REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė dės naują apynasrį prekybai alkoholiu

Papildyta prekybininkų komentaru

Vyriausybė svarstys galimybę visiškai uždrausti alkoholio reklamą, o prekybos alkoholiu laiko apribojimą nustatyti net viešojo maitinimo įstaigoms.

Vyriausybė svarstys galimybę visiškai uždrausti alkoholio reklamą, o prekybos alkoholiu laiko apribojimą nustatyti net viešojo maitinimo įstaigoms.

REKLAMA

Tokie apribojimai numatyti Sveikatos apsaugos ministerijos įregistruotame Vyriausybės nutarimo projekte.

Sekmadienį popiet – jokio alkoholio

Ministrų kabinetas dar derins bendrą poziciją dėl naujų apribojimų prekybai alkoholiu, tačiau pirmieji štrichai jau aiškūs. Pavyzdžiui, prekybos svaigalais laiką mažmeninės prekybos vietose ketinama apriboti pirmadieniais – šeštadieniais iki 10 val. ir nuo 20 val.

Sekmadieniais alkoholio nebūtų galima įsigyti iki 10 val. ir nuo 15 val. Prekybos laiko apribojimą žadama taikyti net viešojo maitinimo įstaigoms. Barai, kavinės, restoranai alkoholiu prekiauti nebegalėtų po 20 val. Draudimas nebūtų taikomas pilstomiems gėrimams, kurie suvartojami vietoje.

Taip pat žadama įvesti draudimą prekiauti gėrimais visame mieste masinių švenčių, mugių ir parodų metu.

Draus gėrimų paminėjimą valgiaraščiuose?

Taip pat žadamas visapusiškas alkoholio reklamos draudimas. Siūloma alkoholio reklama laikyti gėrimų pavadinimus etiketėse, jų paminėjimą maitinimo įstaigų valgiaraščiuose, parduotuvėse prie gėrimų esančiuose užrašuose „Prekiaujame“, „Parduodame“ su kaina.

REKLAMA
REKLAMA

Kol kas neaišku, kokios pozicijos bus laikomasi dėl specializuotų parduotuvių. Šia tema žadama daryti galimo poveikio analizę. Taip pat bus svarstoma ir dėl tolesnio akcizų didinimo, tačiau tik po to, kai paaiškės, kokią įtaką turėjo pastarasis padidinimas kovo mėnesį.

REKLAMA

Laukia naujos baudos

Tarp kitų draudimų – pirkėjo amžiaus apribojimas. Gėrimų nusipirkti bus galima tik sulaukus 20 metų. Pardavus alkoholio jaunesniam asmeniui baudos numatomos iki 280 eurų. O nusipirkus alkoholio teks neštis jį gerai paslėptą, mat žadama drausti fiziniams asmenims gabenti ir laikyti viešose vietose, išskyrus prekybos alkoholiniais gėrimais vietas, alkoholio produktus atidengta pakuote. Gabenantiems alkoholį atidengtoje pakuotėje žadama taikyti baudas.

Prekybininkai: kai kurios priemonės drastiškos ir absurdiškos

Prekybininkai prašo švelninti ribojimus. Vyriausybei yra pateikti prekybininkų siūlymai. Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas sako, kad kai kurios numatytos priemonės – drastiškos ir net absurdiškos. Viena iš jų – alkoholio prekybos laiko trumpinimas 4 valandomis.

REKLAMA
REKLAMA

„Prekybos laiką žadama trumpinti po dvi valandas ryte ir vakare, tačiau pagrindimo, kodėl būtent tiek laiko, nėra. Mes siūlome gerai pamatuoti, kokias pasekmes tai duotų. Nes ypač vakarinio laiko trumpinimas gali išvirsti į rezultatą, kai parduotuvės trumpins savo darbo laiką. Žmonėms, ypač ilgiau dirbantiems, bus sukurtas nepatogumas – jie negalės vėlai vakare apsipirkti. Kai paskutinį kartą buvo trumpintas alkoholio pardavimo laikas, buvo dalis parduotuvių, kurios savo darbo laiką sutrumpino nuo 11-12 valandos vakaro iki 10. Tai tas pasekmes būtina įvertinti. Mes siūlome kompromisą – trumpinti prekybos laiką po valandą ryte ir vakare.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas dalykas – prekyba sekmadieniais. Siūlome neišskirti sekmadienių dar drastiškesniu laiko ribojimu iki 15 valandos. Tam nėra jokio pagrindimo. Jokie duomenys nerodo, kad sekmadienio vakarais ypač daug žmonių įsigyja alkoholio. Kaip suprantam, čia labiau tokia ritualinė priemonė siūloma. Gal ir šypseną kam kelia, kad tas sekmadienis laikomas šventu. Bet mums šypsenos tai nekelia ir siūlome į tai pažiūrėti rimtai. Nes paskui galima apskritai iki absurdų prieiti ribojant prekybos laiką“, – sako L. Vilimas.

Kitas prekybininkus neraminantis klausimas – reklamos ribojimai. Priėmus dabartinius siūlymus net vyninės ir restoranai nebegalėtų pateikti klientui aiškaus vynų ir kitų alkoholinių gėrimų meniu. Prekybininkai siūlo čia daryti išimtis. „Tam, kad būtų neprieita iki absurdo, siūlome taikyti išimtis šiam draudimui dėl reklamos. Siūlome nelaikyti reklama ženklinimo informacijos, etikečių, gėrimų eksponavimo mažmeninės prekybos įstaigose ir viešojo maitinimo vietose, gėrimų pavadinimų viešojo maitinimo įstaigų meniu ir panašiai. Suprantame, kad ministerija yra linkusi atsižvelgti į protingus siūlymus ir neprieiti iki absurdo“, – sako L. Vilimas.

REKLAMA

Anot prekybininkų atstovo, taip pat siūloma sušvelninti draudimą prekiauti gėrimais masinių švenčių, mugių ir parodų metu. „Toks draudimas mūsų supratimu yra neįgyvendinamas. Kiekvienas miestas gali paskelbti savo šventę ir tuo metu visame mieste ar teritorijoje nebūtų galima prekiauti alkoholiu net ir parduotuvėse. Tai čia tikrai ne adekvatus punktas. Siūlome pakoreguoti, kad prekyba būtų ribojama tik švenčių ir renginių vietose, o ne visame mieste“, – aiškina L. Vilimas.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų