų