REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
Žmogus guli gatvėje (nuotr. skaitytojo)

Praėjusią savaitę į portalą tv3.lt kreipėsi keletas skaitytojų, pasakojančių istorijas iš sostinės gatvių. Vilniečiai negalėjo suprasti ir patikėti medikų abejingumu, pasak vieno skaitytojo, greitosios medicinos pagalbos (GMP) darbuotojai atvykę į iškvietimą pas gatvėje gulintį ir nejudantį žmogų, jį apžiūrėję, liko laukti policijos pareigūnų.

18

Praėjusią savaitę į portalą tv3.lt kreipėsi keletas skaitytojų, pasakojančių istorijas iš sostinės gatvių. Vilniečiai negalėjo suprasti ir patikėti medikų abejingumu, pasak vieno skaitytojo, greitosios medicinos pagalbos (GMP) darbuotojai atvykę į iškvietimą pas gatvėje gulintį ir nejudantį žmogų, jį apžiūrėję, liko laukti policijos pareigūnų.

REKLAMA

Pasirodo, medicinos darbuotojai taip elgiasi nebe reikalo. Nors iki šiol tiek jie, tiek ir policijos pareigūnai į išblaivinimo įstaigą veždavo žmones. Pastaruoju metu į dienos šviesą išlindo keletas atvejų, kuomet po medikų apžiūros sveikais laikyti žmonės mirė policijos pareigūnų automobiliuose.

Policija: sena problema

Kai prieš savaitę Vilniaus policijos pareigūnų atvežtas į nakvynės namus vyras mirė tiesiog automobilyje, atsakomybės prisiimti niekas nesuskubo. Apie vyro sveikatos būklę pareigūnus buvo informavę jį apžiūrėję medikai, kurie teigė, kad sveikata gera.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl neblaivus vyras buvo tiesiog vežamas pernakvoti ir išsiblaivyti. Po nelaimės medikai tikino, kad būna ir staigių mirčių, to numatyti sveikatos pablogėjimo – įmanoma.

REKLAMA

Anaiptol, apie šios problemos egzistavimą ir netgi mastus prabilo ir policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis.

„Sena problema, kad neapsisprendžiama dėl tos atsakomybės ribų. Visgi, kiekvienos situacijos neaprašysi. Medikai apžiūri ir kartais nemato poreikio vežti į gydymo įstaigą, tačiau kartais pasekmės būna ir tokios.

Tai nesikartoja dažnai, bet gal per mėnesį kartą ar kelis kartus per metus, tai taip. Negalim sakyt, kad visą laiką tie nesklandumai yra. Galbūt tada, kai nelabai aiškūs atvejai“, – teigė R. Matonis.

REKLAMA
REKLAMA

Nepavydėtinomis sąlygomis dirbantys specialistai priversti padėti savimi negalinčiais ir dažnai nenorinčiais pasirūpinti žmonėmis, tačiau niekas kitas to ir negalėtų atlikti. Juolab, neatrodo, kad toks atsakomybės stumdymasis vestų į gerą, nes specialistų požiūris ir sprendimai kainuoja gyvybes.

Kertinis klausimas: sąmoningas ar ne?

Iš pirmo žvilgsnio daugeliui norisi berti kaltinimus dėl nesirūpinimo ar atsainaus požiūrio į benamius. Tačiau su tuo griežtai nesutinka tarnybų atstovai, kadangi tokiais žmonėmis rūpinamasi kasdien ir jų yra dešimtys ar net šimtai.

Visgi, kur ta atsakomybės pasidalinimo riba. Kaip turi elgtis GMP darbuotojai, atsakė Sveikatos apsaugos ministerija. „Greitosios medicinos pagalbos darbuotojai, atvykę į iškvietimą, įvertina asmens būklę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu asmens būklė tokia, kad jam turi būti suteikta pagalba (pvz., žmogus nesąmoningas, įvykusi trauma, smurto požymių ir pan.), tokį asmenį greitosios medicinos pagalbos darbuotojai veža į asmens sveikatos priežiūros įstaigą (nekviesdami policijos)“, – nurodė ministerija.

Visgi, pabrėžiama, kad neblaivus asmuo (tais atvejais, kai nustatoma, kad jis sąmoningas) – tai jau viešosios tvarkos pažeidimas, kviečiama policija. Greitosios medicinos pagalbos veiklą reglamentuoja 2007 m. ministro įsakymas ,,Dėl Greitosios medicinos pagalbos paslaugų teikimo reikalavimų patvirtinimo“.

Asmens sveikatos priežiūros departamento pirminio lygio koordinavimo skyriaus vedėja Edita Bishop priminė, kad GMP pagrindinis uždavinys – teikti būtinosios medicinos paslaugas.

REKLAMA

„GMP būtinosios medicinos pagalbos paslaugas teikia šiais atvejais: ūmiai susirgus; įvykus nelaimingam atsitikimui; perveža pacientus, kuriems pervežimo metu reikia teikti būtinąją medicinos pagalbą.

GMP būtinąją pagalbą sergantiems arba sužeistiems turi pradėti teikti įvykio vietoje ir skubiai juos nugabenti į ligoninę (jei tai yra būtina įvertinus paciento sveikatos būklę) arba patarti kreiptis į gydytojus ambulatoriškai.

Paminėtus atvejus sunku vertinti nežinant konkrečių, su įvykiu susijusių aplinkybių. Vadovaujantis Pacientų teisių ir žalos atlyginimo sveikatai įstatymo 14 straipsniu, draudžiama teikti sveikatos priežiūros paslaugas be paciento sutikimo, todėl jei neblaivaus asmens sveikatos būklė nėra tokia, kad būtina teikti skubią medicinos pagalbą, turi būti gautas paciento sutikimas.

REKLAMA

Kita vertus, pagalba pacientui turi būti teikiama nesukeliant grėsmės medicinos darbuotojų saugumui. Todėl, jei neblaivus pacientas elgiasi agresyviai ir savo veiksmais kelia grėsmę medicinos darbuotojams, turi būti kviečiama policija, kurios uždavinys yra užtikrinti visuomenės saugumą ir viešąją tvarką. Esant žinomiems viešosios tvarkos pažeidimams, į įvykio vietą pirmiausia turi nuvykti policijos pareigūnai o tik po to GMP brigados“, – teigė E. Bishop.

Ministerija tikina, kad viskas priklauso nuo žmogaus būklės ir būsenos, tačiau gyventojų pastebėti atvejai rodo elementaraus žmoniškumo trūkumą ir sunkiai protu paaiškinamus atvejus. Visgi, tai lieka piliečių valioje – pastebėti ir pranešti apie tokius atvejus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų