REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiuo metu aktyviai diskutuojama apie galimybę ant darbuotojo pečių perkelti visas socialinio draudimo įmokas.

Šiuo metu aktyviai diskutuojama apie galimybę ant darbuotojo pečių perkelti visas socialinio draudimo įmokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministerija aiškina, kad dirbantieji nuo to nenuskurs nei centu, o mokesčių sistema taps aiškesnė. Ekspertai sveikina tokią idėją, bet priduria, jog ji atveria galimybę „pasipinigauti“ keliant mokesčius.

REKLAMA

Keisis socialinio draudimo sistema

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinio draudimo ir pensijų departamento direktorė Asta Aranauskienė sako, kad atitinkamas sumanymas įrašytas Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių plane. Šiuo metu vertinama jo įgyvendinimo galimybė. „Šis sprendimas gana ženkliai keičia visą socialinio draudimo sistemą. Mokesčių ji daug neliečia, tačiau socialinio draudimo sistemai įtaka bus didelė. Taigi šiuo metu skaičiuojame, vertiname, bendradarbiaujame ir su Finansų ministerijos specialistais“, – sako ministerijos atstovė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot A. Aranauskienės, idėjos esmė – perkelti darbdavio Sodros įmokų dalį darbuotojui. Atitinkamai turėtų padidėti darbuotojo alga „ant popieriaus“. „Tuo pačiu galvojama ir pagrindinę pensijos dalį perkelti, kad ji būtų mokama iš valstybės biudžeto. Taigi, atitinkamai mažinti socialinio draudimo pensijų įmokos dalį ją pervedant į gyventojų pajamų mokesčio dalį. Tuo siekiama diversifikuoti socialinio draudimo naštą, nes pensijos reikalauja labai didelio indėlio. Jos nėra didelės ir ta našta socialiniam draudimui neturėtų tekti. Tą sako ir Europos Komisija“, – aiškina A. Aranauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žada, kad dirbantieji nenukentės

Socialinio draudimo ir pensijų departamento direktorė sako, kad pakeitimais siekiama sistemą padaryti aiškesnę, kad darbuotojai būtų geriau informuoti, kiek sumoka įmokų. „Dabar, kai moka dalį darbdavys, dalį darbuotojas, lyg ir neaišku, kiek žmogus indėlio įdeda į sistemą, kad gautų išmoką. Po pakeitimų bus lengviau suprasti. Kiti pliusai – pagrindinės pensijos dalies perkėlimas valstybės biudžetui, darbo užmokesčio „ant popieriaus“ padidėjimas šalies mastu“, – aiškina specialistė.

REKLAMA

Ministerijos atstovė pripažįsta, kad girdisi tam tikrų baimių. Nerimaujama, kad darbdaviai gali pasinaudoti padėtimi, jog nuo jų bus nuimtos įmokos, ir nepakelti darbuotojui algos, kad jis galėtų tas įmokas mokėti nepajusdamas skirtumo. „Tokių baimių yra. Bet čia jau mūsų darbas užtikrinti, kad darbuotojas nenukentėtų. Mechanizmas turi būti sukurtas taip, kad atlyginimai nemažėtų. Dabar yra didelė įtampa darbo rinkoje, trūksta kvalifikuotos darbo jėgos, taigi ta reforma kaip tik laiku daroma. Darbdaviams šiuo laikotarpiu reikėtų kaip tik galvoti apie užmokesčio didinimą“, – sako A. Aranauskienė.

REKLAMA

„Pagaliau valdžia sugalvojo kai ką gero“

Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas sako, kad ši idėja labai gera. „Valdžia pagaliau sugalvojo kai ką gero. Tik svarbu idėją protingai įgyvendinti. Jau dabar darbuotojas sumoka visus mokesčius, tiesiog Lietuvoje veikia tokia neskaidri ir neaiški sistema, pagal kurią laikoma, kad čia darbdavio įmoką. Tą sistemą reikia išskaidrinti – sujungti darbuotojo ir darbdavio Sodros įmoką ir padaryti tai taip, kad niekam niekas nepasikeistų. Tai yra, kad žmogui mokesčiai ir alga nepasikeistų, darbdaviui darbo vieta nepabrangtų, o valstybės biudžetas gautų tiek pat pajamų, kiek prieš sujungimą. Tai jeigu tai įmanoma padaryti socialiai neutraliai, tai įneštų į mokesčių sistemą aiškumo ir kaip normalioje šalyje turėtume atlyginimą prieš mokesčius ir po mokesčių. O dabar turime tris lygius: alga į rankas, „ant popieriaus“ ir darbdavio darbo vietos kaina. Ir visi maišosi, kiek žmogus iš tiesų mokesčių sumoka“, – sako ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kils pagunda didinti mokesčius

Ekonomisto teigimu, įgyvendinant idėją nebus sunku užkirsti kelią darbdavių pagundai piktnaudžiauti. „Turėjome precedentą, kai reikėjo perrašyti darbo sutartis įsivedus eurą. Tai lygiai taip pat vienkartiniu perrašymu galima išspręsti šį klausimą. Įpareigojant darbdavį prie darbo sutarties numatyto atlyginimo pridėti darbdavio Sodros įmoką“, – siūlo Ž. Šilėnas.

Ekonomistas labiau jaudinasi dėl to, kad valdžiai atsiras galimybė kelti mokesčius. „Aš kitą pavojų matau. Jeigu įvedus šiuos pakeitimus nebus pakoreguoti mokesčių tarifai, žmogus turės mokėti daugiau mokesčių. Padarius pakeitimą žmogaus alga ant popieriaus išaugs, nors realybėje į rankas jis gaus tiek pat. Tai jeigu žmogaus atlyginimas „ant popieriaus“ išaugs, o mokesčių tarifas nepasikeis, realiai žmogus sumokės daugiau mokesčių. Tai reikia pakoreguoti mokesčių tarifus, kad bendra mokesčių suma nepasikeistų. Valdžia turi užtikrinti, kad ji pati nepasinaudos šiais pakeitimais, kad padidintų mokesčius. Bet nemanau, kad čia valdžia nori „pasipinigauti“. Bent jau deklaruojama, kad to tikrai nebus. Aišku, tokia pagunda atsiranda, bet tai būtų labai prastas sprendimas“, – įspėja ekonomistas.

Ž. Šilėno teigimu, jei valdžia nori keisti mokesčius, tai reiktų daryti visai kitais būdais, o minėtą sumanymą įgyvendinti taip, kad žmogaus gaunamos pajamos ir mokami mokesčiai nepasikeistų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų