REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
44
(nuotr. oddee.com) (nuotr. Balsas.lt)

Didesnės kūno apimtys vis labiau gąsdina ne tik moteris, bet ir vyrus. Ir ne tik dėl noro atrodyti patraukliai – antsvoris gali tapti tiek rimtų sveikatos problemų pasekme, tiek ir priežastimi.

44

Didesnės kūno apimtys vis labiau gąsdina ne tik moteris, bet ir vyrus. Ir ne tik dėl noro atrodyti patraukliai – antsvoris gali tapti tiek rimtų sveikatos problemų pasekme, tiek ir priežastimi.

REKLAMA

„Per paskutinius keliolika metų vyrų ir moterų nutukimo tendencijos supanašėjo. Vienareikšmiškai tai paaiškinti sudėtinga, tačiau didžiausią įtaką daro genetika, dėl kurios tikimybė turėti antsvorio išauga iki 70 procentų“, – sako prof. dr. abdominalinės chirurgijos gydytojas Almantas Maleckas.

Nuo antsvorio iki nutukimo – pavojinga riba

Pasak mediko, Lietuvoje su nutukimu susiduria daugiau nei dešimtadalis žmonių ir šis skaičius nuolat auga. Daugiausia nutukusių žmonių yra tarp vyresnių nei penkiasdešimties – ši problema paliečia vieną iš trijų asmenų. Tarp jaunesnių (18-34 m.) žmonių į nutukimą linkę maždaug penki procentai.

„Nors nutukimas – dažna problema, į ją vis dar žiūrima nepakankamai rimtai. Tai problema, kuri žmogui sukelia ne tik psichologinį diskomfortą, sutrikdo gyvenimo kokybę, tačiau labai stipriai paveikia ir fizinę sveikatą“, – sako klinikos „Grožio chirurgija“ gydytojas A. Maleckas.

REKLAMA
REKLAMA

Antsvoris apkrauna sąnarius, gali tapti cukrinio diabeto, akmenligės, hipertenzijos, miego sutrikimų priežastimi. Moterims didelis antsvoris gali sukelti vaisingumo problemų. Neseniai atlikti tyrimai rodo, kad nutukimas 1,5 karto padidina mirties nuo onkologinių ligų riziką. Taip pat riebalų kaupimasis ant pilvo yra tiesiogiai susijęs su širdies ir kraujagyslių ligomis, apsunkina tam tikrą ligų eigą.

REKLAMA

Nutukimas taip pat gali sukelti psichologinių bei socialinių sunkumų, nes dažnai jaučiamas nepilnavertiškumas dėl savo išvaizdos. Anksčiau nutukusių moterų buvo gerokai daugiau, tačiau šiandien ši problema ne mažiau aktuali ir vyrams, pastebi gyd. A. Maleckas.

„Nors didžiąja dalimi nutukimą lemia genetika, jis pasireiškia esant tam tikroms aplinkybėms: įtakos turi gyvenimo būdas, nereguliari mityba, nesveikas maistas, stresas. Dienos metu skubėdami valgome bet ką, nuolatos užkandžiaujame, vakare grįžtame į namus išalkę ir tada vėlų vakarą prisivalgome“, – sako profesorius.

REKLAMA
REKLAMA

Be genetinių faktorių, pagrindinės antsvorio priežastys yra: netinkama mityba (valgoma nereguliariai, per didelis riebalų kiekis racione, gausus sočiųjų riebalų turinčių produktų vartojimas, didelė paros maisto raciono energetinė vertė), mažas fizinis aktyvumas, endokrininės sistemos sutrikimai. Kūno svorio didėjimui įtakos turi ir socialiniai veiksniai: lengvai prieinami kaloringi maisto produktai, daugiau sėdimo darbo. Pagal kūno masės indeksą (KMI), nutukimas konstatuojamas pasiekus skaičiaus 30 ribą.

Kai nepadeda niekas

Dažnai manoma, kad nutunkama dėl valios ir pastangų stokos, o antsvorio atsikratyti galima griežtesnėmis dietomis, didesniu fiziniu aktyvumu, specialiais maisto papildais. Deja, jei nutukimo priežastys yra gilesnės, kartais net ir radikalūs gyvenimo būdo pokyčiai nesuteikia pageidaujamų rezultatų. Vienas iš būdų pažaboti antsvorį ar nutukimą – operacinis gydymas. Jis ne vieną dešimtmetį plačiai taikomas visame pasaulyje ir yra pripažintas kaip veiksmingiausias būdas svoriui koreguoti, kai konservatyvios priemonės neveikia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Svorio mažinimo chirurgija pirmiausia padeda spręsti sveikatos ir tik paskui estetines problemas. Daugelį metų nutukimo problemą turintys pacientai neturėjo galimybės gauti reikalingo gydymo. Daug ieškojau ir domėjausi chirurginiu nutukimo gydymu – kol kas tai efektyviausias gydymo metodas ir dažnu atveju vienintelė išeitis praradusiems viltį“, – sako prof. A. Maleckas.

Yra kelios chirurginio gydymo metodikos, kurios parenkamos pagal individualią situaciją. Pavyzdžiui, riebalų nusiurbimas, pasak mediko, nėra skirtas nutukimo problemai spręsti. Tai tinka žmonėms, riebalų perteklių turintiems tam tikrose kūno vietose. Be to, riebalų nusiurbimo rezultatas yra palyginti trumpalaikis. Svorio mažinimo operacijos pacientams parenkamos pagal kūno masės indeksą. Dažniausiai atliekamos skrandžio perjuosimo žiedu, vertikalios skrandžio rezekcijos ir skrandžio apylankos operacijos. Kiekviena jų turi privalumų ir trūkumų.

REKLAMA

„Skrandžio žiedo pagrindinis privalumas tas, kad tai mažiau sudėtinga operacija, todėl mažesnė ir pooperacinių komplikacijų rizika. Visgi žiedas – svetimkūnis ir jo populiarumas pasaulyje smarkiai mažėja dėl vėlyvų komplikacijų bei svorio priaugimo praėjus 10-15 metų po operacijos.

Vertikaliosios skrandžio rezekcijos populiarumas pastaraisiais metais išaugo, tačiau tai yra palyginti nauja operacija, ir ilgalaikiai rezultatai nėra žinomi. Skrandžio apylankos operacija pacientui leidžia mėgautis geresne valgymo kokybe, atsikratoma daugiau antsvorio, tačiau yra sudėtingesnė, didesnė komplikacijų tikimybė“, – teigia prof. A. Maleckas.

Svorio metimas – tik vadovaujantis sveiku protu

Dietomis ar medikamentų pagalba svorio numesti taip pat galima, tačiau išlaikyti mažesnį svorį ilgesnį laiką pavyksta ne kiekvienam. Dažniausiai kovojant su antsvoriu siūlomos priemonės yra fizinis aktyvumas, mankšta, taip pat maitinimosi įpročių keitimas, sveikos dietos laikymasis. Siekiant efektyviai sumažinti antsvorį būtina išsiugdyti pastovius ir tinkamus fizinio aktyvumo bei mitybos įpročius. Radikalios dietos, badavimas dažniausiai nėra efektyvūs ir duoda tik trumpalaikį efektą.

Po tokio svorio metimo proceso organizmas patiria stresą, o vėliau skuba sugrąžinti tai, kas prarasta, ir dažnai nutinka taip, kad buvęs antsvoris ne tik sugrįžta, bet ir padvigubėja. Siekiant sulieknėti, fizinis aktyvumas turi būti didinamas palaipsniui – atsižvelgiant į sveikatos būklę, gyvenimo būdą, fizinį pasirengimą. Fizinis aktyvumas duoda rezultatus tik tada, kai jis yra reguliarus, pakankamo intensyvumo, dažnio, trukmės ir derinamas su tinkama mityba. Būtina atkreipti dėmesį, kad organizmui reikalingos įvairios maistinės medžiagos, todėl nepatartina imtis kraštutinių priemonių. Be to, nuolatinis nesubalansuotų dietų laikymasis gali sukelti įvairių psichologinių sutrikimų bei sutrikdyti viso organizmo sistemų veiklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų