REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors garsiai skelbta, kad pensijos didės, tokios džiugios naujienos pasiekė ne visus. Kad būtų pensijos padidintos, kai kuriems teko jas sumažinti.

Nors garsiai skelbta, kad pensijos didės, tokios džiugios naujienos pasiekė ne visus. Kad būtų pensijos padidintos, kai kuriems teko jas sumažinti.

REKLAMA

Į naujienų portalą tv3.lt kreipėsi 52 metų telšiškis Justinas (redakcijai pavardė žinoma). Jis – jau penktus metus pensijoje. Gauna profesinės ligos ir neįgalumo pensiją.

Vyras kaip ir visi jau džiaugėsi, kad pensijos didės, tačiau nustebo, kai neįgalumo pensija buvo pakelta 18 Eur, o profesinės ligos tiek pat sumažinta.

Žmogus pasakoja kreipęsis į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, tačiau ši jį nukreipusi į „Sodrą“. Tačiau Justinas ten jokio paaiškinimo nesulaukė – nė kiek dar mažės pensija nei kodėl.

„Esu penkti metai pensijoje. Dirbau Klaipėdoje prie laivų suvirintoju, tad iš pradžių man profesinę ligą nustatė, nebeleido dirbti prie laivų. Tad turiu profesinę stuburo ligą. Be visa to, turiu širdies ir kaulų ligų, tad gaunu ir neįgalumo pensiją.

REKLAMA
REKLAMA

Profesinės ligos pensijos gaudavau 216 Eur, nuėmė 18 Eur, o neįgalumo pakelta tais 18 Eur iki 280 Eur.

Jie paaiškina, kad 2016 m. įsigaliojo įstatymas, bet kaip jis veikia ir veiks tolėliau, „Sodra“ nekomentuoja. Paskambinau į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, Pensijų skyrių. Paaiškino tiek, kad „Sodra“ turi pasakyti. O jie nieko nesako. Atėmė iš profesinės ligos ir pakėlė neįgalumo pensiją.

REKLAMA

Tai iš vienos kišenės atėmat, įdedat į kitą vietą ir sakot, kad pakėlėt pensiją. Tai man visiškai nieko nepakėlė. Čia skirtingi klausimai neįgalumo ir profesinės ligos.

Kiek jie dar mažins, nežinau. Neįgalumas didės, o profesinė mažės. O kiek mažės, iki kada, niekas nieko nesako“, – pasakojo vyriškis.

„Sodros“ atstovas Rytas Stalnionis portalui patvirtino, kad tokią situaciją gali išaiškinti tik pati ministerija, nes „Sodra“ vadovaujasi priimtais įstatymais.

Patvirtino: palaipsniui didėjant vienai, mažės kita pensija

Tokioje situacijoje Justinas atsidūrė dėl 2016 metais priimtų, su nauju socialiniu modeliu susijusių, įstatymų. Juose buvo įvertintos mokslininkų bei Valstybės kontrolės rekomendacijos.

REKLAMA
REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinio draudimo skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinauskas paaiškino, kad priimtame Nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinio draudimo įstatyme yra numatyta, kad nuo 2017 metų bus mokama tik netekto darbingumo socialinio draudimo pensija.

„Asmenims dėl to paties draudžiamojo įvykio (kuris daro įtaką ir netekto darbingumo socialinio draudimo pensijai ir netekto darbingumo periodinei kompensacijai dėl nelaimingo atsitikimo darbe ar profesinės ligos atsiradimą) bus mokama tik netekto darbingumo socialinio draudimo pensija (jei ši bus didesnė nei periodinė kompensacija).

Jei periodinė kompensacija būtų didesnė nei socialinio draudimo pensija, tai būtų mokama viso dydžio pensija ir skirtumas tarp periodinės kompensacijos ir paskirtosios pensijos. Pagal iki 2017 metų galiojusią tvarką asmenims buvo mokama tiek netekto darbingumo pensija, tiek viso dydžio periodinė kompensacija“, – rašoma atsakyme naujienų portalui tv3.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl šio įstatymo didėjant vienai pensijai, periodinės išmokos bus mažinamos.

„Siekiant išlaikyti maksimaliai vienodas išmokų mokėjimo sąlygas tiek seniesiems išmokų gavėjams, tiek ir naujai atsirandantiems išmokų gavėjams, Seimas nustatė pereinamąsias nuostatas, pagal kurias iki 2017 metų dvi išmokas (pensiją ir periodinę kompensaciją) gavusiems gavėjams, apskaičiuojamas bendras šių išmokų 2016 metų gruodžio mėnesio dydis.

Šio dydžio bendra pensijos ir periodinės kompensacijos suma bus mokama tol, kol netekto darbingumo socialinio draudimo pensija pradės viršyti bendrą abiejų išmokų sumą.

Palaipsniui didėjant socialinio draudimo pensijai, atitinkamai tokiu pat dydžiu mažinamas periodinės išmokos dydis. Kai pensija taps didesne už dviejų išmokų, nustatytų 2016 m. gruodžio mėnesį, sumą, bus moka tik netekto darbingumo socialinio draudimo pensija.

REKLAMA

Dviejų išmokų suma nustatyta tam, kad nuo 2017 m. sausio 1 d. nebūtų vienkartiniu sprendimu panaikintas už netekto darbingumo pensiją mažesnių periodinių kompensacijų mokėjimas“, – rašoma Vaidoto Kalinausko pateiktame atsakyme.

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad vidutinė senatvės pensija nuo šių metų sausio padidėjo apie 20 eurų iki 287,6 euro. Vyriausybė praėjusių metų pabaigoje nutarė pensijas didinti ir 2018 ir 2019 metais – atitinkamai 6,9 proc. ir 6,8 procento.

„Valstiečiai“ yra žadėję iki 2017 metų liepos pensijas padidinti vidutiniškai 40 eurų, tokia galimybė numatyta ir Vyriausybės programoje, tačiau 2017 metų biudžete apie tai nekalbama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų