REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Dangus (nuotr. Fotolia.com)

Gegužės mėnesio danguje galėsite pamatyti: gėlių pilnatį, meteorų lietų bei jaunaties supermėnulį. Tie, kurie turi žiūronus ar teleskopą, galės stebėti ir daugiau įdomių reginių, kurie viešpataus naktiniame danguje.

20

Gegužės mėnesio danguje galėsite pamatyti: gėlių pilnatį, meteorų lietų bei jaunaties supermėnulį. Tie, kurie turi žiūronus ar teleskopą, galės stebėti ir daugiau įdomių reginių, kurie viešpataus naktiniame danguje.

REKLAMA

Meteorų lietus

Kasmetinis (Eta-Aquariid) meteorų lietus prasidėjo balandžio 19 dieną ir ir tęsis iki gegužės 28 dienos, kulminacija bus pasiekta gegužės 5-6 dienomis, remiantis space.com.

Meteorų lietus bus geriau matomas Pietų pusrutulyje, tačiau tie, kurie gyvena šiaurėje taip pat turės galimybę pamatyti krintančias žvaigždes.

Robert Lundsford iš Tarptautinės Meteorų organizacijos sakė, kad geriausias laikas stebėti meteorų lietų yra prieš aušrą. Jis rekomenduoja keliauti kiek įmanoma toliau nuo šviesos taršos miestuose ir leisti akims bent 20 minučių apsiprasti su tamsa.

„Bet kokį meteorų lietų stebėkite bent valandą. Meteoritai linkę keliauti spurtais, kuriuos skiria tarpai“,– sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Gėlių pilnatis

Gegužės pilnatis turi kelis pavadinimus: gėlių pilnatis, pieno pilnatis, motinos pilnatis ir kukurūzų sodinimo pilnatis, Lietuvoje tai tiesiog gegužės pilnatis. Mėnulis gražiausias bus gegužės 10 dieną.

REKLAMA

„Per mėnulio pilnatį mes tampame jautresni, emocingesni, labiau išbalansuoti, - apie tai kalba astrologas Naglis Šulija. – Labiausiai šis reiškinys paliečia tuos, kurie iš prigimties yra jautresni. Pilnatis neveikia stabilios psichikos žmonių“.

Jaunaties supermėnulis

Šiemet supermėnulis iš tikrųjų bus jaunatis, ne pilnatis. Paskutinį kartą tai įvyko 2009 metais, remiantis į earthsky.org.

Supermėnulis sukels pavasario potvynius, kurie gali kelti jūros potvynius, jūros lygis pakils nuo Mėnulio traukos. Jaunaties supermėnulis įvyks gegužės 25-26 dienomis.

REKLAMA
REKLAMA

Jupiterio raudonoji dėme

Tiems, kurie turi teleskopus, puikus laikas pamatyti Jupiterio raudonąją dėmę, kuri bus matoma gegužės 11 dieną.

„Nors Jupiteris gegužės mėnesį bus ne visai toks didelis, kaip balandį, visgi planeta didžiąją gegužės dalį dominuos danguje. Tai bus puikus reginys, net astronomams su mažais teleskopais,“- pažymi Michaelas D'Estries Motinos Gamtos tinklo.

Merkurijus

Merkurijus yra kita planeta, kurią verta stebėti gegužę. Tikėtina, kad jums nereikės teleskopo šiam dangaus vaizdui stebėti, gali padėti tiesiog žiūronai.

Geriausias laikas, stebėti planetą yra prieš pat gegužės 18 dienos aušrą, kaip rašoma earthsky.org, Tuomet jis labiausiai nutols nuo Saulės.

Kaip ir meteorų lietų, taip ir šį reginį geriau matys pietiniame pusrutulyje esantys žmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų