REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Avarija Rinktinės gatvėje nuotr. Broniaus Jablonsko

Lietuvoje vairuojančiam žmogui leistina alkoholio kiekio dozė kraujyje – 0,4 promilės. Tačiau sveikatos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, ir mažiausia taurė silpno alkoholinio gėrimo didina eismo įvykių tikimybę. Taigi, jis kelia klausimą, kam apskritai rizikuoti. Štai praeitą savaitę leistiną alkoholio kiekio kraujyje doze vos viršijęs vairuotojas sukėlė kraupią avariją.

15

Lietuvoje vairuojančiam žmogui leistina alkoholio kiekio dozė kraujyje – 0,4 promilės. Tačiau sveikatos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, ir mažiausia taurė silpno alkoholinio gėrimo didina eismo įvykių tikimybę. Taigi, jis kelia klausimą, kam apskritai rizikuoti. Štai praeitą savaitę leistiną alkoholio kiekio kraujyje doze vos viršijęs vairuotojas sukėlė kraupią avariją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laimei, žmonės nenukentėjo. Tačiau vairuotojui gresia rimti nemalonumai. Apie eismo įvykį Rinktinės gatvėje policijai buvo pranešta maždaug 20 val. Sukdamas į karę į aikštelę „Dodge“ vairuotojas nepraleido priešpriešiais atvažiuojančio „Subaru“.

REKLAMA

„Dodge“ vairuotojas sakė pamanęs, kad jį praleidžia, esą todėl ir įvyko avarija. Avariją sukėlusiam vyriškiui nustatytas lengvas girtumas. Vairuotojui galima sakyti ir pasisekė: jis nieko nesužeidė, medikų žmonėms neprireikė, įpūtė mažiau nei 1,5 prom. - baudžiamoji byla nebus keliama. Tačiau vyriškis gaus didžiulę bauda, turės atlyginti draudimui nuostolius ir net penkeriems metams gali prarasti vairuotojo pažymėjimą. Nuo šių metų pradžios įsigaliojo ir įstatymo pataisos, kad girti įkliuvę vairuotojai negali atgauti anksčiau laiko pažymėjimo.

REKLAMA
REKLAMA

Svarstoma apie 0 promilių

Aurelijus Veryga mano, jog besiruošiančiam vairuoti žmogui, alkoholio vartoti apskritai negalima. ,,Manau, tikrai nereikia tų promilių išvis palikti, nereikia sudaryti net sąlygų, tikimybių nelaimėms. Reikia, kad žmogus žinotų, kad jei sėdu prie vairo, negaliu vartoti alkoholio apskritai“, - sako A. Veryga.

Jau nuo 0,1 promiles didėja avarijų rizika. ,,Alkoholis keičia žmogaus pažintines funkcijas, reakciją, jis kitaip reaguoja i kliūtis kelyje, avarines situacija. Sėdėdamas už vairo žmogus važiuoja greičiau, tad ir sprendimus reikia priimti greičiau, o sulėtėjusi reakcija tam tik trukdo, rizika dauginasi dešimtis kartų“, - tvirtina A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot, jo, dar pavojus iškyla, nes išgėręs alkoholio žmogus labiau linkęs rizikuoti. Būdamas blaivus, lenkimo situacijas, atstumą iki kitų transporto priemonių vertina kritiškiau ir atsargiau. Truputį apsvaigęs žmogus įgauna drąsos, bet tokios kvailos, kuri yra neadekvati ir nereikalinga.

Apskaičiuoti savo girtumą - kone neįmanoma

Aurelijaus Verygos teigimu, žmonės apsvaigsta nuo skirtingo alkoholio kiekio dėl daugybės dalykų, kurių kategoriškai apibrėžti negalime. Daug kas priklauso ir nuo to, ką, kiek žmogus tą dieną valgė, kokia jo fizinė būklė.

REKLAMA

Dėl šios priežasties sveikatos ministras skeptiškai vertina įvairias programas, kur žmogus suvedęs savo fizinius duomenis, neva tai apsiskaičiuoja, kokį kiekį alkoholio gali išgerti, kiek laiko reikės organizmui tai apdoroti, kad jo nebeliktų ir panašiai. ,,Jei žmogus alkanas, alkoholis greičiau rezorbuosis į kraują, jei pavalgęs, jis lėčiau girtės. Skiriasi žmonių kepenų veikla, fermentų, kurie ardo alkoholį, išsiskyrimas. Girtumą lemia ne tik individualūs kūno klausimai, bet ir tai, kaip ir kas geriama pagal situaciją“, - teigia A. Veryga.

REKLAMA

Nuo gazuotų alkoholinių gėrimų žmogus apsvaigsta greičiau

Anot A. Verygos, žmogui sunku apgalvoti, kiek jis apsvaigs ir dėl to, kad skirtingi alkoholiniai gėrimai veikia ne taip pat. Pavyzdžiui, nuo gazuotų alkoholinių gėrimų žmogus apsvaigsta greičiau. Juose esanti angliarūgštė sukelia gleivinėse kraujo pritekėjimą, alkoholis greičiu patenka į kraujotaką.

Jis taip pat pasakoja, jog gydytojai pacientams skiria vaistų dozes, atitinkamą vartojimą, atsižvelgdami į žmogaus būklę, amžių ir panašiai. Su alkoholiu yra taip pat: ne tik fiziniai duomenys lemia alkoholio apdorojimą, bet ir konkreti tos dienos situacija. Tad net patyrę alkoholio vartotojai negali 100 procentų būti tikri, jog žino, kaip jų kūnas tą dieną funkcionuos ir kada jie jau galės sėsti už vairo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priklausomybės ligų centrai

Vilniuje:

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento duomenimis, esant problemai dėl priklausomybių svaigalams, galima kreiptis į Vilniaus priklausomybės ligų centrą, Gerosios vilties g. 3, +370 5 216 0014.

Pirmiausia reiktų atvykti pas gydytoją konsultacijai. Vilniaus priklausomybės ligų centre konsultacijos yra nemokamos. Konsultacijos teikiamos nuo 8 iki 18 val. (darbo dienomis). Išankstinės registracijos nereikia. Atvykstant reikia turėti asmens dokumentą. Pasikonsultavus su gydytoju jums bus pasiūlytas tinkamiausias pagalbos būdas.

Pagalba Kauno apskrityje:

Kauno apskrities priklausomybės ligų centras, Giedraičių g. 8 · +370 37 333255.

Paskambinę šiais telefono numeriais galite pasikonsultuoti dėl jūsų gyvenamai vietai artimesnės įstaigos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų