REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šie stogai yra išvaizdūs ir jų efektyvumas beveik prilygsta įprastiems saulės kolektoriams. Iš pirmo žvilgsnio šiuos stogus sunku atskirti nuo įprastų stogų. Šios plokštės gali būti užtamsintos ir naudojamos kaip vienarūšių skalūno plokščių imitacija, bet taip pat gali būti integruotos ir į romėniškas čerpes, tas, kurios yra išlenktos formos ir plokščiais šonais, dažniausiai rausvos spalvos.

Šie stogai yra išvaizdūs ir jų efektyvumas beveik prilygsta įprastiems saulės kolektoriams. Iš pirmo žvilgsnio šiuos stogus sunku atskirti nuo įprastų stogų. Šios plokštės gali būti užtamsintos ir naudojamos kaip vienarūšių skalūno plokščių imitacija, bet taip pat gali būti integruotos ir į romėniškas čerpes, tas, kurios yra išlenktos formos ir plokščiais šonais, dažniausiai rausvos spalvos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat iš pirmo žvilgsnio sunkiai pastebima, kad šios čerpės gali gaminti saulės energiją. Skirtingai nei didelių gabaritų fotovoltinės plokštės, kurios yra dedamos ant stogų, fotovoltinės čerpės atrodo estetiškai. Tai vienas iš aspektų, kuris, kad ir koks nereikšmingas atrodytų, per ateinančius metus gali būti masiškai naudojamas ant pastatų stogų.

REKLAMA

Fotovoltinės Tesla čerpės

Pernai spalio mėnesį elektra varomų automobilių gamintojas Tesla ir vadovas Elonas Muskas pradėjo teikti pasiūlymus dėl fotovoltinių čerpių. Ši idėja buvo pristatyta Los Andžele, toje vietoje, kurioje daugybė prabangių nuosavų namų. Kai E. Muskas pasakė, kad šių namų stogai renka saulės energiją, visa publika labai nusebo. Niekas apie tai nebuvo net pagalvojęs.

,,Naujovė, kurią pristatė Tesla, yra tokia: uždedamas karščiui atsparus išorinis stiklas, po to uždedamas spalvos elementas, pralaidus šviesai ir žemiau - fotovoltinis elementas“, – aiškina Juanas Monho, Madrido Politechnikos universiteto profesorius, architektūros ir statybos specialistas.

REKLAMA
REKLAMA

Tokio gamintojo kaip Tesla produktas gali pagyvinti rinką, bet fotovoltinės čerpės buvo gaminamos jau prieš dešimtmetį. Tačiau, pastaruoju metu atrodo, kad paklausa labai padidėjo. JAV gamintojas „SunTegra“ pastebėjo, kaip fotovoltinių čerpių pardavimas per pastaruosius 6 mėnesius išaugo iki 300 proc. ,,Saulės energija tampa vis populiaresnė, dauguma žmonių nebenori ant savo stogų matyti tų didelių saulės energijos plokščių, kurios nelabai tinka prie namo dizaino“, – teigia generalinis įmonės direktorius Oliveris Koehleris. Šių čerpių efektyvumas yra šiek tiek žemesnis nei saulės kolektorių, apytiksliai 15 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„SunTegra“ įmonės perspekyvos yra daug žadančios: ateinančiais metais planuojama padvigubinti augimą. Neprognozuojant, vienas iš labiausiai pripažintų gamintojų šiame sektoriuje, švedų kompanija SolTech Energy, patvirtina spėjimus. ,,Integruoti sprendimai, tokie kaip fotovoltiniai stogai arba sienos yra planuojami ateityje“, – komentuoja Frederikas Telanderis, generalinis „SolTech Energy“ direktorius. „Nekyla jokių abejonių, kad šis sektorius dar augs ir augs“.

Energijos taupymas

Standartinė jau sumontuota 5kW fotovoltinių čerpių sistema kainuotų tarp 16 000 ir 20 000 dolerių, pasak „SunTegra“. Ši sistema apimtų 37 kvadratinių metrų plotą. ,,Energijos gamyba labai priklauso nuo vietos“, – pasakoja O. Koehleris. ,,Kalifornijoje už kiekvieną įdiegtą vatą per metus pagamina 1,5 arba 1,7 kWh, tuo tarpu, kai Niujorke būtų pagaminama apie 1,2 arba 1,3 kWh“.

REKLAMA

Jeigu paimsime, pavyzdžiui, 5 kW (5 000 vatų) galios ir ją padauginsime iš 1,5 kWh, išeis 7 500 kWh. Toks būtų apytikslis energijos sutaupymo per metus saulėtame regione rezultatas. Vartotojų organizacija (OCU) nustato vidutinį metinį energijos suvartojimą viename Ispanijos būste - 9 992 kWh, tai prilygsta maždaug 990 eurų.

Apskaičiuoti išmetamų teršalų kiekio sumažinimą yra dar rizikingiau. JAV Aplikos apsaugos agentūra siūlo internetinę priemonę, kuri gali tai apskaičiuoti. Tie 7 500 kWh reikštų nustojimą mėtyti į atmosferą 5,3 metrinių tonų CO2, o tai prilygsta 20 300 kilometrų važiavimą automobiliu.

REKLAMA

Nuosavi namai

Tam, kad iš fotovoltinių čerpių būtų gaunama nauda reikia didelės stogo kvadratūros. ,,Nuosavuose namuose stogai dažniausiai būna didelės kvadratūros, bet ši erdvė yra išnaudojama tik iš dalies: energija pagaminama tik tam namui“, teigia Juanas Monjo. Bet miestuose yra kitaip.

Šių čerpių gamintojai tokius stogus integruoja naujuose nuosavuose namuose, arba namuose, kuriuose bus renovuojamas stogas. Sėkmės paslaptis yra formuoti statybos sektorių. ,,Šios čerpės yra pastato elementas, o ne tik fotovoltinis elementas, todėl atidaro daug didesnę rinką”, – teigia Frederikas Telanderis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarp veiksnių, kurie gali atgrasyti pirkėją įsigyti fotovoltinių čerpių yra reglamentas. Ispanijoje taisyklės, regamentuojančios vartojimą draudžia naudotojui gauti kompensaciją už energijos perteklių. Kai ilgai šviečia saulė, perteklius galėtų būti saugojamas vidaus baterijoje, bet tokios baterijos kaina prasideda nuo 4 000 dolerių.

Kaina taip pat gali atbaidyti. Toks stogas kainuotų 5 kartus daugiau nei įprastas. Nors, kaip teigia F. Telanderis, kaina už vatą yra panaši kaip įprastų saulės plokščių. Taip, kad kodėl neįsigijus fotovoltinių čerpių vietoj masyvių saulės kolektorių?

Monjo nusiteikęs optimistiškai: ,,vis dar esame priešistorėje, ne tik dėl šių čerpių, bet ir dėl fotovoltinių plokščių. Bet, manau, kad situacija pagerės“. Tik klausimas, ar greitai. Profesorius mano, kad tai tikriausiai bus padaryta pakankamai sparčiai.

Pagal užsienio spaudą parengė Saulė Nikartaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų