REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjungos lyderiai šeštadienį vienbalsiai pritarė griežtoms gairėms, kaip turi būti vedamos dvejus metus truksiančios derybos dėl Didžiosios Britanijos išstojimo iš Bendrijos.

Europos Sąjungos lyderiai šeštadienį vienbalsiai pritarė griežtoms gairėms, kaip turi būti vedamos dvejus metus truksiančios derybos dėl Didžiosios Britanijos išstojimo iš Bendrijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokiu būdu 27 Bendrijoje pasiliekančios šalys pademonstravo neįprastą vienybę artėjant daug prieštaravimų kurstančiam „Brexit“.

REKLAMA

„Gairės priimtos vienbalsiai. ES-27 tvirtas ir sąžiningas politinis mandatas „Brexit“ deryboms parengtas“, – sakoma Europos Vadovų Tarybos pirmininko Donaldo Tusko „Twitter“ žinutėje, paskelbtoje po balsavimo specialiame viršūnių susitikime Briuselyje, kuriame nedalyvauja Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei).

Per itin trumpą viršūnių susitikimą 27 ES šalių vadovams Briuselyje pavyko be vargo patvirtinti savo bendrą poziciją. Šis susitikimas surengtas praėjus mėnesiui po kovo 29-osios, kai britų premjerė oficialiai inicijavo išstojimo procesą pagal ES sutarties 50-ąjį straipsnį. Tačiau realiai derybos prasidės tik po pirmalaikių parlamento rinkimų Britanijoje birželio 8 d.

REKLAMA
REKLAMA

D. Tuskas pabrėžė, kad negali būti jokių kalbų apie ateitį, kol neišspręsti tam tikri svarbūs klausimai, įskaitant sąskaitas, kurias Britanija turės apmokėti pasitraukdama iš Bendrijos.

Be to, jis pridūrė, kad derybų prioritetas bus Britanijoje gyvenančių kitų ES šalių piliečių bei kitose ES šalyse gyvenančių britų gerovė.

Tokiu būdu D. Tuskas sužlugdė Britanijos viltis tuo pat metu derėtis ir dėl išstojimo, ir dėl būsimų prekybinių santykių.

„Mes visi norime, kad būsimi santykiai su Jungtine Karalyste būtų glaudūs ir tvirti. Dėl to nėra nė mažiausios abejonės, – atvykęs į nepaprastąjį Europos Sąjungos viršūnių susitikimą Briuselyje sakė D. Tuskas. – Tačiau prieš kalbėdami apie ateitį, turime išspręsti praeities klausimus. Tai, mano nuomone, yra vienintelis galimas būdas eiti į priekį.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie politikai jau prakalbo, kaip reikėtų reaguoti į Britanijos taktiką.

„Galbūt britų vyriausybė stengsis suskaldyti 27 šalis, ir tai yra spąstai, į kuriuos neturėtume pakliūti“, – perspėjo Belgijos premjeras Charlesas Michelis (Šarlis Mišelis).

Jis taip pat yra linkęs pateikti britams „skyrybų sąskaitą“; kai kurie ES pareigūnai sako, kad ji gali siekti net 50 mlrd. eurų.

„Jeigu nebepriklausai klubui, bus pasekmių. Nemokamas „Brexit“ neįmanomas“, – sakė jis.

Panašią poziciją išsakė iš Prancūzijos prezidentas Francois Hollandas (Fransua Holandas).

„Neišvengimai bus nustatyta kaina, ir Britanija patirs išlaidų. Tai pasirinkimas, kurį jie padarė, – dar prieš viršūnių susitikimą sakė jis. – Neturime jų bausti, bet taip pat akivaizdu, kad Europa žino, kaip apginti savo interesus, ir kad Britanijos padėtis už ES ribų bus prastesnė negu ES viduje.“

REKLAMA

Paskutiniąsias savo kadencijos dienas skaičiuojantis Prancūzijos prezidentas taip pat atmetė kalbas, kad britų premjerė Theresa May (Tereza Mei) gali sustiprinti savo derybinę poziciją po pirmalaikių rinkimų.

„Suprantu rinkimų argumentą, bet ES tai nepaveiks. ES principai ir tikslai jau yra patvirtinti, ir derybininkai vadovausis šiomis gairėmis“, – sakė F. Hollande'as.

Tuo tarpu D. Tuskas prieš prasidedant deryboms nori sutelkti dėmesį į milijonus žmonių, kuriuos palies „Brexit“.

Jo teigimu, piliečių ir jų šeimų, kuriuos palies „Brexit“, teisės ir gerovė bus ES ir JK prioritetas.

REKLAMA

Visoms šalims „reikia tvirtų garantijų dėl visų piliečių ir jų šeimų, kuriuos palies „Brexit“ abiejose pusės. Tai privalo būti pirmasis prioritetas“, sakė D. Tuskas.

Šiuo metu Britanijoje gyvena maždaug 3 mln. kitų ES šalių piliečių, o iki 2 mln. britų gyvena ES šalyse.

D. Tuskas taip pat pažymėjo, kad 27 ES šalių vienybė padės ir pačiai Th. May, nes taip bus užtikrintas politinis apibrėžtumas visų derybų metu.

„Mūsų vienybė atitinka ir JK interesus, – sakė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas. – Jaučiu visų ES institucijų, įskaitant Europos Parlamentą ir visas 27 valstybes, didelį palaikymą. Žinau, kad tai yra unikalu, ir esu įsitikinęs, kad tai nepasikeis.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų