REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Mariah Setta (nuotr. asm. archyvo)

Mariah Setta ( 21 m.) studentė iš Melburno, į vieną socialinį tinklą įkėlė nuotrauką, kurioje ji praėjus metams po diagnozuoto valgymo sutrikimo.

21

Mariah Setta ( 21 m.) studentė iš Melburno, į vieną socialinį tinklą įkėlė nuotrauką, kurioje ji praėjus metams po diagnozuoto valgymo sutrikimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak merginos, mintys apie valgymo sutrikimus jos galvoje sukosi nuo pat 13-kos, tačiau tik praėjus 8 metams Mariah išdrįso savo istorija pasidalinti ir su kitais.

REKLAMA

„Pirmoji fotografija daryta 2015-ųjų lapkritį, o antroji – 2016-ųjų spalį. Štai kaip žmogus gali per metus pasikeisti“, - savo „Instagram“ paskyroje rašė mergina.

Mariah šiuo įrašu pasidalino minėdama supratimo apie valgymo sutrikimus savaitę. Ši jauna mergina taip pat nepabijojo atskleisti visos tiesos, ką šis protinis sutrikimas gali padaryti.

„Kaip daugelis jūsų žino, valgymo sutrikimų supratimo savaitė jau praėjo, tačiau labai ant savęs pykau, nepasidalinusi su jumis savo išgyvenimais. Kodėl? Nes bijojau (ir vis dar bijau), tačiau dabar sėdžiu ir suprantu, kad laikas keisti požiūrį į tai ir pradėti turiu nuo savęs. Nereikia tylėti, nes tyla yra vienas rimčiausių protinės ligos simptomų. Nustokite bijoti, gėdytis, nes šiame pasaulyje neesate vieni.

REKLAMA
REKLAMA

Paprašykite pagalbos, nes tai tik atskleidžia, kokie stiprūs esate. Pasirinkdami kovoti su šia liga ir nuo jos pasveikti, įrodote, kad vis dar norite mėgautis gyvenimu. Nusipelnėte gyventi, o jūsų išvaizda ar savigarba nepasikeis, jei juosmuo bus keliais centimetrai lieknesnis arba svarstyklės rodys mažesnį skaičių. Jūs esate verti daug daugiau“, - rašė Mariah.

„Neprivalote kasdien gyventi su liga, apimančia jūsų mintis apie maistą, mažą pasitikėjimą savimi, ir nuolat silpnėjančia sveikata bei energijos stygiumi. Privalote atsikratyti šių demonų, kurie jus tiesiogiai žudo iš vidaus. Žinau, ką reiškia būti įkalintai minčių, kad niekada nepavyks nuo to pasveikti, tačiau esu čia ir sakau, jog viskas yra įmanoma. Gijimas nėra lengvas, tačiau labai vertingas, ir nors dabar tuo netikite, svarbiausia, kad jumis tikime mes“, - pridūrė mergina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartu su šiuo įrašu įkeltoje nuotraukoje matome Mariah, kuri valgo normalų patiekalą pirmą kartą po to, kai nusprendė kreiptis pagalbos. Praėjus metams ši mergina valgo ir gyvena veganiškai ir, svarbiausia, sveikai.

Tačiau taip buvo ne visada. Mariah teigė, jog sverdama 72 kg jos mintis pradėjo atakuoti valgymo sutrikimo požymiai. Ji lankė mergaičių vidurinę mokyklą Melburne, kur nuolat buvo apsupta gražių ir lieknų jaunų moterų.

„Už pasiekimus moksluose nuolat gaudavau apdovanojimus, tačiau nei vienas jų nebuvo įteiktas už grožį“, - „Youtube“ tinkle paskelbtame vaizdo įraše sake Mariah.

REKLAMA

Kai jai buvo sudėti dantų breketai, gydytojai liepė vengti riešutų, gazuotų gėrimų ir saldainių. Merginos mityba pagerėjo ir dėl to Mariahai nukrito šiek tiek svorio.

Ji sulaukdavo daug komplimentų, o noras tapti lieknesne privertė merginą pakeisti požiūrį į maistą.

„Būdama 13-kos pradėjau skaityti žurnalus apie įvairius lieknėjimo ir svorio metimo būdus, kurie tuo metu reklamavo 1200 kalorijų dietą. Žinojau, kiek kalorijų turėjo kiekvienas maisto produktas, be to, mano diena prasidėdavo ir baigdavosi ant svarstyklių“, - pasakojo ji.

REKLAMA

Iš viso Mariah atsikratė 14 kg. Jos tėvai manė,kad jų dukra tiesiog sveikai maitinasi, nes žmonės, sergantys anoreksija, labai gerai meluodavo apie suvalgyto maisto kiekį.

Paskutiniaisiais metais mokykloje, mergina siekė kuo geresnių rezultatų, vėliau padėsiančių įstoti į universitetą. Šalia to, Mariah pradėjo labiau kontroliuoti savo gyvenimą, o labiausiai suvartojamo maisto kiekį.

„Mano sesuo, vienintelė žinojusi apie šį mano sutrikimą, kartą paklausė, kada paskutinį kartą valgiau, tačiau atsakymo jai pateikti negalėjau“, - sakė mergina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

182 cm ūgio Mariah, sunkiausiu gyvenimo periodu svėrė 48 kg.

„Dingo mėnesinės, pradėjo slinkti plaukai, nuolatos svaigo galva. Vieną dieną gulėjau lovoje ir jaučiau, kaip pamažu silpnėja širdies veikla. Nežinojau ar ryte iš vis pabusiu, tačiau, blogiausia, kad man tai nerūpėjo“, - „Daily Mail Australia“ naujienų portalui sakė Mariah.

Kitą dieną ji tėvų paprašė kartu su ja valgyti pusryčius, pietus ir vakarienę ir stebėti, ar ji bent ką įsidės į burną.

„Štai kodėl susikūriau „Instagram“ anketą. Iš pradžių tai buvo lyg maisto dienoraštis, padėsiantis man normaliai, sveikai valgyti. Be jo negalėjau gyventi“, - pasakojo mergina.

REKLAMA

Dabar jos paskyrą seka daugiau nei 30 tūkst. internautų, o dalis jų šiomis dienomis taip pat kovoja su šia liga. Net jei ir gydymas buvo sunkiausia, ką merginai teko patirti, tai daryti buvo verta.

„Asmenų, turinčių valgymo sutrikimus, šeimoms patariu visada būti šalia ir palaikyti juos, nes tik tada jie pasveiks. Mums reikia išgelbėti šias mergaite ir jaunas merginas nuo jų pačių. Gyvenimas neturi būti skirtas vien tik išvaizdos priežiūrai, nes niekam nerūpi kaip tu atrodai. Gijimo metu daug kartų klysite, tačiau svarbiausia yra atsistoti ir iš naujo viską pradėti“, - sakė Mariah.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų