REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusią savaitę turėjęs būti eiliniu rutininiu Rusijos valdžios susitikimu virto jeigu ne sensacija, tai bent jau itin keistu įvykiu, niekaip neįsipaišančiu į bendrą Kremliaus politikos vaizdą.

Praėjusią savaitę turėjęs būti eiliniu rutininiu Rusijos valdžios susitikimu virto jeigu ne sensacija, tai bent jau itin keistu įvykiu, niekaip neįsipaišančiu į bendrą Kremliaus politikos vaizdą.

REKLAMA

Vienas iš nuobodaus organizacinio komiteto „Pobeda“ narių tiesioginiame eteryje faktiškai perspėjo Vladimirą Putiną, kad už jo nugaros yra rengiamas suokalbis: tariamai Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas ruošiasi tapti kitu Rusijos prezidentu, apie tai laiškuose ir skambinėdamas regioniniams valdininkams ir visuomeninių organizacijų vadovams tariamai pranešė Federacijos saugumo ir gynybos tarybos pirmininko pavaduotojas Francas Klincevičius.

Į V. Putiną su šia informacija kreipėsi „Karo invalidai“ asociacijos vadovas Andrejus Čepurnojus. V. Putinas klausėsi jo su neiššifruojama šypsena ir vėliau pareiškė, kad „įpėdinio“ jis neturi, o prezidentą renka tauta.

REKLAMA
REKLAMA

Vietos vadukų tarpusavio nesantaika

Konfliktas tarp A. Čepurnojaus ir F. Klincevičiaus , kurie prieš tai yra dirbę kartu, tęsiasi jau kelerius metus. F. Klincevičius savo buvusį kolegą vadina „pamišėliu“ ir „vagimi“ bei tikina, kad laiškus, kuriuose kalbama apie tai, kad V. Volodinas taps V. Putino „teisių perėmėju“, padirbo pats A. Čepurnojus.

REKLAMA

Laiškas, patekęs žurnalistams į rankas, iš tiesų atrodo keistai, rašoma „Radio Svoboda“. Laiško adresatas yra pats Putinas, įvardintas kaip „Rusijos komiteto „Pobeda“ pirmininkas, ir F. Klincevičius jame tariamai skundžiasi A. Čepurnojumi. Jis taip pat tariamai pažymi, kad „diskreditavimo pavojus laukia politiniams projektams, kuriems vadovauja V. Volodinas, jūsų teisių perėmėjas“.

Dar keisčiau atrodo tai, kad pats A. Čepurnojus nuo žurnalistų slapstosi, o „Karo invalidų“ vardu dabar kalbantis Ivanas Litvinovas pareiškė, kad A. Čepurnojus jau prieš mėnesį buvo išbrauktas iš šios organizacijos.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu tai būtų teisybė, tai kokiu būdu buvęs vadovas pateko į pasitarimą su V. Putinu Didžiuosiuose Kremliaus rūmuose, gavo teisę į žodį ir pateikė savo organizacijos ataskaitą?

Bandymas diskredituoti paskelbiant „įpėdiniu“

Rusijos apžvalgininkai ir politologai sutaria, kad Dūmos pirmininkui V. Volodinui dabar atėjo „nepavydėtinas laikas“. „Žmogus, kuris, neatsiklausęs Putino, tretiesiems asmenims pasakoja, kad jis bus įpėdiniu, – politinis savižudis,“ pareiškė žurnalistas Olegas Kašinas.

Dar viena versiją, kurią iškelia Rusijos žiniasklaida, yra susidorojimas su konkurentams neįtikusiu V. Volodinu. „Paleisti gandą apie „prezidentines ambicijas“ – pats paprasčiausias ir patikimiausias būdas sugadinti karjerą, – „Radio Svoboda“ pasakojo žurnalistas Vladimiras Golyševas. – 2003-iaisiais taip „neteko pasitikėjimo“ Michailas Kasjanovas. Tuomet netgi organizavo fiktyvią „iniciatyvinę grupę“ iškeliant jo kandidatūrą į prezidento rinkimus. Rezultatas – netikėtas atsistatydinimas. Mes nematome viso paveikslo. Grumtynės vyksta po kilimu. Visiškai įmanoma, kad Klincevičius sąmoningai paskleidė žalingus Volodinui gandus. Klincevičiui, kaip ir visiems partijiniams „Vieningosios Rusijos“ vadukams, 2011-ieji tapo rimta priežastimi, kad nejaustų Volodinui meilės. Volodinas tuomet aktyviai veikė prieš „Vieningąją Rusiją“, traukė antklodę į savo pusę – „Visos Rusijos liaudies frontą“. <...> Kaip jis dabar besistengtų, nuoskauda liks. Taip, kaip anksčiau, Putinas juo niekada nebepasitikės“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Andrejus Piontkovskis taip pat mano, kad visa intriga yra suregzta tam, kad būtų diskredituotas V. Volodinas: „Afganų brolijos 90-aisiais kovojo už prekybą degtine ir tabaku, šiandien – už reabilitacinius centrus. Anksčiau jie sprogdino vienas kitą kapinėse, dabar iš kapinių kova persikėlė į tiesioginį eterį prezidento priimamajame. Čepurnojus, iš esmės, paskundė ponui imperatoriui apie už šio nugaros rezgiamą sąmokslą. Tačiau jį domino nes imperatoriaus pono likimas, o milijardai, kuriuos jis su Klincevičiumi negali pasidalinti „Rus“ sanatorijoje. Reiškia, jis suprato, kad šitas instrumentas bus patogiausias kovoje. Panašių pasitarimų scenarijus prezidento administracijoje būna derinamas iki menkiausių smulkmenų – kam ir kada suteikti žodį. Neatmetu, kad ši kalba buvo į jo lūpas sudėta daug įtakingesnių figūrų. Nematau didelės konspirologijos tame, kad ši istorija buvo suorganizuota Kirijenkos, kad diskredituotų savo priešininką Volodiną“.

REKLAMA

Politologas Stanislavas Belkovskis yra įsitikinęs, kad A. Čepurnojaus išsišokimą surengė S. Kirijenka, tačiau V. Volodinas iš tiesų svajoja tapti Rusijos prezidentu.

„Viačeslavas Volodinas norėtų tapti prezidentu, jis to nė neslepia savo artimų patikėtinių rate. Tačiau šią provokaciją, aišku, daro ne jis pats, todėl kad jis suinteresuotas tuo, kaip slėpti savo ambicijas nuo viešumos. Ir aišku, jis nesirengia tapti prezidentu 2018 metais. Tai yra daug toliau siekiantis projektas. O provokaciją rengia Sergejus Kirijenka, kuris su V. Volodinu labai konkuruoja,“ – teigė politologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų