REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atlikusi patikrinimą dėl ugniagesių kopėčių pirkimo Vidaus reikalų ministerija (VRM) penktadienį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.

Atlikusi patikrinimą dėl ugniagesių kopėčių pirkimo Vidaus reikalų ministerija (VRM) penktadienį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministerija prašo įvertinti buvusio Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) vadovo Remigijaus Baniulio ir departamento Administravimo valdybos Strateginio planavimo ir turto valdymo skyriaus vedėjo Klemenso Talunčio veiksmus. VRM įtaria, kad jie galėjo netinkamai atlikti savo pareigas ir dėl to valstybė patyrė didelę žalą. Tai rašoma atlikto pirkimo patikrinimo išvadose, kurias turi BNS.

REKLAMA

„Visa surinkta medžiaga yra perduota Generalinei prokuratūrai, kad ji įvertintų vadovų veiksmus“, – žurnalistams sakė vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

Tarnybinio patikrinimo dėl šių dviejų pareigūnų atsakomybės negalima pradėti, nes suėjo senatis, pažymi ministerija.

„Yra požymių, kad galėjo būti padarytas nusikaltimas. Prašysime, kad prokurorai įvertintų surinktą medžiagą ir nustatytas aplinkybes“, – sako vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

REKLAMA
REKLAMA

„Tos kopėčios yra pagal teisės aktus nuomojamos. Jas šiuo metu gamina, tiekia, bando atiduoti pagal sutartyse numatytus terminus. Viena sutartis jau yra iš mūsų pusės nutraukta, bet šiai dienai tiekėjas yra apskundęs teisme ir vyksta ikiteisminiai procesai“, - sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) vadovas Kęstutis Lukošius.

Iš viso yra sudarytos 6 sutartys dėl 10 kopėčių.

„Galbūt ir galima būtų kritikuot, bet, iš tikrųjų, įrangos mums reikia, jos nuolat reikėjo, būklė įrangos nėra gera. Vidurkis mūsų tarnybose yra 14 su puse metų senumo, o jeigu žiūrėtume savivaldybių, kur, pastaruoju metu girdėjot kaip sunkiai atvažiuoja įranga, yra ir 31 metų vidutiniško senumo įranga, kuri dar mena kitos sąjungos laikus. Ta įranga nėra geros būklės ir jos mums reikia. Ar tokiomis sąlygomis, iš tikrųjų man sunku vertinti, nes man tai nėra ilgas laiko tarpas, kad įvertinčiau, ar čia yra per brangu, per pigu“, - sakė K. Lukošius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu yra nutraukta nuomos sutartis Tauragės apskrityje. „Sutartyje buvo numatytas punktas dėl uždelsto termino pateikimo, tuo vadovaudamiesi mes tą sutartį nutraukėme“, - aiškini PAGD vadovas.

Tarnybinio patikrinimo dėl šių dviejų pareigūnų atsakomybės negalima pradėti, nes suėjo senatis, pažymi ministerija.

Ugniagesiai pernai pasirašė sutartį dėl automobilinių kopėčių nuomos už 6,5 mln. eurų iš bendrovės „Iksada“. PAGD nurodyta įvertinti galimybę nutraukti pirkimo sutartis.

Atliekant kopėčių pirkimo vertinimą nustatyta, kad buvusi ugniagesių vadovybė netyrė įrangos pardavimo rinkos, o kopėčių nuomos sutartį pasirašė su vieninteliu dalyvavusiu tiekėju, nors panašios kitų gamintojų kopėčios kainuoja mažiausiai ketvirtadaliu (nuo 24 iki 34 proc.) pigiau.

REKLAMA

„Yra požymių, kad tai buvo piktybiniai veiksmai, siekiant nupirkti autokopėčias brangiau, nei jų kaina rinkoje“, – sakė E.Misiūnas.

Per patikrinimą nustatyta, kad pirkimo eiga domėjosi dar penkios pasiūlymų nepateikusios įmonės.

Abejonių tyrėjams kėlė ir pats pirkimo būdas, jog vietoje automobilinių kopėčių įsigijimo buvo pasirinkta jų nuoma. Vis dėlto teisiškai šiuo aspektu nusižengimų nenustatyta: PAGD nebuvo gavęs lėšų investicijoms, o iš einamųjų apyvartinių lėšų įsigijimai negalimi.

E.Misiūnas nurodė, kad jeigu ugniagesiai nenutrauks sutarties dėl kopėčių nuomos, vėliau jie Vyriausybės nutarimu galės šią įrangą išsipirkti.

REKLAMA

„Jeigu bus toks poreikis, (...) tikrai ruošimės, teiksime Vyriausybei (tokį siūlymą)“, – sakė ministras.

Taip pat paaiškėjo, kad PAGD buvo gavęs dviejų gamintojų prašymą pratęsti įrangos pristatymo terminą, nes pristatyti dešimt automobilių per 8-10 mėnesių gamintojams pasirodė sunkiai įgyvendinama sąlyga. Atliekant tyrimą nenustatyta jokių pagrįstų aplinkybių, kodėl pasirinktas toks pristatymo terminas – būtent jis galėjo lemti vieno tiekėjo dalyvavimą šiame viešajame pirkime.

Tačiau konkursą laimėjusi bendrovė jau po sutarčių pasirašymo paprašė pratęsti mašinų pristatymo terminus, o kai kuri įranga nėra pristatyta iki šiol, nustatė tyrėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įrangos tiekėja „Iksada“ PAGD padaliniams nurodė, kad įrangos negali pristatyti dėl Turkijoje vasarą įvykusio nepavykusio perversmo.

Viešųjų pirkimų tarnybos specialistų teigimu, dešimties kopėčių nuomos pirkimą buvo galima išskaidyti į kelis vien dėl techninių reikalavimų: ne visoms apskritims reikia būtent 26 metrų ilgio kopėčių. Kaimiškų vietovių ugniagesiams pakaktų ir trumpesnių kopėčių, kurios yra daug pigesnės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų