REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Širvintų rajono ir vaiko teisių apsaugos ginčai persikėlė į Seimą, kuriame kritikuojama Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė atrėmė kritiką. Šioje savivaldybėje po kelių paskutinių smurto prieš vaikus atvejų ir paauglio savižudybės buvo keliamos sisteminės vaiko apsaugos institucijos problemos.

Širvintų rajono ir vaiko teisių apsaugos ginčai persikėlė į Seimą, kuriame kritikuojama Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė atrėmė kritiką. Šioje savivaldybėje po kelių paskutinių smurto prieš vaikus atvejų ir paauglio savižudybės buvo keliamos sisteminės vaiko apsaugos institucijos problemos.

REKLAMA

Nors komisijos pirmininkas Mykolas Majauskas posėdžio pradžioje pasiūlė partiškumo niekur neminėti, jo išvengti nepavyko.

Kodėl niekas nieko nedarė?

Robertas Diržinauskas iš Širvintų, prieš kurio vaikus buvo smurtaujama mokykloje, teigė, kad vaiko teisių apsaugos institucijoje dirba tam neparuošti, tačiau partijai ištikimi darbuotojai.

„Savivaldybių tarnautojų, darbuotojų požiūris yra toks, švelniai tariant, valstybinis. Kol kas pas mus po 2015 metų rinkimų galioja toks dalykas, kad yra viena partija, viena tiesa, vienas lyderis. Mes artėjame prie to, kad Širvintų rajone tuoj bus SSRS. Iš mokymo įstaigų ir vadovų savivaldybėje yra didžioji dalis laikinai einančių pareigas. Kaip gali normaliai funkcionuoti prevencija prieš smurtą? Jeigu prieš pačius mokytojus tie laikinai vadovai, kurie yra vienos partijos statytiniai, smurtauja. Apie vaikus aš net nekalbu. Pagal tą informaciją, kurią aš turiu, mes matyt artėjame, kad tik vienos partijos atstovų yra visuose vadovaujančiuose postuose, įskaitant švietimo įstaigas“, - savo įžvalgomis dalinosi Robertas.

REKLAMA
REKLAMA

Robertas Diržinauskas paminėjo ir iš gyvenimo vasario mėnesį pasitraukusio paauglio istoriją. „Įvykus paauglio savižudybei, kiek man teko pasikalbėti su kaimynais, klasės draugais, apie to vaiko problemas žinojo visi. O kodėl niekas nieko nedarė?“, - pasakoja R.Diržinauskas.

REKLAMA

Su kritika nesutinka

Vaiko teisių kontrolierė Edita Žiobienė pasakojo, kad apie problemos Širvintų skyriuje prasidėjo dar 2015 metais. „Vaiko skyriaus kompetencijos neatitinka. Įvykių gali būti daug ir kitoje savivaldybėje. Bet vaiko teisių skyriaus neturėjimas, arba turėjimas institucijos, kurios kompetencija yra silpna. Tai aš vertinu labai prastai“, - situaciją vertina E.Žiobienė.

Visgi posėdyje Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė savo ruožtu tikina, jos problemų savivaldybėje nėra. „Širvintų rajono savivaldybę galime įvertini kaip pavyzdingai dirbančią vaiko teisių srityje. Po 2015 metų rinkimų mes pradėjome reorganizaciją sistemos. Ir po jos kapstomės iš tos visos susidariusios duobės“, - tikino Širvintų rajono merė.

REKLAMA
REKLAMA

Kelia nerimą

Komisijos narė valstietė Dovilė Šakalienė nepagailėjo kritikos Širvintų rajono vadovei, teigdama, kad savivaldybė turėjo reaguoti į Vaiko teisių kontrolieriaus institucijos rekomendacijas. „Žiūrėkime į tą paauglio savižudybę. Buvo informuota, kad tėvas buvo teistas už eilę smurtinių nusikaltimų ir pavojingų veiklų. Kaip tokio žmogaus namuose auga vaikai ir kas užtikrina, kad vaikams negresia pavojus“, - klausė Seimo narė.

„Pluoštas laiškų iš skirtingų žmonių man kelia nerimą“, – patikino D. Šakalienė.

Politinis šou?

Komisijos pirmininkas konservatorius Mykolas Majauskas teigė, kad labiausiai jam užkliuvo merės teiginys, kad įvardina kaip likimą. „Pasakyti, kadsavižudybė yra likimas, tai sunku yra priimti. Socialiniams pedagogams reikia praeiti tuos vadinamus mokymus, kaip atpažinti savižudybę ar smurtą. Ir kaip į tai reaguoti“, - sako M. Majauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi, po komisijos posėdžio Živilė Pinskuvienė, paklausta apie šį konservatoriaus pasiūlymą, nesulaikė ašarų.

„Tą pačią minutę aš bendravau su paauglio tėvais. Buvau to vaikučio laidotuvėse. Visi žinome tą šeimą. Mes tikrai padėjome tai šeimai, kiek yra galima, nes jie prarado vaiką. Ten šeimoje įvyko tragedija. Aš padariau viską, kas buvo mano jėgose. Ten buvo baisu. Žinote, ne Majauskas spręs, kokiuose kursuose man mokytis. Pati esu išgyvenusi tokius dalykus“, - sakė Ž.Pinskuvienė.

Po komisijos posėdžio Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė tikino, kad kritika tėra politinis šou.

„Kodėl mes kai kalbame apie Jonavą, Šilutę, kur randami prie medžių pririštą, kitą vaiką šiukšliadėžėje, tai niekas mero nestato prieš visus. Širvintose, taip atsitiko, paauglys pasitraukė iš gyvenimo. Tai yra įvykis, mes tuo klausimu dirbame, tačiau daryti tokį politinį šou, vaikų sąskaita. Tai manau, kad tai mažų mažiausiai žemas lygis“, - sako Širvintų rajono merė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų