REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
43
Paulinos Stašauskaitės nuotr.

Visi laukiame šiltų orų bei kitų pavasario dovanų, tikrai ne per Velykas užgriuvusio sniego. Tačiau panašu, kad pavasaris šiemet ateiti neskuba. Šiltesnių orų galėsime tikėtis tik kitos savaitės pabaigoje.

43

Visi laukiame šiltų orų bei kitų pavasario dovanų, tikrai ne per Velykas užgriuvusio sniego. Tačiau panašu, kad pavasaris šiemet ateiti neskuba. Šiltesnių orų galėsime tikėtis tik kitos savaitės pabaigoje.

REKLAMA

Klimatologiniu požiūriu pavasaris prasideda tada, kai pastovi vidutinė paros oro temperatūra viršija 0 laipsnių, tai Lietuvoje įvyko dar vasarį (ankščiau, nei įprasta), tačiau pagal gamtoje vykstančius procesus, tikrojo pavasario pradžia tapatinama su vidutinės paros oro temperatūros perėjimu per 5 laipsnius, o tai mūsų šalyje įvyksta vidutiniškai balandžio 12 d., bet šiemet perėjimas užsilaikys.

„Panašu, kad šiemet vėliau bus tas perėjimas, dar tų penkių laipsnių nebus, kol kas. Prisiminus ankstesnius metus matyti, kad šiltas pavasaris tikrai ateina anksčiau. Bendrai, nieko tokio ir nebūtų, jei mes apie klimato normą kalbėtume, bet žiūrint į paskutinius metus, be 2013 metų išimties, tai pavasaris šiemet truputį veluoja“,– kalbėjo klimatologas Donatas Valiukas.

REKLAMA
REKLAMA

Artimiausi orai

Ketvirtadienį kritulių nenumatoma. Naktį vietomis gali susiformuoti plikledis. Temperatūra naktį kris iki 1–6 laipsnių šalčio, kai kur vakariniuose rajonuose išsilaikys 0–2 laipsnių šiluma. Dieną oras šils iki 5–10 laipsnių šilumos.

REKLAMA

Penktadienio naktį šiaurės vakarinėje Lietuvos pusėje nedideli krituliai, kai kur susidarys silpna lijundra. Pietvakarių vėjas stiprės iki 7–12 m/s, pajūryje gūsiai 15–18 m/s. Temperatūra naktį nuo 4 laipsnių šalčio iki 1 šilumos, pajūryje bus 2–4 šilumos. Dieną prognozuojami krituliai, daugiausia lietus. Vėjas pietvakarių, vakarų, 8–13 m/s, vietomis gūsiai 15–20 m/s. Termometrai rodys 4–9 laipsnius šilumos.

Sniegas balandį sutinkamas, bet vis rečiau

Balandžio mėnesį įvairūs orų nukrypimai dar yra galimi, ankstesniais metais ir sniego būdavo, tačiau jo tendencingai mažėja.

REKLAMA
REKLAMA

Orai priklauso nuo bendros orų situacijos, iš kur atkeliauja šalto ar šilto oro srovės, iš tiesų mūsų orus gali paveikti bet kuris pasaulyje vykstantis reiškinys, nes mes esame susiję. Šiuo metu visoje Europoje yra šaltas pavasaris. Kritulių sulaukia ir piečiau esančio šalys, pvz: Vokietija, Vengrija.

„Balandį recidyvai įvairūs pasitaiko, negalėčiau šiemet nieko nenormalaus įžiūrėti. Yra buvę balandžių, kuomet ir sniego būdavo, kad labai dažnai, tai ne, bet pasitaikydavo tikrai. Dabar toks reiškinys sutinkamas rečiau. Sniego tikrai turėjome 2013 metais, o dabar jis pasitaiko rečiau. Ką jau ir šiemet pastebėjome, jog klimatologinis pavasaris nutinka vos ne vasario viduryje ir balandžio nebe sulaukia sniegas tikrai, nežiūrint to, kad kartais pasnyguriuoti gali, bet tai nėra tas sniegas, kuris užsibūna. Žemė šiltesnė, temperatūra auga, todėl jis greitai nutirpsta“,– kalbėjo klimatologas D.Valiukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Augalais reiktų rūpintis atidžiai

Mūsų pavasario orai atsiliepia ir augalams. Dauguma jų yra atsparūs šalnoms, tačiau prieš sodinant šilumą mėgstančius reiktų gerai pagalvoti, nes šalnos pavasario mėnesiais tikrai nėra retas dalykas.

„Prieš sodinant augalus reikia apgalvoti sodinimo vietą bei artėjančių orų įtaką ir žinoti, kad tie pavasariai pas mus bus ilgi ir šalti. Jau kaip ruduo pas mus būna ilgas ir šiltas, taip reikia tikėtis, kad pavasaris irgi bus ilgas ir šaltas ir su tokiais šalčio protrūkiais, ne vien pas mus taip yra ir Europoje tas pats darosi“,– kalbėjo Sodininkystės ir daržininkystės instituto Augalų apsaugos laboratorijos mokslo darbuotoja dr. Laisvūnė Duchovskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų