REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Profesinės mokyklos ruošia specialistus ne vietos ekonomikai, o emigracijai, antradienį pareiškė prezidentė Dalia Grybauskaitė, paraginusi Vyriausybę reformuoti profesinio ugdymo sistemą.

Profesinės mokyklos ruošia specialistus ne vietos ekonomikai, o emigracijai, antradienį pareiškė prezidentė Dalia Grybauskaitė, paraginusi Vyriausybę reformuoti profesinio ugdymo sistemą.

REKLAMA

„Lietuvoje profesinio ugdymo sistema yra dar blogesniame stovyje negu aukštojo mokslo sistema. Turime virš 70 profesinių mokyklų, jų programos orientuotos daugiausia į dvi specialybes - viešbučiai ir grožis“, - skelbdama Nacionalinės karjeros savaitės pradžią Karmėlavoje sakė šalies vadovė.

„Praktiškai ruošiame specialistus ne savo ekonomikai, nes savo verslui, o emigracijai“, - pridūrė ji.

D.Grybauskaitė sakė, kad dažniausiai profesinės mokyklos turi didžiulius pastatus, tačiau „dirba kaip Darbo biržos - daug darbuotojų ir mažai rezultatų“. Pasak jos, profesinės ir aukštosios mokyklos šiuo metu „rengia specialistus į orą, kad pagrįstų savo legitimumą“.

„Ši vyriausybė turi (...) neartus dirvonus ir rezultatų tikrai galima pasiekti ir galima parodyti, ką galime padaryti tiek profesiniame išsilavinime, tiek aukštajame moksle. Tai labai daug kainuojančios sritys, bet labiausiai nereformuotos ir labiausiai atsilikusios sritys“, - teigė prezidentė.

REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinės karjeros savaitės pradžią ji paskelbė Karmėlavoje veikiančioje „Ryanair“ orlaivių remonto ir priežiūros bazėje.

Problemas vardijo ir ministrė

Švietimo ministrės Jurgitos Petrauskienės teigimu, problemų esama su įvairių pakopų studijų ir darbo rinkos paklausos suderinimu.

REKLAMA

„Lietuva yra kritikuojama dėl švietimo pasiūlos ir darbo rinkos paklausos neatitikties. Mes čia kalbame apie įvairių pakopų specialistus: apie profesinį mokymą, kolegijas, universitetus“, – žurnalistams sakė ministrė.

Ji pabrėžė, kad numatyta švietimo sistemos pertvarka apima ne tik aukštąjį mokslą, bet ir profesinį mokymą.

„Ko labai reikia (...) – lanksčių būdų parengti specialistus: turime labai daug žmonių, kurie yra įgiję išsilavinimą – auštąjį ar profesinį – ir neranda savęs darbo rinkoje Lietuvoje. Tai tas resursas, kurį mes tikrai turime išnaudoti efektyviai, suteikdami lanksčias studijų formas, suteikdami galimybes persikvalifikuoti ar greitai įgyti su darbdavio pagalba norimą specialybę“, – kalbėjo J.Petrauskienė.

Nacionalinės karjeros savaitės pradžią prezidentė paskelbė Karmėlavoje veikiančioje „Ryanair“ orlaivių remonto ir priežiūros bazėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų