REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmąją Baltijos šalyse ūkinių gyvūnų fermą įkūrę lietuviai nuo mirties skerdyklose pradėjo gelbėti karves, ožkas, vištas, triušius ir kitus gyvūnus.

Pirmąją Baltijos šalyse ūkinių gyvūnų fermą įkūrę lietuviai nuo mirties skerdyklose pradėjo gelbėti karves, ožkas, vištas, triušius ir kitus gyvūnus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išgelbėti gyvūnai jaučiasi tarsi rojuje: juos skaniai šeria, rūpinasi, su jais žaidžia. Fermos šeimininkai aiškina, kad ūkiniai gyvūnai jų fermoje gyvens tiek, kiek jiems skirta, o apie gyvulio paskerdimą dėl gardaus patiekalo esą negali būti nė kalbos. Reportaže matoma, kaip prasideda kiekvienas rytas jaunos poros, įkūrusios išgelbėtų gyvūnų fermą. Pašaras dvidešimčiai gyvūnų, vėliau kasdienė jų priežiūra, vizitai pas veterinarus. Dvejus metus savanoriškai atokioje Aukštadvario sodyboje įsikūrusioje fermoje gyvūnų mylėtojai globoja išmestus, paliktus, sergančius, paskersti ruoštus gyvulius: vištas, triušius, avis, ožkas, karvę.

REKLAMA

„Ūkiniai gyvūnai, visiems aišku, suprantama, kad naudojama pienui, kiaušiniams, mėsai, tai mes juos gelbėjame nuo ankstyvos mirties juos paskerdžiant, nes visų jų baigtis yra paskerdimas. Ir gelbėjam nuo blogų sąlygų, nes, ko gero, visi supranta, kad fermose sugrūsti po šimtą tūkstančių, po du šimtus tūkstančių vištų narvuose tikrai nėra tai, kaip turėtų gyventi kiekvienas gyvūnas“, - sako sodybos „Trys paršeliai“ šeimininkė Viktorija Naujokaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Dešimt metų nevalgantys mėsos, pieno produktų – tokie šios gyvūnų fermos šeimininkai. Todėl čia auginami gyvūnai niekuomet neatsidurs ant pietų stalo. Juos pora laiko kaip naminius gyvūnėlius, o ir jie priėmę žmonių draugija virto draugiškais, sekiojančiais iš paskos, nuolat bendraujančiais su žmonėmis gyvūnais. Tiesa, prieš patenkant čia, jų laukė kitokia lemtis.

Pačia pirmąja šios fermos gyventoja tapo trylikos metų karvė, vardu Zuika. Jos lemtis laukė skerdykloje, tačiau Viktorijai ir jos draugui Edvardui karvės pagailo, todėl nusprendė ją auginti. Tiesa, Zuika kurį laiką buvo pikta ir įbauginta, tačiau dabar sekioja šeimininkams iš paskos, prašosi kartu žaisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didmiesčiuose užaugusi pora apie ūkio darbus niekuomet net girdėję nebuvo, todėl susitvarkyti su tiek gyvulių jiems buvo didelis iššūkis. Ši ūkinių gyvūnų prieglauda – pirmoji Baltijos šalyse.

Gyvūnų gelbėjimo misiją vykdantys entuziastai supranta, kad visų gyvūnų neišgelbės, tačiau tikisi, kad jų pavyzdys įkvėps visus, beje, čia laukiami ir visi norintys pabūti, pažaisti ar savanoriškai pasirūpinti gyvūnais. Taip pat laukiami ir norintys materialiai prisidėti prie šios gelbėjimo misijos, mat be palaikančiųjų paramos aprūpinti dešimtis gyvūnų geromis gyvenimo sąlygomis būtų nelengva. Remiančių žmonių dėka išgyvena ne tik fermoje laikomi gyvūnai, bet ir savo laiko bei jėgų kilniam tikslui negailintys ūkio šeimininkai.

Išsamiau žiūrėkite TV3 žinių reportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų