REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas šeštadienį, minint Europos Sąjungos įkūrimo sutarčių 60-ąsias metines, paragino Bendrijos lyderius ryžtingai vesti žemyną iš krizės.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas šeštadienį, minint Europos Sąjungos įkūrimo sutarčių 60-ąsias metines, paragino Bendrijos lyderius ryžtingai vesti žemyną iš krizės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien įrodykite, kad esate Europos lyderiai, kad galite pasirūpinti didžiu palikimu, prieš 60 metų paveldėtu iš Europos integracijos lyderių“, – savo kalboje sakė buvęs Lenkijos premjeras.

REKLAMA

„Europa yra politinis darinys, kuris bus vieningas, arba jo visiškai nebeliks“, – perspėjo jis.

27 šalių lyderiai susitiko be Didžiosiosios Britanijos premjerės Theresos May (Terezos Mei) paminėti Europos Sąjungos steigiamosios Romos sutarties, pasirašytos 1957 metų kovo 25 dieną.

Jungtinės Karalystės apsisprendimas pasitraukti iš bloko tėra viena iš visos virtinės Bendriją krečiančių krizių ir nesutarimų. Europos Sąjunga patiria didelį spaudimą dėl migrantų antplūdžio, terorizmo, šlubuojančios ekonomikos ir populistų bei nacionalistų partijų iškilimo.

REKLAMA
REKLAMA

D.Tuskas sakė, kad blokas privalo prisiminti savo steigėjų suformuluotus principus, o ne nukreipti dėmesį į prieštaringai vertinamus planus leisti ES šalims integruotis skirtingu greičiu, nors lyderiai ir pritarė šiam scenarijui Romoje šeštadienį pasirašytoje specialioje deklaracijoje.

„Šiandien Romoje atnaujiname unikalią laisvų valstybių sąjungą, įkurtą prieš 60 metų mūsų didžių pirmtakų“, – sakė jis.

„Tuo metu jie nediskutavo apie skirtingus greičius, neplanavo pasitraukimų – nepaisant visų nesenų tragiškų istorinių įvykių jie visiškai tikėjo Europos vienybe“, – pabrėžė D.Tuskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas pridūrė: „Dėl to po Romos (susitikimo) ši sąjunga labiau negu bet kada anksčiau turi būti tais pačiais principais grindžiama sąjunga, išorinio suverenumo ir politinės vienybės sąjunga.“

D.Tuskas savo kalboje pabrėžė asmeninį ryšį su ES: „Esu gimęs lygiai prieš 60 metų, todėl esu tokio paties amžiaus, kaip ir Europos Bendrija.“

Buvęs Lenkijos lyderis sakė, kad ES gina laisvės ir demokratijos vertybes, kurių jo jaunystės laikais nebuvo laikomasi komunistų valdomoje Lenkijoje.

„Tuo metu mes visi žvelgėme į Vakarus, į laisvą ir besivienijančią Europą, instinktyviai jausdami, kad tai yra būtent tokia ateitis, apie kurią svajojome. Ir nors prieš mus buvo siunčiami tankai bei kariai, šios svajonės toliau gyvavo, – pridūrė jis. – Ilgiau nei pusę gyvenimo praleidau už Geležinės uždangos, kur apie šias vertybes buvo uždrausta netgi svajoti. Anuomet iš tikrųjų buvo dviejų greičių Europa.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų