REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
Moterys (nuotr. Fotolia.com)

Iki šiol manėte, kad nėra jokio skirtumo, kiek kartų per dieną prausiatės duše? Deja, klydote.

17

Iki šiol manėte, kad nėra jokio skirtumo, kiek kartų per dieną prausiatės duše? Deja, klydote.

REKLAMA

Nepaisant praktikos, kad dauguma žmonių į dušą eina vieną ar du kartus per dieną, kiti dušu mėgaujasi vos pora kartų per savaitę. Kad ir kaip tai skambėtų, bet pasak ekspertų, žmonės kasdien prausiasi tik dėl „estetinių priežasčių“ - savo įsitikinimų.

Infekcinių ligų ekspertas, Kolumbijos universiteto Sveikatos tyrimų instituto dekanas dr. Elaine Larsonas „Time“ pasakojo apie tyrimo rezultatus.

„Žmonės mano, kad jie prausiasi po dušu dėl higienos, kad būtų švaresni, bet bakteriologai tvirtina – tai nėra visiška tiesa. Maudymasis duše panaikina blogą kvapą, jeigu nuo jūsų sklinda nemalonus kvapas arba esate po sporto. Bet tai nereiškia, kad maudynės duše prisideda prie apsaugos nuo ligų. Reguliarus rankų plovimas yra pakankamas būdas užtikrinti savo būtiniausią higieną“, – teigė E. Larsonas.

Pasirodo, įmantrių muilų pirkimas yra tiesiog pinigų švaistymas. Larsono tyrimas parodė, kad antibakterinių ir valomųjų muilų naudojimas poveikiu, nė kiek nesiskiria nuo paprasčiausio muilo reguliaraus naudojimo – jie nesumažina rizikos išvengti infekcijų.

REKLAMA
REKLAMA

Ir netgi per daug valomųjų priemonių, šveitiklių naudojimas – gali būti žalingas.

Kuo daugiau jūs maudotės duše, tuo labiau plonėja jūsų oda ir labiau dehidratuoja – sausėja. O sausą odą lengviau pažeidžia infekcijos ir bakterijos. Be to, dažnas prausimasis nuplauna natūralius odos aliejus, kurių trūkumas gali sutrikdyti imuninę sistemą.

REKLAMA

Vašingtono universiteto dermatologo docento dr. C. Brandono Mitchello tyrimų išvados sutampa su Larsono. Pastarieji abu pabrėžia, kad reikėtų kuo mažiau antibakterinių muilų naudoti, nes jie pašalina natūralius aliejus nuo kūno ir stabdo jų gaminimąsi.

„Jūsų kūnas – lyg natūraliai gerai sutepta mašina. Kasdienis dušas tikrai nėra būtinas. Svarbiausia yra prausti tas vietas, kuriose daugiausiai išskyrų, kuriose jos kaupiasi. Tačiau visiškai nebūtina išmuiluoti visą kūną“, - teigia Mitchellas.

O kas liečia plaukus – tai juos plauti reikėtų dar rečiau. Tai puikiai žino žmonės, turintys sausą galvos odą – jiems plaukus reikėtų plauti tik kas kelias savaites.

REKLAMA
REKLAMA

„Bet jeigu jūsų galvos oda pleiskanota ar turite kitokių problemų, galvą užtektų plauti kelis kartus per savaitę. Taigi, kalbant apie sveikatą, dušu naudotis reikėtų tik vieną ar du kartus per savaitę, atsižvelgiant į jūsų fizinį aktyvumą ir išskyrų kiekį“, - tvirtina mokslininkai.

Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad nemalonus kvapas buvo viena dažniausių ir nemalonių porų skyrybų priežasčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų