REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Šiaurės Korėjos artilerijos pratybos (nuotr. SCANPIX)

Branduolinių ginklų turinti Šiaurės Korėja antradienį šalies ginkluotųjų pajėgų įkūrimo 85-ųjų metinių proga surengė dideles įprastinės ginkluotės šaudymo pratybas, pranešė žiniasklaida.

13

Branduolinių ginklų turinti Šiaurės Korėja antradienį šalies ginkluotųjų pajėgų įkūrimo 85-ųjų metinių proga surengė dideles įprastinės ginkluotės šaudymo pratybas, pranešė žiniasklaida.

REKLAMA

Tuo pat metu Seulas paskelbė surengsiantis bendras karinių jūrų pajėgų pratybas su JAV lėktuvnešiu, atplaukusiu į didelės įtampos krečiamą regioną.

Spėliota, kad per kariuomenės sukaktį Pchenjanas gali įvykdyti savo šeštąjį branduolinį bandymą arba vėl išbandyti kokią nors raketą.

Paprastai tokius veiksmus Šiaurės Korėja atlieka ryte, bet Pietų Korėja nurodė, kad iki vidurdienio „jokių neįprastų įvykių neužfiksuota“.

Seulo naujienų agentūra „Yonhap“ citavo neįvardytą šaltinį vyriausybėje, sakiusį, kad Pchenjanas per šias metines surengė „iki šiol didžiausias šaudymo pratybas“ prie rytinio Vonsano uostamiesčio. Manoma, kad šiuos manevrus stebėjo šalies lyderis Kim Jong Unas.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaurės Korėja turi ambicijų pasigaminti raketų, pajėgių pasiekti taikinius JAV žemyninėje dalyje. Pastaraisiais mėnesiais įtampa šiame regione padidėjo dėl Pchenjano atliktų kelių raketų bandymų, o Vašingtonas perspėjo galintis imtis atsakomųjų priemonių.

REKLAMA

Pchenjano retorika paaštrėja kiekvieną pavasarį, JAV ir Pietų Korėjai rengiant bendras pratybas, kurias jis laiko Šiaurės Korėjos užpuolimo repeticijomis.

Laikraštis „Rodong Sinmun“, oficialus Šiaurės Korėjos valdančiosios Darbininkų partijos ruporas, antradienį perspėjo, kad bet koks JAV vadovaujamas prevencinis smūgis sukeltų pragaištingų pasekmių.

Pranešima žadama „rūsčiausia bausmė ... danguje ir sausumoje, taip pat jūroje ir iš po vandens – be jokio perspėjimo arba išankstinio pranešimo“.

Šį mėnesį Šiaurės Korėja atliko du raketų bandymus, o JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir jo aukšto rango patarėjai perspėjo, kad prieš Pchenjaną gali būti panaudotos „visos priemonės“, įskaitant karinius veiksmus.

REKLAMA
REKLAMA

JAV ragina taikyti griežtesnes sankcijas

D.Trumpas pirmadienį paragino Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą apsvarstyti galimybę paskelbti griežtesnių sankcijų Pchenjanui. Trečiadienį JAV senatoriai bus informuoti apie padėtį Šiaurės Korėjoje per posėdį Baltuosiuose rūmuose.

Vašingtonas pasiuntė prie Korėjos pusiasalio atominį lėktuvnešį „USS Carl Vinson“. Planuojama, kad jis pasieks numatytas pozicijas vėliau šią savaitę.

Šis laivas dalyvaus bendrose karinio laivyno pratybose su Pietų Korėjos pajėgomis Japonijos jūroje ir „pademonstruos tvirtą Seulo uir Vašingtono ryžtą nubausti Šiaurės Korėją už provokacijas“, sakoma Pietų Korėjos karinių jūrų pajėgų pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, „dėl dabartinės saugumo padėties“ sąjungininkai antradienį pradės bendras karo laivyno pratybas Geltonojoje jūroje.

Antradienį JAV savo karinę galią taip pat demonstravo kitokiu būdu: Amerikos atominis povandeninis laivas „USS Michigan“ atplaukė į Pietų Korėjos uostą Pusaną.

D.Trumpas pareiškė, kad Jungtinės Valstijos prie Korėjos krantų siunčią „armadą“, įskaitant kelis povandeninius laivus.

„USS Michigan“ gali nešti balistines raketas ir sparnuotąsias raketas „Tomahawk“. Kaip rašo „Yonhap“, jomis būtų galima tiksliai smogti Šiaurės Korėjos branduoliniams objektams.

Vis dėlto Pietų Korėjos karinės jūrų pajėgos tvirtino, kad amerikiečių povandeninio laivo vizitas yra „įprastas“ ir kad „USS Michigan“ bendrose pratybose nedalyvaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų