REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinių Valstijų lėktuvnešio kovinei grupei artėjant prie Korėjos pusiasalio vienas aukšto rango Amerikos pareigūnas sekmadienį nurodė, kad prezidentas Donaldas Trumpas paprašė pateikti jam ataskaitą, kokias priemones būtų galima panaudoti Šiaurė Korėjos branduolinei grėsmei pašalinti.

Jungtinių Valstijų lėktuvnešio kovinei grupei artėjant prie Korėjos pusiasalio vienas aukšto rango Amerikos pareigūnas sekmadienį nurodė, kad prezidentas Donaldas Trumpas paprašė pateikti jam ataskaitą, kokias priemones būtų galima panaudoti Šiaurė Korėjos branduolinei grėsmei pašalinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV karo laivyno grupės perkėlimas neabejotinai padidins įtampą regione. Be to, jis atliekamas po penktadienį surengto JAV raketų smūgio Sirijai, kurį daugelis interpretuoja kaip perspėjimą Pchenjanui, atsisakančiam išsižadėti savo branduolinių ambicijų.

REKLAMA

Šiaurės Korėja pasmerkė Jungtinių Valstijų „netoleruotinos agresijos“ aktą, esą „milijoną kartų“ pagrindžiantį Pchenjano pastangas užsitikrinti įtikinama branduolinį atgrasomąjį potencialą.

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas (Reksas Tilersonas) sekmadienį paskelbtame interviu tvirtino, kad Vašingtonas neketina mėginti eliminuoti Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) režimo.

„Tai nėra mūsų uždavinys; taigi, visos priežastį, kuriomis Šiaurės Korėjoje grindžiama branduolinės programos plėtra, tiesiog nėra įtikinamos“, – R.Tillersonas sakė televizijos ABC laidai „This Week.“

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, Jungtinės Valstijos tikisi, kad Kinija, pagrindinė Šiaurės Korėjos sąjungininkė, labiau spaus Pchenjano režimą.

„Jie užsiminė, kad tai darys, ir manau, mums reikia suteikti jiems laiko imtis veiksmų“, – pažymėjo R.Tillersonas.

Vis dėlto JAV nacionalinio saugumo patarėjas Herbertas R.McMasteris (Herbertas R.Makmasteris) tvirtino, kad šiuo metu yra „protinga“ pasiųsti kovinę grupę prie Korėjos pusiasalio, ir kritikavo branduolinių ginklų turinčio Pchenjano neprognozuojamą provokuojamą elgesį.

„Ankstesni prezidentai ir prezidentas Trumpas pripažino, kad tai nepriimtina ir kad turi įvykti pusiasalio denuklearizacija“, – H.R.McMasteris sakė televizijai „Fox News“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prezidentas paprašė jų būti pasiruošusius pateikti jam visą spektrą galimybių šiai grėsmei pašalinti“, – pridūrė jis, veikiausiai turėdamas omenyje D.Trumpo patarėjus.

Pchenjanas siekia pasigaminti didelio nuotolio raketų, pajėgių nešti branduolinius užtaisus ir smogti JAV žemyninei daliai. Šiaurės Korėja yra įvykdžiusi penkis branduolinius bandymus, iš jų du – praeitais metais.

Ekspertų atlikta palydovinių nuotraukų analizė rodo, kad ši šalis galbūt ruošiasi susprogdinti šeštąjį branduolinį užtaisą. Be to, JAV žvalgybos pareigūnai yra perspėję, kad Pchenjanas greičiau negu per dvejus metus gali įgyti priemonę nuskraidinti branduolinę kovinę galvutę į Jungtinių Valstijų žemyninę dalį.

REKLAMA

Trečiadienį, JAV ir Kinijos prezidentų susitikimo išvakarėse, Šiaurės Korėja paleido vidutinio nuotolio balistinę raketą, nukritusią Japonijos jūroje.

Jungtinės Tautos savo rezoliucijomis yra uždraudusios izoliuotai Šiaurės Korėjai naudoti bet kokias balistinių raketų technologijas.

Vasarį Šiaurės Korėja iš savo rytinės pakrantės vienu metu paleido keturias balistines raketas, nukritusias provokuojamai arti Japonijos krantų. Tąsyk Pchenjanas pareiškė, kad šie manevrai buvo puolimo prieš JAV karines bazes kaimyninėje Azijos valstybėje imitacija.

REKLAMA

Pernai rugpjūtį Pchenjanas sėkmingai išbandė iš povandeninio laivo paleidžiamą balistinę raketą, nuskriejusią apie 500 km Japonijos link. Šios raketos įveiktas atstumas buvo daug didesnis negu anksčiau išbandytų iš povandeninių laivų paleidžiamų raketų, o Kim Jong Unas šį bandymą gyrė kaip „didžiausią sėkmę“.

Branduolines kovines galvutes galinčios nešti iš povandeninių laivų paleidžiamos balistinės raketos suteiktų naują lygį Šiaurės Korėjos keliamai grėsmei, nes Pchenjanas galėtų dislokuoti savo turimus užtaisus toli nuo Korėjos pusiasalio ir įgytų „antrojo smūgio“ galimybę, jeigu būtų atakuotos jo karinės bazės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar Šiaurės Korėjos didelio nuotolio raketų sukūrimas D.Trumpui reikštų, kad buvo peržengta „raudona linija“, R.Tillersonas atsakė: „Jeigu nuspręsime, kad jie ištobulino šio tipo nešančiąją sistemą, tuomet tolesnė įvykių raidos stadija taps labai rimta.“

Vienašališki JAV veiksmai?

Ketvirtadienį ir penktadienį Floridoje su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu susitikęs D.Trumpas spaudė Pchenjano sąjungininką padėti pažaboti Šiaurės Korėjos branduolinio ginklavimosi programą.

D.Trumpas pagrasino imtis vienašališkų veiksmų prieš uždarą komunistinę valstybę, o šie jo žodžiai atrodė labiau įtikinami po penktadienį įvykdyto raketų smūgio Sirijos karinių oro pajėgų bazei, iš kurios esą buvo surengta pražūtinga cheminė ataka.

REKLAMA

Šiaurės Amerikos aerokosminės gynybos štabo viršininkė ketvirtadienį sakė esanti „itin įsitikinusi“ JAV galimybėmis numušti bet kokią tarpžemyninę balistinę raketą, jeigu ji būtų paleista iš Šiaurės Korėjos Jungtinių Valstijų link.

Tačiau generolė Lori Robinson sakė esanti susirūpinusi dėl kieto kuro balistinių raketų, kai Pchenjanas pareiškė vasarį sėkmingai vieną iš jų išbandęs.

„Esant precedento neturinčiai Šiaurės Korėjos strateginių ginklų bandymų pažangai mūsų galimybės užtikrinti veiksmų leidžiantį imtis perspėjimą toliau mažėja“, – sakoma L.Robinson rašytiniame pareiškime senatoriams.

Nors iš arčiau suduotas vienašališkas JAV karinis smūgis Šiaurės Korėjai karybos požiūriu gali būti veiksmingas, ekspertai perspėja, kad jis gali sukelti pavojų daugybei civilių gyventojų Pietų Korėjoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų