REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Strateginės komunikacijos centras „Stratcom“, kuris vienija dešimčių šalių ekspertus, ir kurio viena iš būstinių yra įsikūrusi Rygoje, pristatė konferenciją, kurios metu dalyviai aptars Rusijos valstybinės televizijos humoristines programas ir jų poveikį šios šalies auditorijai.

Strateginės komunikacijos centras „Stratcom“, kuris vienija dešimčių šalių ekspertus, ir kurio viena iš būstinių yra įsikūrusi Rygoje, pristatė konferenciją, kurios metu dalyviai aptars Rusijos valstybinės televizijos humoristines programas ir jų poveikį šios šalies auditorijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot „Stratcom“ atstovų, inovatyvi ataskaita, kurią parengė grupė latvių mokslininkų, vadovaujamai Rygos universiteto profesorės Žanetos Ozolinės, bus pristatyta Latvijos sostinėje kovo 17-ąją. Pagrindinės ataskaitoje nagrinėjamos temos – „Pirmojo kanalo“ vakarinių šou programų vaidmuo diskredituojant Vakarų lyderius, KVN programos analizė ir humoro vaidmuo „Ukrainos gyventojų vienijime stresinėmis sąlygomis“.

REKLAMA

„Stratcom“ yra akredituota NATO organizacija, tačiau tai nėra oficiali aljanso dalis. Ekspertų ataskaitą užsakė Latvijos gynybos ministerija.

„Stratcom“ juokiasi

Ataskaitoje „Stratcom Laughs“ („Stratcom“ juokiasi) pasakojama, kad jos autoriai peržiūrėjo „Prožektor Paris Hilton“, „Yesterday Live“, „Večernij Urgant“ ir „Maksim Maksim“ laidas nuo 2008 ir 2016 metų bei aptiko juos vienijantį dalyką: visas šias laidas sieja KVN.

REKLAMA
REKLAMA

Ataskaitos autoriai pateikė išvadas, kad Rusijos humoristinėse laidose gyventojams padedama atsikratyti streso, tačiau tuo pat metu ir formuojama atitinkama politinė pasaulėžiūra: išorės pasaulis yra įvardijamas kaip priešiškas, o Vakarų lyderių atžvilgiu yra juokaujama naudojantis kriminaliniu žargonu. Kaip pavyzdys yra pateikiama laida „Yesterday Live“ ir juokai apie Silvio Berlusconį. Dažniausiai išjuokiami buvo Barackas Obama, Hillary Clinton, Fransua Hollande’as, Nicolas Sarkozi, George’as Bushas ir Angelas Merkel. Pavyzdžiui, H. Clinton tame pačiame „Yesterday Live“ dar 2012 metais buvo pateikiama kaip melaginga politikė, kuri nesigaudo geografijoje ir kuria Amerikos agresijos planus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ataskaitoje tvirtinama, kad „Večernij Urgant“ išskirtinumas yra tas, kad ši programa yra orientuota į „kultūringus žmones“, kurie susirenka prie televizorių vakarais. Pati laida yra konstruojama tokiu būdu, kad skirtingi juokeliai paveiktų skirtingas visuomenės grupes.

Kita šių programų užduotis – Vladimiro Putino viršenybės įtvirtinimas, teigiama ataskaitoje. Neretai valstybės galva yra prilyginamas kitų šalių lyderiams ir rodomas kaip efektyvus politikas, sprendžiantis įvairius klausimus. Tuo pat metu rodoma, kad „demokratija Vakaruose yra netikra, Rytų Europos šalių lyderiai yra naivūs ir kvaili, o Rusija – šalis vertybių saugotoja“.

REKLAMA

Analizavę KVN įtaką, ataskaitos autoriai pateikė Maskvos komandos „Papapaparam“ vaidinimo analizę. Jų išvadoje teigiama, kad šios komandos pasirodyme yra parodyta Rusijos kova su likusiu pasauliu.

KVN yra apibūdinamas kaip humoro fabrikas, „Aleksandro Masliakovo piramidė“, kurios tikslas yra paveikti auditoriją ir perduoti jai tam tikrų idėjų.

M. Galkinas savęs propagandos įrankiu nelaiko

Ataskaitą komentavęs Maksimas Galkinas leidiniui RBK pareiškė, kad jo programa „Maksim Maksim“ negali būti laikoma politinės strateginės komunikacijos instrumentu.

REKLAMA

„Maksim Maksim“ – tai autorinė programa, kuri yra daroma išskirtinai atspindint mano įsivaizdavimą, iš ko galima juoktis, o iš ko ne, (skirta) išskirtinai pramogai. Man niekuomet ir į galvą neateitų, kad kažkas mane gali naudoti kokiems nors tikslams. Aš niekada nebuvau kieno nors instrumentu, aš visada ironizavau visus politikus,“ – kalbėjo žymus humoristas.

„Yesterday Live“ režisierius Vasilijus Barchatovas NATO strateginių komunikacijų centro tyrimą pavadino „fobija“, o Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova pašiepiančiu tonu, kaip jau įprasta šios įstaigos komunikacijoje, pabandė pajuokauti dėl KVN dalyvių ardomosios veiklos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Masliakovo piramidė“

Ataskaitos autorių teigimu, peržvelgus KVN laidas, darosi aišku, kad ši programa yra paremta piramidės principu: juokai iš pradžių paveikia salės žiūrovus (piramidės viršūnė), vėliau – daug platesnę auditoriją televizijoje, ir galų gale, maksimaliai plačią soc. Tinklų auditoriją.

Dokumente taip pat buvo tiriami KVN vedėjo Aleksandro Masliakovo ryšiai su Kremliumi. Šis bendradarbiavimas yra vadinamas abipusiai naudingu: KVN franšizė gauna finansavimą iš šaltinių, susijusių su pirmaisiais šalies asmenimis, o Rusijos valdžia įgauna įrankį programos pavidalu, kuriuo galima paveikti strategiškai svarbią auditoriją.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų