REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Orams po truputį šylant, savaitgalį nesisėdi namie? Tačiau po miestą šmirinėti nesinori, sodybos užmiestyje neturite, o pinigų viešbučiams nėra? Ogi apsidairykite aplinkui. Tereikia įsipilti degalų, o gal net sėsti ant dviračio ir pavažiuoti. Ir ne būriais į Trakus ar Kernavę – pasirodo, net ir visiškai greta galim rasti įdomių vietų.

Orams po truputį šylant, savaitgalį nesisėdi namie? Tačiau po miestą šmirinėti nesinori, sodybos užmiestyje neturite, o pinigų viešbučiams nėra? Ogi apsidairykite aplinkui. Tereikia įsipilti degalų, o gal net sėsti ant dviračio ir pavažiuoti. Ir ne būriais į Trakus ar Kernavę – pasirodo, net ir visiškai greta galim rasti įdomių vietų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveiki atvykę į Paulavą

Taigi tereikia pavažiuoti nuo Vilniaus vos 40 kilometrų ir mes – kitoje respublikoje. Paulavos, arba vadinamojoje Pavlovo Respublikoje. Na, bent taip buvo prieš maždaug 250 metų. Šios respublikos plotas buvo tris tūkstančiai hektarų, o gyvavo ji bene 30 metų.

REKLAMA

Taigi dabartiniame Šalčininkų rajone, Merkinės kaime, 1769–aisiais buvo įkurta Pauluvos Respublika. Ją sudarė Merkinės dvaras – 34 valstiečių ūkiai – sujungtas su Turgelių palivarku – iš viso 78 valakai. Valdė prezidentas – pats dvaro savininkas ir valstiečių Seimas.

„Kunigas, LDK referendorius, rašytojas, fundatorius, būdamas 28 metų, baigęs aukštuosius teologijos mokslus Romoje, grįžta į Lietuvą ir gali laikyti šventąsias mišias Vilniaus katedroje, nes jam pagal palikimą buvo atitekę Rostovskių rūmai, kur dabar yra įsikūrusi prie Vilniaus universiteto vaistinė, bet jis tuo rūmus suremontuoja, parduoda ir už tuos pinigus superka štai čia žemes daugiau kaip tris tūkstančius hektarų“, – pasakoja gidė.

REKLAMA
REKLAMA

Paulavos įkūrėjas panaikino lažą, valstiečiams leido laisvai tvarkyti savo turtą, iš dalies ir žemę, verstis prekyba ir amatais, suteikė asmens laisvę. Įsteigė mokyklą. Dvaro pajamos padidėjo daugiau kaip du kartus, o per visa Respublikos gyvavimo laiką iš jos esą nepabėgo nė vienas valstietis.

Taigi Paulavos Respublikos laikus mena štai šios arklidžių liekanos, ledainė, į kurią vidury žiemos iškirsti ir sudėti ledo luitai šaldydavę maistą net ir vidurdienį, ir į dvarą vedę vartai.

Šiuo Lietuvos kraštu susižavėjusi žurnalistė ir gidė Aurelija Arlauskienė juokauja, kad neišvogtos liko tik tapytos sienos ir langai, nes išnešioti buvo ne tik buvę daiktai – net krosnių kokliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasivaikščiojimas Varnikuose

O dabar esam Varnikų pažintiniame take. Sakot, kur tai? Ogi visai šalia Trakų.

„Daug kas žino Trakus, važiuojam ten ir pavalgyt, ir pabūt, ir pasivaikščiot, bet aplink Trakus yra daugybė gražių vietų, kur galima taip pat praleisti laisvalaikį. ir ne tik praleisti – šitie visi pažintiniai takai, jų tikslas yra supažindinti žmones su gamta“, – sako laikinoji Turizmo departamento direktorė Indrė Trakimaitė.

Tako aikštelėse įrengtos pažintinės lentelės, kurios pasakoja apie čia esančius augalus, gyvūnus. Pasak Turizmo departamento vadovės, tokie pažintiniai takai Lietuvoje vis labiau populiarėja. Žmonės į juos traukia ir žiemą, ir vasarą. Mat ir gamtoje pabūni, ir tai nieko nekainuoja, tik automobilio degalai. Juolab, kad tokių takų galima rasti visoje Lietuvoje.

REKLAMA

Pasak Turizmo departamento vadovės, įdomių vietų galima rasti visoje Lietuvoje. Kaip rasti informacijos apie įdomias vietas? Galima atsidaryti socialiniame tinklalapyje Facebook turizmo departamento profilį – „Lietuva, o čia ar buvai?” arba atsidaryti konkretaus rajono internetinį tinklalapį.

Tereikia nuspręsti, ko nori – gamtos ar kultūros paveldo. Vis labiau populiarėja gastronominis turizmas, tarkim, stintų šventė ar pieno kelias.

Ukmergės rajone – A. Smetonos dvaras

O jeigu norisi ir pasivaikščiot, ir ką pamatyt? Tada kviečiam į Antano Smetonos dvarą Ukmergės rajone. Artėjant prezidento Smetonos jubiliejui buvo sudarytas Tautos Vado Jubiliejaus dovanos komitetas. Jis išleido Smetonai pagerbti Dovanos ženklus, kurių vienas kainavo 5 litus. Juos parduodant buvo surinkta pinigų, už kuriuos nupirkta 80 hektarų žemės.

REKLAMA

„Jisai gavo dovanų žemės ir kadangi gavo žemės netoli savo tėvonijos jisai nusprendė čia įkurti patį maderniausią Lietuvoje ūkį ir pats pasistatė dvarą. Pardavė butą Kaune ir įkūrė šitą dvarą, kurį labai mylėjojo žmona Sofija. Jai čia labai patiko, jinai čia leisdavo vasaras ir puoselėjo visa ūkį“, – teigia Ukmergės turizmo informacijos centro vadovė Lina Baublienė.

Iki šiol išlikęs smetoniškas garažas, mat į dvarą prezidentas atvykdavo su pačiais naujausiais to meto automobiliais, sukeldamas aplinkiniams didelį smalsumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Darbininkams Smetona pastatė namą, kuris buvo ne su asla, o nedažna kaime tuo metu – su grindimis. Aplink dvaro rūmus žydėjo Smetonienei labai patikusios rožės.

Septynių vaikų šeimoje užaugęs šeštasis, Antanukas, nuo mažų dienų buvo labai gabus. Tad nors šeima gyveno kukliai, nepasiturinčiai, visa šeima dėjo pastangas, kad jį išleistų į mokslus.

Taigi pamatyti Lietuvoje yra ką. Tereikia patiems pasirinkti.

Išsamiau žiūrėkite TV3 žinių reportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų