REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidentui Donaldui Trumpui šiuo metu nėra labai lengva: FTB tiria galimus jo rinkimų štabo ryšius su Rusija. „Focus“ leidiniui teisės ekspertas Thomasas Egeras pateikė galimus tolimesnių įvykių scenarijus.

JAV prezidentui Donaldui Trumpui šiuo metu nėra labai lengva: FTB tiria galimus jo rinkimų štabo ryšius su Rusija. „Focus“ leidiniui teisės ekspertas Thomasas Egeras pateikė galimus tolimesnių įvykių scenarijus.

REKLAMA

Nei Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktorius Jamesas Comey’us, nei Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) direktorius Michealas Rodgersas, pirmadienį pateikę pasiaiškinimus Kongresui, negalėjo pakomentuoti teiginių dėl faktinių kokių nors susitarimų įrodymų ir neįvardijo D. Trumpo rinkimų štabo darbuotojų pavardžių.

Tačiau „Focus“ leidinio kalbintam teisės profesoriui Thomasui Egerui viskas yra daug aiškiau: „Jeigu kaltinimai bus paremti įrodymais, jų mastas viršys Watergate’o skandalą“.

Ekspertas įvardijo tris galimus scenarijus.

Pirmasis scenarijus

Jeigu įrodymų nebus, Trumpas galės pasinaudoti šia situacija savo interesams tenkinti. Tai gali netgi sustiprinti jo pozicijas – jis galės teigti, kad tyrimas – dalis suokalbio prieš jį, ir tuo pačiu nuteikti visuomenę prieš likusią šalies valdžią ir politikus.

REKLAMA
REKLAMA

Antrasis scenarijus

Įrodymai bus pateikti, tačiau išliks abejonių. Jeigu tyrime išliks „baltų dėmių“ arba kokios nors jo dalys iššauks abejonių, JAV Atstovų Rūmai nesiims kelti oficialių kaltinimų prieš Trumpą. Juk daugelis kongresmenų yra respublikonai, todėl kaltinimai gali ir nesulaukti pasisekimo. Tokiu atveju nukentės D. Trumpo ir jo atstovaujamos partijos įvaizdis, tačiau tikrai ne tokio lygmens, kaip apkaltos procedūra.

REKLAMA

Trečiasis scenarijus

Trečiuoju atveju būtų pateikti nenuginčijami įrodymai, nepaliekantys nė kruopelės abejonių. „Jeigu būtų įrodytas faktas to, kad D. Trumpas žinojo apie ryšius su Rusija, Atstovų Rūmų nariams neliktų nieko kita, kaip tik inicijuoti apkaltą JAV prezidentui,“ – įsitikinęs ekspertas.

Senatas tokiu atveju bus priverstas iškelti prezidentui apkaltą. Respublikonų ten yra dauguma, todėl teoriškai įmanoma, kad sprendimas net ir tokiu atveju būtų priimta D. Trumpo naudai. „Tačiau jis Senate taip pat turi ir daug priešų, kurie norėtų jį pašalinti. Ir tokiu atveju prezidentu taptų dabartinis viceprezidentas Mike’as Pence’as,“ – tvirtina Th. Egeras.

Slaptųjų tarnybų vadovai be Donaldo Trumpo po politiniu presu pakišo ir patys save. „Jie turės savo pateiktiems rimtiems kaltinimams suteikti rimtų įrodymų. Jeigu to nebus, šių tarnybų reputacijai bus suduotas stiprus smūgis,“ – įsitikinęs ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų