REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Pingvinai Antarktidoje susiduria su klimato kaita

2017 metų žiema Lietuvoje buvo švelni, turėjome keletą šalčio bangų sausio mėnesį, bet žiema praėjo neskausmingai. Žiema Šiaurės pusrutulyje pasibaigė vasario pabaigoje, pavasaris prasidėjo anksti.

21

2017 metų žiema Lietuvoje buvo švelni, turėjome keletą šalčio bangų sausio mėnesį, bet žiema praėjo neskausmingai. Žiema Šiaurės pusrutulyje pasibaigė vasario pabaigoje, pavasaris prasidėjo anksti.

REKLAMA

Švelni žiemos sezono temperatūra buvo jaučiama daugelyje pasaulio kraštelių.

Vasaris

Pagal Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA) mokslininkus, 2017 – ųjų vasario vidutinė pasaulinė temperatūra buvo žemesnė už 20-tojo amžiaus vidutinę. Tai buvo antrasis šilčiausias vasaris, remiantis 1880-2017 metų duomenimis, nepralenkė tik pernai metų, 2016.

Sezonas

Vidutinė temperatūra nuo gruodžio iki vasario buvo -16,8 laipsnių žemiau 20-to amžiaus vidutinės. Tai buvo antrasis šilčiausias žiemos laikotarpis, sekantis po 2015-2016 metų sezono.

REKLAMA
REKLAMA

Šie metai

Metai iki šiol (nuo 2017 metų sausio iki vasario) buvo antri šilčiausi pirmieji metų mėnesiai, šiltesni buvo tik pernai metai. 

REKLAMA

Kiti pastebimi klimato reiškiniai ir faktai iš viso pasaulio praėjusį mėnesį: 

Tęsėsi rekordiškai žemas jūros ledo prieaugis poliuose

Vidutinis Arkties jūros ledo prieaugis buvo 7.6 % žemesnis, nei 1981-2010 metų vidutinė vasario norma, o Antarktidos jūros ledo prieaugis buvo 24.4 % žemiau vidurkio. Abiejuose regionuose šį vasarį užfiksuotas mažiausias jūros ledo mastas nuo palydovinių stebėjimų pradžios 1979 metais.

Didesnė, nei vidutinė sniego danga Šiaurės pusrutulyje

Šiaurės pusrutulyje sniego dangos mastas buvo 22 didžiausias per 51 metus. Šiaurės Amerika turėjo 15 - tą mažiausią sniego dangą, o Eurazija patyrė 19 - tą didžiausią.

REKLAMA
REKLAMA

Šiltesnė, nei vidutinė žemė ir vanduo

Visame pasaulyje vidutinė jūros paviršiaus temperatūra ir žemės paviršiaus temperatūra šį vasarį buvo užfiksuota didžiausia šiais metais.

Kontinentai patyrė ekstremaliai aukštas ir žemas temperatūras

Pietų Amerika patyrė trečiąjį šilčiausią užfiksuotą vasarį. Šiaurės Amerikoje buvo užfiksuotas ketvirtasis, Azijoje aštuntasis; Afrikoje dešimtasis, o Europoje 17- tasis (susietas su 1997 metais), ir Okeanijoje – 25 - tasis.

Dėl to daugės ekstremalumų

Dauguma klimatologų sutaria, kad ateityje, dėl šylančio klimato, daugės ekstremalaus oro pavyzdžių, tokių kaip: staigios šalčio bangos, staigus vėjas, smarkus lietus. Todėl ir žiemomis orai labai svyruoja ir gali pakisti labai greitai.

„Dėl klimato kaitos ateityje daugės ekstremalių orų: netikėtų vėsių orų bangų, ne laiku ir pan. Pasirodys smarkus lietus, sniegas, vėjas, kuris išlaužo Kuršių nerijoje pušis arba dar ką nors. Pasaulyje daugėja tokių gamtos ekstremumų. Nėra taip, kad jie būtų savo jėga ypatingai dideli, bet, jeigu suskaičiuoti tų ekstremalių orų skaičių pasikartojimų per metus, tai jų jau daugėja”, – kalbėjo sinoptikas Naglis Šulija.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų