REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus pakraštyje, sovietmečio laikų apgriuvusiame nuotekų vamzdyje žaliai vanduo nusidažė ne Airijos globėjo šventojo Patriko dienos garbei. Ir tai ne maistiniai dažai, o neapsakomo dvoko ir šleikštumo birzgalas.

Vilniaus pakraštyje, sovietmečio laikų apgriuvusiame nuotekų vamzdyje žaliai vanduo nusidažė ne Airijos globėjo šventojo Patriko dienos garbei. Ir tai ne maistiniai dažai, o neapsakomo dvoko ir šleikštumo birzgalas.

REKLAMA

Teršalus Vokės hidrografiniame draustinyje aptiko žvejys. Jis greičiausiai žvalgė upę, ar čia yra upėtakių. Jeigu čia ir buvo švarų vandenį mėgstančių žuvų, tai jos jau greičiausiai žemiau upe plaukia pilvais į viršų.

„Patikrinus teritoriją, kuri priklauso Vokės hidrografiniam draustiniui, nustatyta, kad yra kažkokie seni nuotekų vamzdžiai, per kuriuos iš gretimai esančių gamybinių teritorijų leidžiamos kažkokios tai medžiagos“, – antradienį prieš vidurdienį įvykio vietoje sakė Vilniaus m. aplinkos apsaugos inspektorius Justinas Jurčiukonis.

Draustinyje aptikus pavojingus teršalus ant kojų iš karto sukelti gelbėtojai. Jie atvažiavo pačiu laiku – būtent tada nuotekų vandenys jau nusidažė ir ryškiai žaliai.

REKLAMA
REKLAMA

„Mums atvykus jau pradėjus likviduot avariją pasikeitė spalva. Iš pradžių buvo ruda, buvo neaiški konsistencija, melsva spalva. Žali dažai pasirodė pačiam gale. Praktiškai kai buvo uždarytas patekimas teršalų į upę“, – įvykio vietoje sakė J. Jurčiukonis.

REKLAMA

Gelbėtojai įleido vadinamąsias bonas – žalias vanduo dar nespėjo pasiekti upelio. Upė šioje vietoje labai srauni, vargu ar užtvarai sulaikys visus teršalus. Buvo įtarta, kad aplinkosaugininkus ir ugniagesius pamatę kaltininkai galėjo atsikratyti teršalais – supilti juos į nuotekų šulinius.

Už kelių šimtų metrų yra sandėliai. Gatvės pavadinimas ir yra – Sandėlių gatvė. Jos gale daugybė įvairių įmonių, kelios jų užsiima atliekų rinkimu. Nuotekų vamzdžiai ir veda į įmonių teritoriją. Vienoje įmonėje aplinkosaugininkai ir aptiko taršos šaltinį. Aiškėja, kad įmonė, kuri turėtų rūpintis, kad į aplinką nepatektų teršalai, daro atvirkščiai – teršią gamtą. Pirminiais duomenimis, teršalai tekėjo būtent iš atliekas, įvairius aliejus ir tepalus superkančios įmonės. Istorija kartojasi, aplinkosaugininkai įtaria, kad ir iš atliekų buvo gaminamas skystas kuras. Įmonės teritorija aptverta, į ją buvo įleisti tik aplinkosaugininkai. Bus atliekamas detalus įmonės patikrinimas.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš mėnesį prie pat Vilniaus, Vanaginėje, buvo aptikta pogrindinė skysto kuro namams šildyti gamykla. Tyrimas buvo pradėtas po to, kai nuodingu kuru šildydamiesi apsinuodijo keli žmonės. Paaiškėjo, kad neturint leidimų kuras buvo gaminamas iš fuzelino – spirito pramonės atliekų. Po pirmojo patikrinimo kažkas patekęs į pareigūnų užantspauduotas patalpas išpylė fuzeliną – taip greičiausiai buvo naikinami įkalčiai. Fuzelinas subėgo į apleistą priešgaisrinę kūdrą. Bendrovei ir jos vadovams gresia baudžiamoji atsakomybė ir šimtatūkstantinės baudos bei ieškiniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų