REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šis savaitgalis – pirmasis šiemet, kai vyksta ne Lietuvos krepšinio lygos (LKL) reguliariojo sezono kovos, o atkrintamosios varžybos. tv3.lt, imdama pavyzdį iš Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA), išskiria neseniai finišo tiesiąją pasiekusio reguliariojo sezono geriausius.

Šis savaitgalis – pirmasis šiemet, kai vyksta ne Lietuvos krepšinio lygos (LKL) reguliariojo sezono kovos, o atkrintamosios varžybos. tv3.lt, imdama pavyzdį iš Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA), išskiria neseniai finišo tiesiąją pasiekusio reguliariojo sezono geriausius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naudingiausias LKL reguliariojo sezono krepšininkas – Paulius Jankūnas (Kauno „Žalgiris“)

Įvairiuose krepšinio turnyruose dažniausiai apdovanojami geriausių komandų žaidėjai. Nebent kuris nors visos lygos krepšininkas sužaidė fantastišką sezoną. Šiemet LKL taip nebuvo.

REKLAMA

„Žalgiris“, rungtyniaudamas itin sunkiu ir alinančiu grafiku, sugebėjo laimėti kone visas LKL reguliariojo sezono rungtynes. Kauniečiai per 36 mačus dukart suklupo Panevėžyje ir sykį Kaune, mače su Klaipėdos „Neptūnu“.

Paulius Jankūnas LKL rungtynėse ne visada išbėgdavo ant parketo – treneriai kapitonui suteikdavo poilsio, krepšininkas gydėsi nerimtus susižeidimus. Vis dėlto, 33-ejų P. Jankūnas – vienintelis „Žalgirio“ krepšininkas, reguliariajame sezone rinkęs dviženklį taškų skaičių. Puolėjas per 26 rungtynes pelnė po 10,4 taško. Kapitonas – geriausiai komandoje kovojo dėl kamuolių (po 5 per rungtynes) ir rinko daugiausia naudingumo balų (14,4).

REKLAMA
REKLAMA

Geriausiai besiginantis LKL reguliariojo sezono krepšininkas – Artūras Jomantas (Vilniaus „Lietuvos rytas“)

Artūras Jomantas visos savo karjeros metu vertinimas už universalumą ir gynybos sugebėjimus. Su tuo sutinka ne visi, tačiau praėjusiame sezone, po ilgesnės pertraukos sugrįžęs į „Lietuvos rytą“, Joma vėl tapo svarbiu sostinės komandos krepšininku. Šiemet vyriausiasis „Lietuvos ryto“ treneris Rimas Kurtinaitis puolėją ne kartą gyrė už sėkmingą žaidimą ir profesionalumą. 31-erių krepšininkas, kaip įprasta, nebuvo rezultatyviausias ar taikiausias komandos žaidėjas, bet tradiciškai patikimai gynėsi. Šiame sezone dvimetriniam puolėjui, dažnai rungtyniaujančiam ketvirtojoje pozicijoje, tenka stabdyti aukštesnius už save, tačiau tai A. Jomantui diskomforto nesukelia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Geriausias LKL reguliariojo sezono naujokas – Jimmy Baronas (Klaipėdos „Neptūnas“/„Lietuvos rytas“)

Per sezoną dvi LKL komandas pakeitęs amerikietis abejose buvo žvėris. Krepšininkas „Neptūne“ per 22 rungtynes rinko po 13,6 taško, starto penkete pradėjęs 13,6 procento kovų. J. Baronas, perėjęs į „Lietuvos rytą“, didelio skirtumo nepajuto – per pirmąsias rungtynes su „Šiauliais“ pelnė 19, antrąsias su „Lietkabeliu“ – 18 taškų. 30-mečio gynėjo rodikliai sostinėje dar išaugo – iki 14,1 taško per 14 rungtynių, kurias amerikietis dažniausiai pradėjo starto penkete (71,4 proc.).

REKLAMA

J. Baronas gerokai silpniau ginasi nei puola, bet R. Kurtinaitis stengiasi, kad amerikietis būtų kuo produktyvesnis atakuodamas. Taip paslėpiami gynėjo trūkumai prie savojo krepšio.

Geriausias LKL reguliariojo sezono šeštas žaidėjas – Artūras Gudaitis („Lietuvos rytas“)

A. Gudaitis – vienas ryškiausių „Lietuvos ryto“ žaidėjų puolant. Jis per 29 reguliariojo sezono rungtynes rinko po 11 taškų. Tai – geriausias rodiklis tarp krepšininkų, Vilniaus komandoje žaidusių visą sezoną. 208 centimetrų ūgio puolėjas atkovodavo po 6,4 kamuolio, o dvitaškius mesdavo 57,3 procento taiklumu. Sunku patikėti, bet tokią statistiką A. Gudaitis rinko aikštėje praleisdamas po 20 minučių, o starto penkete iš 29 žaistų mačų pasirodė 10,3 procento karto.

REKLAMA

Labiausiai patobulėjęs LKL reguliariojo sezono žaidėjas – Osvaldas Olisevičius (Pasvalio „Pieno žvaigždės“)

Osvaldas Olisevičius buvo vienas rezultatyviausių LKL reguliariojo sezono krepšininkų. „Pieno žvaigždžių“ puolėjas rinko po 12,3 taško ir fiksavo devintą rezultatą lygoje. 24-erių puolėjas atkovodavo po 5,1 kamuolio.

Gerą Pasvalio komandos krepšininko sezono lėmė ir padidėjęs trenerio pasitikėjimas. Prie „Pieno žvaigždžių“ vairo stojus Ramūnui Cvirkai, O. Olisevičiaus žaidimo laikas išaugo nuo 19 minučių praėjusiame sezone iki 26 šiame.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pernai, kai „Pieno žvaigždėms“ vadovavo Mantas Šernius, O. Olisevičius pelnė po 5,4 taško ir atkovojo po 2,9 kamuolio.

Geriausias LKL reguliariojo sezono treneris – Šarūnas Jasikevičius („Žalgiris“)

Be konkurencijos. Prieš sezoną buvo daug kalbų, kad „Žalgiris“, žaisdamas tokį intensyvų sezoną Eurolygoje, barstys pergales LKL. Taip nenutiko. Čempionai, Š. Jasikevičiaus dėka, beveik visada būdavo supermotyvuoti, o jei ne – sulaukdavo riebios Šaro kritikos.

Treneris daug šansų suteikė ir jaunimui, bet Žalgiris“ nė karto nepralaimėjo principiniam varžovui „Lietuvos rytui“, dukart nugalėjo uostamiestyje, kur laimėti nėra lengva, abusyk name pranoko ilgai antrojoje turnyro lentelės vietoje buvusį „Lietkabelį“.

REKLAMA

Pirmasis LKL reguliariojo sezono penketas: Jamaras Diggsas (Utenos „Juventus“), J. Baronas, Edgaras Ulanovas („Žalgiris“), P. Jankūnas, Kšištofas Lavrinovičius (Panevėžio „Lietkabelis“).

„Juventus“ įžaidėjas J. Diggsas – pirmas reguliariajame sezone pagal naudingumo balus (16 per rungtynes). 28-erių amerikietis gerokai prisidėjo prie akiai patrauklaus „Juventus“ žaidimo bei sėkmingos „dviejų taškų“ atkarpos, kai uteniškai nugalėjo Alytaus „Dzūkiją“ (76:74), pralaimėjo „Lietuvos rytui“ (85:87), įveikė „Lietkabelį“ (74:72) ir nusileido „Žalgiriui“ (71:73). Prieš tai „Juventus“ ant menčių paguldė „Neptūną“ – 79:70.

REKLAMA

Edgaras Ulanovas – vienas svarbiausių čempionų žaidėjų. 198 centimetrų krepšininkas – antras „Žalgirio“ gretose pagal naudingumo balus (12,1). Puolėjas per 34 rungtynes rinko po 9,5 taško, dvitaškius metė 57, tritaškius – 51 procento taiklumu. Universalus žaidėjas atkovodavo po 3,3 kamuolio ir atlikdavo po 2 rezultatyvius perdavimus.

Kšištofas Lavrinovčius „Lietkabelyje“ išgyveno antrą jaunystę. 37-erių puolėją svarbiausiu komandos krepšininku vadino pagrindinių varžovų treneriai – Š. Jasikevičius ir R. Kurtinaitis. K. Lavrinovičius ilgą laiką lygoje pirmavo pagal pelnomus taškus ir renkamus naudingumo balus. Galiausiai abejose kategorijose puolėjas liko trečias (13,4 taško ir 15,7 naudingumo balo). Aukštaūgis šiemet surengė ir įspūdingą solo pasirodymą – į Prienų-Birštono „Vytauto“ įmetė 36 taškus bei surinko 47 naudingumo balus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antrasis LKL reguliariojo sezono penketas: Mindaugas Girdžiūnas („Neptūnas“), Leo Westermannas („Žalgiris“), Mindaugas Lukauskis („Lietkabelis“), Drew Gordonas („Lietuvos rytas“), A. Gudaitis.

Mindaugas Girdžiūnas – viena pagrindinių Dainiaus Adomaičio mechanizmo detalių. Gynėjas buvo rezultatyviausias tarp tų „Neptūno“ krepšininkų, kurie komandoje praleido visą sezoną (10,1 taško).

Universalusis Leo Westermannas gali žaisti kone trijose pozicijose. Prancūzas Š. Jasikevičiaus komandai svarbus tiek puldamas, tiek gindamasis.

REKLAMA

Mindaugas Lukauskis – „Lietkabelio“ kapitonas, kurio patirtis ekipai labai svarbi. 37-erių krepšininkas buvo trečias komandoje pagal taškus (8,4) ir naudingumo balus (10,4). Panevėžietis neužmiršo vieno jo identifikavimo aspektų – perimtų kamuolių. M. Lukauskis pagal šią statistiką buvo antras visoje lygoje (1,6 perimto kamuolio).

Drew Gordonas ir A. Gudaitis ilgą laiką buvo sunkiai sulaikomas ir itin efektingas „Lietuvos ryto“ priekinės linijos tandemas. Į komandą atvykus R. Kurtinačiui, aukštaūgiai retai žaidžia kartu, dažniausiai dalydamiesi centro pozicijos laiką.

REKLAMA

Trečiasis LKL reguliariojo sezono penketas: Derrickas Low („Pieno žvaigždės“), Tomas Delininkaitis (Prienų-Birštono „Vytautas“), Vytautas Šulskis („Juventus“), Brockas Motumas („Žalgiris“), Jerai Grantas („Neptūnas“).

Derrickui Low reguliariajame sezone, kaip ir visai „Pieno žvaigždžių“ komandai, stigo stabilumo. R. Cvirka yra sakęs, kad amerikietis kartais žaidžia, o kartais jis – gimtuosiuose Havajuose. Tačiau krepšininkas, neabejotinai, buvo vienu geriausių LKL įžaidėjų.

„Vytauto“ snaiperį Tomą Delininkaitį vyriausiasis komandos treneris Virginijus Šeškus pavadino geriausiu atakuojančiu gynėju Lietuvoje. 34-erių krepšininkas buvo antras lygoje pagal pelnomus taškus (13,8). Tačiau T. Delininkaičiui stigo svarbiausio dalyko sporte – pergalių.

REKLAMA
REKLAMA

Vytautas Šulskis pernai rinko daugiausia naudingumo balų lygoje. Krepšininkas, vasarą iškeitęs „Vytautą“ į „Juventus“, šiemet irgi buvo itin svarbus Antano Sireikos karys.

Brockas Motumas LKL reguliariajame sezone žaidė pakankamai stabiliai. Jis dažniausiai kildavo nuo atsarginių žaidėjų suolo, o, nesant P. Jankūnui, neretai jį pavaduodavo starto penkete. 26-erių australas buvo sužaidęs puikią seriją – 11-oje rungtynių iš eilės rinko ne mažiau nei 10 taškų. Tada „Žalgiris“ po dukart žaidė su „Lietuvos rytu“ ir „Lietkabeliu“, sykį – su „Neptūnu“.

„Neptūno“ monstras Jerai Grantas ir šiemet buvo sunkiai sulaikomas. Puolėjas užtikrintai pirmavo komandoje pagal naudingumo balus (12,9) ir atkovotus kamuolius (5,7).

Pirmasis LKL reguliariojo sezono geriausiai besiginančių žaidėjų penketas: Donatas Sabeckis („Šiauliai“), L. Westermannas, E. Ulanovas, A. Jomantas, Augusto Lima („Žalgiris“).

Donato Sabeckio komandai sezonas buvo klaikus – ekipa liko paskutinė, 10-a. „Šiauliai“ laimėjo šešerias iš 36-erių rungtynių. Tačiau naudingiausias praėjusio sezono Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) finalo ketverto žaidėjas LKL autsaiderių gretose atsiskleidė. Jis ne tik buvo puikus atakų organizatorius, o ir labiausiai gynybiniais sugebėjimais išsiskyręs LKL įžaidėjas. Tiesa, jis per sunkų „Šiaulių“ sezoną nespėjo gintis tik prieš centrus, į kovas stojęs su likusių keturių pozicijų krepšininkais. D. Sabeckis lygoje pirmavo pagal perimtus kamuolius (1,67).

REKLAMA

„Kapitonas“ Augusto Lima dažnai varžovus bausdavo blokais. Jis pagal šią statistiką lygoje buvo penktas (0,94). Brazilas gynėsi tvarkingai, labiau legionieriui trūko judesių arsenalo puolant.

Antrasis LKL reguliariojo sezono geriausiai besiginančių žaidėjų penketas: Lukas Lekavičius („Žalgiris“), Martynas Mažeika („Neptūnas“), Julius Kazakauskas (Alytaus „Dzūkija“), P. Jankūnas, Karolis Petrukonis (Kėdainių „Nevėžis“).

Šiame LKL sezone trūko gerai besiginančių įžaidėjų. Galima išskirti anksčiau dažnai dėl ne pačios geriausios gynybos kritikuotą Luką Lekavičių, mat „Žalgirio“ mažyliui sunku gintis dėl ūgio, siekiančio 180 centimetrų. Tačiau šilališkis, smarkiai padirbęs vasarą, tapo fiziškai tvirtesnis, o jo ištvermė leidžia kibiai gintis. Verta prisiminti reguliariojo sezono epizodą Klaipėdoje, kai L. Lekavičius pagirtinai spaudė Larry Drew, o galiausiai blokavo jo metimą.

Martynai Mažeikai ir Karoliui Petrukoniui sėkmingai grumtis leidžia jų kūno sudėjimai. M. Mažeika – fiziškai stiprus gynėjas, K. Petrukonis – galingas vidurio puolėjas. Su „Nevėžio“ centru būdavo sunku stumdytis bet kuriam lygos krepšininkui. K. Petrukoniui atsisėdus ant suolo, varžovų priekinės linijos gyvenimas bemat tapdavo lengvesnis.

REKLAMA

Julius Kazkauskas vasarą iš „Lietkabelio“ perėjo į „Dzūkiją“. Krepšininkas Alytuje buvo gerokai svarbesnis, o jo vaidmuo ginantis, būtent gynyba garėjančio Andrejaus Urlepo komandoje, taip pat krito į akis.

Pirmasis LKL reguliariojo sezono geriausių naujokų penketas: J. Diggsas, J. Baronas, L. Westermannas, D. Gordonas, A. Lima.

Antrasis LKL reguliariojo sezono geriausių naujokų penketas: Lorenzo Williamsas („Lietkabelis“), Benas Madgenas („Lietkabelis“), D. Sabeckis, Mindaugas Kačinas („Neptūnas“), Martynas Echodas („Šiauliai“).

Kol kas geras „Lietkabelio“ sezonas susijęs ne tik su puikiu K. Lavrinovičiaus ir M. Lukauskio žaidimu. Pasirodymui daug įtakos turi du LKL naujokai – amerikietis Lorenzo Williamsas bei australas Benas Madgenas. L. Williamso svarbą pabrėžia nemažai varžovų. Vienas tokių – R. Kurtinaitis, kalbėjęs, kad amerikietis – labai protingas ir puikiai „Lietkabelio“ žaidimui diriguojantis krepšininkas. B. Madgenas pernai tapo rezultatyviausiu Belgijos čempionato žaidėju. Australas Lietuvoje įsibėgėjo sunkiai, bet po to varžovai taip pat nelengvai jį stabdė.

Mindaugui Kačinui sezonas „Neptūne“ – pirmasis profesionalo karjeroje. Nepaisant to, studijas už Atlanto baigęs krepšininkas, iškart okupavo vietą Klaipėdos komandos starto penkete. Žaidėjas reguliariajame sezone pelnė po 6,8 taško ir atkovojo po 5,4 kamuolio. M. Kačinas dvitaškius metė 63 procentų taiklumu. 23-ejų puolėjas išsiskyrė universalumu – žaidė ir lengvuoju, ir sunkiuoju krašto puolėju.

Martynas Echodas, kaip ir D. Sabeckis – du „Šiauliuose“ susiklosčiusiomis aplinkybėmis pasinaudoję krepšininkai. M. Echodas sezoną pradėjo nedrąsiai, o po to tapo sunkiai sulaikoma jėga. Puolėjo sezoną vainikavo įspūdingas pasirodymas paskutinėse rungtynėse Klaipėdoje – 38 taškai ir 53 naudingumo balai. Tokių skaičių LKL gerbėjai nematė labai seniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų