REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
24
Tęsiama įtariamo žudiko paieška (nuotr. TV3)

Griežtesnė asmenų kontrolė siekiant neišduoti ar atimti turimą ginklą sukeltų atvirkštinį efektą ir neužtikrintų didesnio visuomenės saugumo, sako Lietuvos psichiatrų asociacijos prezidentas Alvydas Navickas.

24

Griežtesnė asmenų kontrolė siekiant neišduoti ar atimti turimą ginklą sukeltų atvirkštinį efektą ir neužtikrintų didesnio visuomenės saugumo, sako Lietuvos psichiatrų asociacijos prezidentas Alvydas Navickas.

REKLAMA

Vertindamas teisėsaugos antradienį pateiktą informaciją dėl Egidijaus Anupraičio, kuris įtariamas nušovęs savo artimuosius, A.Navickas neabejojo, jog leidimą ginklui išdavęs psichiatras neturėjo jokių duomenų apie E.Anupraičio psichikos sutrikimus ar ankstesnį gydymą. Prokurorai kelia abejones, ar, kaip įtariama, 21 šūvį į artimuosius paleidęs vyras yra psichiškai sveikas.

„Sakykime, alkoholikas - jis neina gydytis, bet jis gali gauti visas pažymas. O jei žmogus ateina gydytis, jis iškart tampa apribotas. Sistema yra tokia, kad neitų žmogus gydytis pas psichiatrus. Pavyzdžiui, dirbu tokį darbą, kaip apsaugininkas, turiu ginklą. Aš neisiu, nors man ir blogai - gal man ten vaidenasi, gal depresija, gal turiu nemigą. Aš neisiu vien dėl to, kad prarasiu profesiją. Sistema padaro mus nesaugesniais, nes didesnė dalis žmonių nesikreipia pagalbos, kuriems reikia tos pagalbos“, - aiškino psichiatras.

„Visiems atrodo - oi, reikėjo atimti iš jo ginklą. O kaip jūs būtumėte iš jo atėmę, jei jis nesikreipė į psichiatrą? Koks čia mechanizmas - atimti? Bet jei jis būtų jautęs, kad jam su sveikata blogai, kad jis galėtų tęsti darbą nuėjęs pas psichiatrą, tai aš garantuoju, kad ta nelaimė gal ir nebūtų įvykusi“, - kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA

Psichiatras sukritikavo premjero Sauliaus Skvernelio pastabas, jog Lietuvoje trūksta centralizuotos duomenų bazės, kuri leistų įvertinti pretendentų gauti ginklą psichinę būklę. Anot jo, sistema veikia, galimybės patikrinti asmens ligos istoriją egzistuoja ir šiuo metu, bet svarstymai dar labiau kontroliuoti ginklų išdavimą „yra didžiausia klaida“. „Absurdas. Yra centralizuota Ligonių kasų sistema, policininkai labai tuo džiaugiasi. Buvau susirinkimuose, sakoma: jūs duokite man priėjimą prie tos bazės ir mes viską ten sužiūrėsime. Bet tai absurdas.

Jei žmogus F (psichikos ligų) kodą įsirašė prieš ketverius ar penkerius metus, tai niekas nežiūri, kokia jo būklė dabar yra. Mes kalbame apie jo dabartinę būklę, o ne kas buvo prieš kelis metus. Policininkų požiūris - mes viską galime sukontroliuoti. Turi būti humanisto požiūris, o ne toks“, - sakė A.Navickas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų