REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Socialiniuose tinkluose plinta kelios nuotraukos, kurios gerokai papiktino internautus (nuotr. facebook.com)

Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamentas plačiau aiškinsis situaciją Telšių Žemaitės gimnazijoje, kur per pamoką dešimtokams pasakota apie gėjų polinkį į kanibalizmą, prievartą ir žudymą. Tai patvirtino prokuratūros atstovė Elena Martinonienė. Atskirą tyrimą pradėjo ir Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba.

3

Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamentas plačiau aiškinsis situaciją Telšių Žemaitės gimnazijoje, kur per pamoką dešimtokams pasakota apie gėjų polinkį į kanibalizmą, prievartą ir žudymą. Tai patvirtino prokuratūros atstovė Elena Martinonienė. Atskirą tyrimą pradėjo ir Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba.

REKLAMA

Prokuratūra kol kas nuo vertinimų ir komentarų susilaiko. Tuo metu Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovė Mintautė Jurkutė sako, kad situacija atrodo keista ir gąsdinanti. „Lygių galimybių tarnyba aiškinasi, ar gimnazijos švietimo programoje yra diskriminavimo dėl lytinės orientacijos elementų. Kol kas atrodo labai keistai. Esame nustebę ir išsigandę. Jei toje klasėje yra homoseksualių jaunuolių, kaip jie turi jaustis? Tokia medžiaga gali jiems turėti labai sunkias pasekmes. Gal net tragiškas. Negaliu kol kas vertinti per pamoką pateiktos medžiagos. Tačiau mūsų turima informacija rodo, kad tai nėra mokslu grįsta medžiaga“, – sako M. Jurkutė.

Tyrimo išvados turėtų būti jau po mėnesio ar anksčiau. Pamoką vaikams apie gėjus kanibalus ir kitus šiurpius iškrypimus pravedusiai mokytojai gali grėsti ir baudžiamoji atsakomybė. „Galimi keli variantai. Mūsų tarnyba gali mokytoją ir gimnaziją įspėti, įpareigoti nutraukti veiksmus. Tačiau, jei matysime, kad yra pagrindo dėl nusikalstamos veikos ar neapykantos kurstymo, perduosime savo tyrimo išvadas ikiteisminio tyrimo institucijoms. Tuomet jau gali grėsti atsakomybė už neapykantos kurstymą. Už tai pagal Baudžiamąjį kodeksą gali būti numatomas net laisvės atėmimas“, – aiškina Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovė.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip skelbta, Telšių Žemaitės gimnazijos vadovybė tikrina pranešimus, kad per tikybos pamoką vaikams buvo teikiama homofobiška informacija apie tarp homoseksualų esą paplitusius prievartavimo ir kanibalizmo atvejus. Nuotraukomis, kurioje matyti pamokoje rodytos skaidrės, „Facebook“ socialiniame tinkle pasidalino gimnazijos abiturientė.

REKLAMA

Mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Astra Ladukaitė patikino, kad mokykla šiuo metu aiškinasi situaciją su mokytoja Loreta Raudyte. Direktoriaus pavaduotoja sako, kad visuomet buvo patenkinta pedagogės darbu. „Mokytoja yra puiki ir kaip žmogus ir kaip dalykininkas. Kol kas daugiau komentuoti negaliu. Reikia visos pamokos konteksto, kokios ten skaidrės rodytos be konteksto nieko nereiškia. Norėdami, kad mokytojai būtų tolerantiški visoms temoms, būkime tolerantiški ir patys“, – sako direktoriaus pavaduotoja.  

Papasakojo apie mokytoją

Gimnazijos direktorius Žydrūnas Želnys BNS sakė, kad ši informacija dešimtokams galėjo buvo pateikta tikybos mokytojos Loretos Raudytės pamokoje. Anot jo, šiuo metu nesėkmingai bandoma susisiekti su mokytoja, ji pamokų šiandien neturi. Mokyklos vadovybė žada vertinti teminius tikybos pamokų planus.

REKLAMA
REKLAMA

„Taip, iš feisbuko žinoma, daugiau informacijos neturime. Pagal duomenis, viskas vyko tikybos pamokoje,  - teigė direktorius. - Aišku, tai netinkama. Todėl dabar reikia išsiaiškinti kontekstą. Reaguosime, tarsime su valdyba, su viskuo, pirmiausia turime viską normaliai išsiaiškinti. Mokytoja man neatsiliepia, negaliu kol kas nei iki mero nuvykti, negaliu ir susirinkti informacijos normaliai“.

Jis tvirtina anksčiau jokių skundų dėl mokytojos nesulaukęs.

„Rami mokytoja, ji mokykloje dirba jau nemažai“, - taip mokytoją charakterizavo Ž.Želnys.

„To neturi būti. Mes kiekvieną posėdį pabrėžiame, kad mokytojas turi kalbėti tai, ką turi kalbėti, ir daugiau nieko“, - teigė direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos gėjų lygos atstovas Tomas Vytautas Raskevičius BNS sakė, kad šis atvejis rodo, jog mokiniams nėra pateikiama mokslu pagrįsta informacija apie LGBT bendruomenę.

„Galima tik įsivaizduoti, kaip tokioje pamokoje jaustųsi homoseksualus moksleivis. Tikimės Švietimo ir mokslo ministerijos reakcijos“, - teigė jis.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų