REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
35
Dėvėtas drabužį panaudojo kiaušiniams dažyti – nepatikėsite pamatę

Artėjant Velykoms, ruošiamės dažyti kiaušinius. Vieni kasmet nori išbandyti kokį nors naują jų marginimo būdą, kiti priešingai – dažo tik klasikiniais, laiko patikrintais būdais.

35

Artėjant Velykoms, ruošiamės dažyti kiaušinius. Vieni kasmet nori išbandyti kokį nors naują jų marginimo būdą, kiti priešingai – dažo tik klasikiniais, laiko patikrintais būdais.

REKLAMA

Vienais metais norisi natūralumo, kitais – ryškių spalvų. Tad šiemet siūlome puokštę įvairiausių kiaušinių marginimo būdų. Neabejojame, kad rasite sau tinkamų idėjų.

Su svogūnų laiškais

Iš vakaro į pasūdytą vandenį sumerkite svogūnų lukštus. Kitą dieną jais apdėkite kiaušinius ir kiekvieną jų apvilkite sukarpytų pėdkelnių gabaliuku. Kad lukštai tvirčiau, kiaušinius apvyniokite siūlu ir dėkite į tą patį puodą su lukštais. Užvirus vandeniui, virkite 10 min. Išvirusius kiaušinius atvėsinkite puode su šaltu vandeniu ir atsargiai išvyniokite. Tarp lukštų galima įmaišyti mažų šakelių, žievelių ar pan. – jų kontūras papuoš velykinį margutį.

Su šilku

Dėvėtų drabužių parduotuvėse įsigykite pigių šilkinių kaklaraiščių arba audinių parduotuvėse paieškokite šilko atraižų. Svarbu, kad šilkas būtų šimtaprocentinis. Išsikirpkite skiautes, į kurias vyniosite kiaušinį.

REKLAMA
REKLAMA

Tokio pat dydžio ar kiek didesnes išsikirpkite ir baltos medvilnės skiautes. Suvyniokite nevirtus kiaušinius į šilko skiautes, užriškite iš abiejų galų, įvyniokite į baltą medžiagą ir vėl suvirtinkite. Apie 40 min. kiaušinius virkite vandenyje su keliais šaukštais acto. Išėmę leiskite jiems atvėsti ir tik tada nuvyniokite medžiagą. Galiausiai popieriniu rankšluosčiu ištepkite kiaušinius aliejumi, kad blizgėtų.

REKLAMA

Su vašku

Pirmiausia pasigaminkite dažymo įrankį: į bukąjį pieštuko galą įsmeikite vinį su mažyte galvute. Jei norite piešti skirtingų storių raštais, reikėtų pasigaminti kelis įrankius su skirtingo dydžio vinies galvutėmis. Skardinėje ištirpinkite vašką (ne parafiną) ir laikykite jį ant labai silpnos ugnies, kad neatvėstų. Raštai bus ryškesni, jei vašku marginsite baltus, o ne rudus kiaušinius. Vinies galvutę mirkykite į ištirpintą vašką ir pieškite norimus raštus ant kietai virtų dar šiltų kiaušinių. Vaškui sustingus kiaušinius dėkite į šiltus dažus. Išėmę nuo kiaušinių nugramdykite vašką. Jei norite gauti kelių spalvų raštus, pirmiausia kiaušinius nudažykite šviesesne spalva, išbraižykite raštus ir merkite į tamsesnės spalvos dažus.

REKLAMA
REKLAMA

Skutinėjant peiliuku

Šis kiaušinių marginimo būdas tinka kantriausiems, nes prie vieno kiaušinio galima užtrukti ir dvi ar tris valandas. Prieš skutinėdami kiaušinius nudažykite norimais dažais. Kiekvienas skutinėtojas pasirenka jam patogiausią įrankį: vieni skutinėja aštriais mažais peiliukais, kiti renkasi pagaliuką su įsmeigta adatėle.

Su nagų laku

Į dubenėlį vandens įpilkite visokių spalvų nagų lako, įmerkite kiaušinį, kad jis būtų visas apsemtas, ištraukite ir išdžiovinkite.

Su vaškinėmis kreidelėmis

Kreidelėmis kiaušiniai dažomi dar karšti. Šitaip margindami kiaušinius mūvėkite pirštines. Į indą pritarkuokite įvairių spalvų kreidelių. Pasirinkite nereikalingą arba popierinę lėkštę, nes nuo karščio tirpstantis kreidelių vaškas nudažys ne tik kiaušinio lukštą, bet ir viską aplink. Barstydami įvairių spalvų kreidelių drožles ant margučių sukursite nuostabių raštų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su žymikliais ar rašikliais

Jei nesinori spalvų, mėgstate grafiką, kiaušinius marginkite juodu markeriu ar rašikliu. Kuo raštas bus smulkesnis, tuo gražiau atrodys kiaušinis. Tiesa, markeriu išpaišytų kiaušinių negalima valgyti, jie – tik akims paganyti. Kadangi piešiniai akimirksniu nudžiūna, šis marginimo būdas smagus dėl greito rezultato.

Taškuoti margučiai

Tereikia ant kiaušinių užklijuoti mažų apvalių lipdukų, pamerkti kiaušinius į dažus, juose palaikyti, o ištraukus nuimti lipdukus.

Su aukso lapeliais

Dekoruoti skirtų aukso lapelių galima nusipirkti internete, dekupažo ar meno reikmenų parduotuvėse. Kiaušinius nudažykite įprastu būdu norimomis spalvomis. Palaukite, kol jie nudžius, patepkite plonyčiu klijų sluoksniu ir priklijuokite norimą kiekį aukso lapelių.

REKLAMA

Tik natūraliomis

Anksčiau žmonės kiaušinius margindavo tik natūraliomis priemonėmis: svogūnų lukštais, įvairių augalų lapeliais, medžių žievėmis, prieskoniais, daržovėmis ar arbatomis. Tai vienas pigiausių ir paprasčiausių būdų. Tokiais dažais margintus kiaušinius galima drąsiai valgyti.

Marginimui naudojami natūralūs dažai yra išgaunami iš augalų dalių. Reikia paimti tiek vandens, kad jis apsemtų dažomus kiaušinius, į jį įpilti 1 šaukštelį acto ir tam tikrą kiekį intensyviai dažančių augalų dalių. Mišinys verdamas 15 min. Į atvėsusius dažus merkiami kiaušiniai ir dar verdama 15 min. Išvirus reikėtų neskubėti išimti jų iš puodo. Nuo to, kiek laiko laikysime margučius dažuose, priklausys spalvos intensyvumas.

REKLAMA

Štai keletas natūralių dažų receptų:

Tamsiai ruda spalva: 4 šaukštai kavos tirščių, 1 šaukštelis acto, vandens. Ruda spalva: 12 pakelių juodosios arbatos, 1 šaukštelis acto, vandens. Raudona spalva: 4 puodeliai raudonųjų svogūnų lukštų, 1 šaukštelis acto, vanduo. Priklausomai nuo lukštų kiekio ir mirkymo laiko, spalva išeis nuo šviesiai iki tamsiai raudonos. Geltona spalva: 1 puodelis ramunėlių, 1 šaukštelis acto, vandens. Žalia spalva: 2 puodeliai špinatų, 1 šaukštelis acto, vandens. Rožinė spalva: burokėlių sultys, 1 šaukštelis acto. Levandų spalva: žibučių žiedai, 1 šaukštelis acto, vandens. Aukso spalva: 2–3 šaukšteliai ciberžolių arba geltonųjų imbierų miltelių, 1 šaukštelis acto, vandens. Mėlyna spalva: 2 susmulkintos raudonųjų kopūstų galvos, 2 l vandens ir 6 šaukštai acto. Jei norite ryškiai mėlynos spalvos, mirkykite per naktį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pravartu žinoti

Geriau rinkitės naminius kiaušinius su storesniu lukštu, o ne pirktus parduotuvėje. Dažyti geriausiai tinka kiek pastovėję, maždaug savaitės laiko kiaušiniai. Prieš dažydami kiaušinius švariai nuplaukite. Nešvaraus kiaušinio geriausia išvis neimkite, nes net nuplovus nešvari buvusi vieta lygiai nenusidažys. Dažančiojo rankos taip pat turi būti labai švarios. Rinkitės baltus kiaušinius, juos lengviau nudažyti, o spalvos išeina ryškesnės. Kiaušinius geriausia dažyti jau išvirtus ir dar šiltus. Marginkite ne tik vištų, bet ir ančių kiaušinius. Jie yra balti, labai skanūs ir šiek tiek didesni už įprastus. Be to, jų lukštas stipresnis. Nedėkite kiaušinių tiesiai iš šaldytuvo į pernelyg šiltą vandenį, nes lukštas suskils. Geriausia, jei tiek kiaušiniai, tiek nuoviras bus kambario temperatūros.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų