REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš Šakių grįžęs konservatorius Paulius Saudargas savo socialinėje paskyroje pasidalino viešnagės nuotraukomis ir į mero postą kandidatuojantį bendrapartietį Edgarą Pilypaitį pavadino „Šakių rajono viltimi“. Tuo metu politologai konservatoriaus vizitą vadina rinkimine agitacija ir tikru interesų konfliktu. Pats P. Saudargas pripažįsta, turėjęs abejonių, ar vykti į renginį Šakiuose, bet nusprendęs, jog nieko čia blogo.

Iš Šakių grįžęs konservatorius Paulius Saudargas savo socialinėje paskyroje pasidalino viešnagės nuotraukomis ir į mero postą kandidatuojantį bendrapartietį Edgarą Pilypaitį pavadino „Šakių rajono viltimi“. Tuo metu politologai konservatoriaus vizitą vadina rinkimine agitacija ir tikru interesų konfliktu. Pats P. Saudargas pripažįsta, turėjęs abejonių, ar vykti į renginį Šakiuose, bet nusprendęs, jog nieko čia blogo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

P. Saudargas Šakiuose vilkėdamas šaulio uniformą pravedė vaikams paskaitą apie partizanus ir pilietiškumą, o vakare susitiko filmo peržiūroje su Trečiojo amžiaus universiteto studentais. Už puikiai suorganizuotą vizitą konservatorius padėkojo kandidatui į merus konservatoriui E. Pilypaičiui. Kas be ko, Lietuvos šaulių sąjungos taisyklės neleidžia uniforma vilkinčiam nariui dalyvauti politinėje agitacijoje.

REKLAMA

Politologo verdiktas – didžiulis interesų konfliktas

VDU politologijos katedros vedėjas Andžej Pukšto sako, kad parlamentarui ir juo labiau šauliui nedera dalyvauti tokiuose renginiuose.

„Vienareikšmiškai tai galima laikyti rinkimų agitacija. Absoliučiai. Seimo nariams nedera dalyvauti tokioje veikloje. Jeigu jis būtų paprastas partietis, dar gal suprasčiau, bet dabar... O dar Šaulių sąjungos narys su uniforma. Tai čia dvigubas minusas ar net trigubas. Jei nori daryti, ką nori, nebūk Seime. O jei jau turi tautos mandatą, tai būk geras ir nesikompromituok. Seimo narys turi išlaikyti savarankiškumą ir nepriklausomybę. O kad tokia kandidato į merus organizuota pilietiškumo pamoka yra agitacija, net klausimų nekyla“, – sako politologas.

REKLAMA
REKLAMA

Šauliai kol kas bėdų nemato

Lietuvos šaulių sąjungos vado pavaduotojas Židrūnas Šadauskis sako, kad kol kas trūksta įrodymų, jog tai buvo politinė agitacija. „Turėčiau paprieštarauti. Kadangi pamoka buvo surengta Edgaro Pilypaičio kaip vicemero, o ne kaip kandidato į merus, kvietimu. Pagal mums pateiktą VRK išaiškinimą, jei renkamas valstybės tarnautojas daro tokį renginį, tai nėra traktuojama vienareikšmiškai kaip politinė agitacija. Nes jis yra šiuo metu einantis pareigas vicemeras ir visiškai natūralu, kad dalyvauja kažkokioje veikloje. Ar jis tuo pat metu bolatiruojasi? Taip. Ar renginys agitacinis? To įrodyti negalima“, – aiškina majoras Šadauskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, jei pasirodytų daugiau informacijos ir paaiškėtų, kad Paulius Saudargas vilkėdamas šaulių uniformą dalyvavo politiniame agitaciniame renginyje, būtų pradėtas vidinis tyrimas. „Agitacijoje dalyvauti jis negalėjo. Mūsų vidinės taisyklės numato, kad vilkintis uniforma šaulys negali agituoti. Tada jam gręsia vidinis tyrimas, gali būti traktuojama kaip šaulio drausmės pažeidimas. Kraštutiniu atveju gali būti pašalintas iš organizacijos“, – sako Ž. Šadauskis.

P. Saudargas: kilo abejonių dėl interesų konflikto

Pats Paulius Saudargas pripažįsta, kad jam prieš dalyvaujant renginyje kilo abejonių dėl interesų konflikto. Tačiau viską apgalvojęs jis įsitikino, kad nieko čia blogo. „Kilo tokia mintis, kad gali būti interesų konfliktas. Tuomet aptarėme, kad politinių temų neliesime. Be to, kandidatas – savo pareigas einantis vicemeras. Jis dažnai dalyvauja renginiuose ir nieko tai nestebina. Suprantu kontekstą, bet stengėmės ribų neperžengti ir manau, kad neperžengėme“, – sako politikas.

REKLAMA

P. Saudargas tikina, kad renginys buvo eilinė pilietinio ugdymo pamoka, kurias šauliai organizuoja visoje Lietuvoje jau penkeri metai. „Šis projektas vyksta visoje Lietuvoje. Lankėmės Jonavoje, Radviliškyje, Alytaus rajone, kituose miestuose ir miesteliuose. Žanras toks – apsilankome mokykloje su šauliais, papasakojame apie istoriją, partizaninį pasipriešinimą, parodome filmą apie partizanus.

Su šakiečiais seniai tą renginį planavome. Vicemeras mano bendrapartietis, pažįstamas, taigi jis prisidėjo organizuojant. Taip jau sutapo, kad prasidėjo antrasis rinkimų turas ir Edgaras Pilypaitis į jį pateko. Čia grynai sutapimas. Edgaras dalyvavo, padėjo organizuoti, bet apie politiką nelabai kalbėjome. Nebuvo paliesta jokia dabartinė politinė aktualija. O ir mūsų auditorija buvo jaunesnė – susirinko 8-12 klasių mokiniai iš kurių tik keli buvo rinkiminio amžiaus“, – aiškina P. Saudargas.  

REKLAMA

VRK žada aiškintis

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas sako, kad vicemero organizuotas patriotinis renginys galimai yra politinė agitacija, tačiau tai dar žadama aiškintis.

„Vietos svarstymams neabejotinai yra. Galimai tai agitacija. Bet iš karto negaliu pasakyti, kad tai agitacija. Reikia žiūrėti, kaip dažnai toks akcijos vyksta, kaip tas Šakių rajonas parinktas. Aišku, organizuoti pilietiškumo pamokas vaikams nėra tiesioginė vicemero funkcija, taigi tai galėtų būti traktuojama kaip agitacija.

Antrą vertus, jei renginys buvo iš anksto suplanuotas ir tik sutapo su rinkimais? Agitacija nelaikoma, kada kandidatas vykdo savo tiesiogines dabar einamas pareigas. Pavyzdžiui, dalyvauja renginiuose, kurie buvo periodiškai rengiami ir prieš rinkimus. Arba miesto šventės metu meras išeina pasveikinti miestiečių. Tai ne agitacija – tai jo tiesioginė funkcijas. Kaip buvo šį kartą tvirtai pasakyti negaliu. Bet aiškinsimės. Kol kas apie šį renginį skundų negavome, bet pasakysiu saviškiams ir bandysime aiškintis“, – sako Z. Vaigauskas  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų