REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Naujagimis (nuotr. tv3.lt)

Lietuva gali pasidžiaugti kasmet gerėjančiomis akušerijos ir ginekologijos paslaugomis. Tai yra tos sritys, kuriose mūsų šalis pirmauja ir kitų Europos šalių kontekste.

8

Lietuva gali pasidžiaugti kasmet gerėjančiomis akušerijos ir ginekologijos paslaugomis. Tai yra tos sritys, kuriose mūsų šalis pirmauja ir kitų Europos šalių kontekste.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) neseniai atlikti tyrimai 27 gydymo įstaigose parodė, kad būsimos ir ką tik pagimdžiusios mamytės labai vertina medicinos darbuotojų profesionalumą, diagnostikos ir gydymo įrangą, komfortiškas ir jaukias palatas.

REKLAMA

Patenkintų pacienčių skaičius per penkerius metus išaugo daugiau nei 20 procentų.

Lietuva neatsilieka nuo pažangiausių pasaulio šalių

Pasiekimais sveikatos srityje tarptautiniu lygmeniu dalijosi ir SAM Tarptautinių projektų valdymo skyriaus vedėja Gytė Sirgedienė. Kuri sako, jog šiandien pagalba nėščiosioms, gimdyvėms ir kūdikiams Lietuvoje yra labai aukšto lygio, neatsiliekanti nuo pažangiausių pasaulio šalių. Didžiulę įtaką šiems pokyčiams turėjo būtent šioje sveikatos srityje nuo 2012 metų įgyvendinama Lietuvos Respublikos ir Šveicarijos Konfederacijos bendradarbiavimo programa. Jų dėka kiekviena nėščioji ir gimdyvė gauna kokybišką sveikatos priežiūrą ir kūdikiams yra užtikrinamas saugus pirmasis žingsnis į šį pasaulį.

REKLAMA
REKLAMA

Ligoninės įsisavino daugiau nei 48 milijonus eurų

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga džiaugiasi programos pasiektais rezultatais: “Džiaugiamės ir tariame nuoširdų padėkos žodį Šveicarijos Konfederacijai, kurios paramos dėka Lietuvos ligoninėse buvo sukurtos puikios, jaukios ir saugios sąlygos nėščiosioms, gimdyvėms ir naujagimiams.“

Džiugina tai, kad beveik visa gauta finansinė parama buvo įsisavinta. Daugiau nei 21 mln. Eur skirta gydymo įstaigoms įsigyti medicinos įrangą, kuri ženkliai pagerino skubiosios pagalbos ir sveikatos priežiūros paslaugų naujagimiams ir jų mamos teikiamų paslaugų kokybę. Per visą šį laikotarpį buvo išgelbėta ne viena mažylio ir mamos gyvybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neatpažįstamai pasikeitė ligoninių pastatai, tiek išore, tiek vidumi. Rangos darbams skirta beveik 22 mln. Eur. Buvo apšiltintos sienos, stogai, pakeisti langai ir lauko durys, modernizuotos šildymo, vėdinimo, elektros tiekimo sistemos bei sutvarkyta kita techninė bazė. Šveicarų – lietuvių programa, kurią įgyvendino Sveikatos apsaugos ministerija savo apimtimi ir lėšų suma – viena didžiausių mūsų šalyje. Gautos paramos suma – daugiau nei 48 mln. Eur, kuri buvo padalinta 27 ligoninėms, išsidėsčiusioms per visą šalies teritoriją, ne tik didžiųjų miestų, bet ir kur kas mažesnių, tai – Kėdainių, Pasvalio, Raseinių, Trakų bei kt.

REKLAMA

Geriau jaučiasi ne tik pacientės, bet ir personalas

Labai didelę įtaką gerai mamyčių bei naujagimių savijautai turi medicinos įstaigų personalas, jaukios ir šviesios patalpos bei tinkama techninės bazės būklė.

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktorius Artūras Vasiliauskas džiaugėsi, kad puikios modernios vėdinimo sistemos bei kokybiško apšvietimo privalumus jau jaučia ir skyriaus pacientai, ir darbuotojai. Pasak šios ligoninės vadovo, be visų privalumų dar ir anglies monoksido išmetimas į aplinką per metus sumažės daugiau kaip 14 tonų.

REKLAMA

Gauta parama taip pat džiaugėsi Kėdainių ligoninės Akušerijos ir ginekologijos skyriaus vedėjas Artūras Gudavičius: „Pacientės ir ligoninės personalas pastebi teigiamus mūsų skyriaus pokyčius, akį traukia ne tik atsinaujinęs ligoninės pastatas, bet ir renovuotos šildymo, vėdinimo sistemos, modernus apšvietimas.“

Programų įgyvendinimo metu, daugiau nei 4000 medicinos darbuotojų turėjo galimybę patobulinti savo kvalifikaciją moderniuose mokymuose. Parengtos 72 akušerijos ir neonatologijos diagnostikos bei gydymo metodikos. Visoms mokymų veikloms buvo skirta daugiau kaip 2 mln. Eur. Net 98 proc. apklaustų, mokymuose dalyvavusių respondentų atsakė, kad programa turėjo teigiamą įtaką jų profesiniam tobulėjimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerijos parengtos ir įgyvendintos programos “Energiją tausojančių technologijų įdiegimas Lietuvos ligoninėse” ir “Nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūros gerinimas Lietuvoje” ženkliai prisidėjo prie akušerijos bei ginekologijos srities vystymosi mūsų šalyje ir yra puikus pavyzdys ne tik sveikatos, bet ir kitoms įstaigoms, kaip tinkamai galima išnaudoti gautas lėšas, siekiant puikių rezultatų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų