REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
29
Ievos Strazdauskaitės nužudymu įtariami asmenys atvežti į teismą nuotr. Broniaus Jablonsko

Sukrečianti jaunos plungiškės Ievos Strazdauskaitės pagrobimo ir nužudymo istorija prikaustė visos Lietuvos žmonių dėmesį. Buvo sekama kiekviena detalė ir komentuojami net ir smulkiausi pareigūnų atlikti veiksmai.

29

Sukrečianti jaunos plungiškės Ievos Strazdauskaitės pagrobimo ir nužudymo istorija prikaustė visos Lietuvos žmonių dėmesį. Buvo sekama kiekviena detalė ir komentuojami net ir smulkiausi pareigūnų atlikti veiksmai.

REKLAMA

Todėl nieko keisto, kad vos tik generalinis policijos komisaras Linas Pernavas pranešė apie sulaikytus įtariamuosius, visuomenė bei žiniasklaida sukruto aiškintis, kas galėtų būti tie, kurie galėjo taip žiauriai pasielgti.

Viešumoje akimirksniu atsidūrė įtariamojo Karolio B. socialinių tinklų įrašai bei nuotraukos. Maža to, kadangi sulaikytieji yra romų tautybės, dar pasipylė ir tautinę nesantaiką kurstantys komentarai (į juos dėmesį atkreipė ir policija – aut. past.).

Įvertinus viską, galima konstatuoti, kad „visuomenės teismas“ jau priėmė griežtą nuosprendį sulaikytiems asmenims, nors tikrojo teismo dar teks palaukti, greičiausia, keletą mėnesių.

REKLAMA
REKLAMA

Su naujienų portalu tv3.lt sutiko pabendrauti nuo vaikystės minėtą įtariamąjį Karolį B. pažįstantis vyras. Matydamas priešišką visuomenės reakciją viešoje erdvėje, prieš pokalbį vyras paprašė užtikrinti jo anonimiškumą. Viskas suprantama.

REKLAMA

„Tikiuosi žmonės supras perteiktą mintį ir emocijas. Man tikrai labai gaila dėl Ievos tragedijos. Reiškiu nuoširdžiausią užuojautą merginos artimiesiems, ją pažinojusiems žmonėms. Mano pusbrolį panašiai nužudė prieš beveik trejus metus. Suprantu, ką reiškia netekties skausmas. Bet kaip ten bebūtų negalima niekam linkėti blogo“, - pokalbį pradėjo tv3.lt pašnekovas.

- Papasakokite iš pradžių, kada ir kaip susipažinote su Karoliu bei kiek laiko bendravote?

- Pažinojau jį nuo pat vaikystės, nes iš dalies buvome kaimynai. Artimiausiai ir geriausiai bendravome paauglystėje, kartu sportavome ir leidome laisvalaikį. Baigęs mokyklą išvažiavau iš Kėdainių, tai nuo to laiko tik retkarčiais susimatydavome, kai būdavau Kėdainiuose.

REKLAMA
REKLAMA

- Kada paskutinį kartą teko su juo bendrauti ir kokiomis aplinkybėmis?

- Lygiai prieš metus, balandžio mėnesį. Susitikome, persimetėme keliais žodžiais kaip sekasi ir panašiai.

- Pažįstate Karolį B. nuo vaikystės. Suprantama, kad šiuo metu kalbamės įtarimų žmogžudyste kontekste, bet, vis dėlto, apibūdinkite, koks jo būdas, charakterio bruožai?

- Visa ši situacija, kurią matau viešoje erdvėje yra pasakojanti, mano manymu, visiškai ne apie tą žmogų. Visą laiką jis būdavo optimistiškai nusiteikęs, mandagus, pasitempęs. Prisimenu, turėjome bendrą pažįstamą rusą, kuris ganėtinai sunkiai kalbėjo lietuviškai. Tai jis su juo stengdavosi bendrauti, padėdavo, kuo galėdavo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis romų kilmės ir visi Kėdainiuose kalbėdavo, kad priklauso „Kėdainių baronų šeimai“. Nežinau, kiek tame tiesos, bet įsiminiau, kad jis nemėgo tokio vertinimo, tos čigono etiketės ir stereotipų. Jis būdavo labai ryški asmenybė savo dėmesiu visiems ir nuoširdumu. Todėl realiai visi žmonės, kurie bent kiek jį pažinojo, galėtų pasakyti, kad jis buvo mandagus ir geros širdies. Tuo jis labai skyrėsi nuo visų kitų. Maža to, dauguma jo draugų, vis dėlto, nebuvo romai.

- Socialinių tinklų vartotojai atkreipė dėmesį, kad K. B. publikuoja prabangą išryškinančias nuotraukas. Ar jis mėgdavo tai pabrėžti?

- Net jei ir galėdavo džiaugtis dėl to, ką turi gyvenime, jis niekada nesakydavo „žiūrėk, ką turiu“. Bet dabar matau ganėtinai iškraipytus žodžius viešoje erdvėje. Mes visi džiaugiamės tuo, ką mes turime. Kažkas daugiau, kažkas mažiau. Mano manymu, tai nėra mėgavimasis prabanga o gyvenimiškų vertybių puoselėjimas.

REKLAMA

Ar išskirtinai jam pinigai daug reiškė? Labai abejoju, negaliu dėl to jo išskirti. Yra ryškesnių žmonių, kurie iš tikro mėgaujasi ir demonstruoja turimą turtą ir dėl pinigų padarytų daug daugiau. Pridursiu, kad mano nuomone, didžiausia jo vertybe buvo jo tėtis, kuris už patį Karolį turi penkis kartus didesnę širdį.

- Kėdainių pareigūnai prasitarė, kad Karolis B. esą prie žmonių elgdavosi gražiai, o kai niekas nematydavo užsiimdavo nešvariais darbais. Pabrėžė, kad niekur nedirbo, o pinigų turėjo daug. Tai iš kur tie pinigai ir ar tikrai jis niekur nedirbo?

- Įmonė užsienyje, santaupos, dividendai. Yra kitų pajamų šaltinių, ne tik darbas. Pati policija nesugebėjo apibūdinti tiksliai, kokie tie „nešvarūs darbai“. Lengva žmogaus nepažįstant jį apšmeižti. Naujas automobilis ir kelis šimtus kainuojantis laikrodis, gal tai ir buvo visas jo turtas?

REKLAMA

- Ar jums yra tekę matyti Karolio B. agresijos protrūkių? Gal mėgdavo kad ir paauglystėje dalyvauti muštynėse?

- Mes kartu su juo sportuodavome. Pamenu, kad po treniruotes mokėmės boksuotis ir gaudavau į kaulus kaip reikiant nuo jo. Tai jis pats siūlydavo pristabdyti, visada padėkodavo ir niekada nei su manim ringe, nei su kažkuo kitu nesu matęs jo pratrūkusio.

Net tada, kai pasiekia atgarsiai po kažkokių incidentų iš draugų, tarkim „o žiūrėk šitas tą pašovė, tas tą sumušė“, tai niekad Karolio vardas tokiuose konfliktuose nešmėžuodavo.

- Kokia jūsų nuomonė dėl šio visą Lietuvą sukrėtusio nusikaltimo?

- Kai praėjusią savaitę sužinojau, kad įtariamasis – Karolis, tai būdamas darbe net išėjau į lauką, nes reikėjo pagalvoti „kas čia per nesąmonė“. Perskaičiau visus straipsnius, bandžiau dėliotis, kas kaip kodėl...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neturiu pagrindo manyti, kad tai buvo atlikta dėl automobilio. Ir neturiu pagrindo manyti, kad tai jis yra pagrindinis įtariamasis... Tiesiog man pradėjo galvoje suktis mintis, kad kažkam reikėjo „veido“. O kas geriausiai tinka Kėdainiuose? Pusė mano amžiaus žmonių su kuriais mokėmės ir su juo bendravome pasakys tą patį, kad tai viena ryškiausių asmenybių plius jis yra čigonas. Ir štai, ką turime!

Tada atsidarome „Facebook‘ą“, o ten yra viskas, ko reikia masei žmonių – dar didesnis pagrindas manyti, kad jis padarė nusikaltimą. Pažinodamas jį ir suprasdamas, kokia „situacija“ yra Kėdainiuose, man piršosi tik ši viena mintis.

- Ar tikite, kad Karolis B. gali būti nekaltas?

- Didžiąja dalimi tikiu, bet parodymai ir įrodymai sako kaip yra. Mano teorija dėl „situacijos“ yra ta, kad tiesiog buvo paranku apkaltinti Karolį, kaip pagrindinį, kuris vienintelis yra viešinamas.

REKLAMA

Bet ar jis davę parodymus ir prisipažino dėl kažko, to policija neatskleidė. O sulaikyti iš viso buvo net šeši asmenys. „Mums“ reikia kažką apkaltinti visada, kad nusikratyti psichologinės atsakomybės.

Jokiu būdu neteisinu tokio nehumaniško bei žiauraus poelgio. Tik kyla abejonių, ar Karolis galėjo taip pasielgti. Man tai nesuvokiama. Labai tikiuosi, kad tyrėjai šiek tiek pasispaus ir pradės žiūrėti plačiau į viską, neatsižvelgdami į žmonių nuomonę, o tik remdamiesi savo profesionalumu.

Labai puikiai suprantu, ką jaučia Ievos artimieji. Lygiai taip pat man norėjosi kaltinti visus iš eilės, bet paveikslas žmogaus, kuris neturi širdies yra labai toli nuo Karolio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų