REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pietų Korėjos atstatydinta prezidentė Park Geun-hye (Pak Gjunhė) šeštadienį buvo užsidariusi savo buvusioje rezidencijoje – Mėlynuosiuose rūmuose, o minios jos arešto reikalaujančių protestuotojų išėjo į Seulo gatves.

Pietų Korėjos atstatydinta prezidentė Park Geun-hye (Pak Gjunhė) šeštadienį buvo užsidariusi savo buvusioje rezidencijoje – Mėlynuosiuose rūmuose, o minios jos arešto reikalaujančių protestuotojų išėjo į Seulo gatves.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Eksprezidentė nepareiškė jokio komentaro nuo penktadienio, kai šalies Konstitucinis Teismas paskelbė nutartį, kuria vienbalsiai buvo pritarta jos pašalinimui iš pareigų dėl korupcijos skandalo.

REKLAMA

Maždaug 50 tūkst. prieš Park Geun-hye nusiteikusių protestuotojų suvaldyti buvo atsiųsta tūkstančiai policijos pareigūnų. Į gatves išėję žmonės džiaugėsi teismo nutartimi ir skandavo „Žmonės nugalėjo! Areštuokite Park Geun-hye!“

Tuo tarpu apie 20 tūkst. įpykusių eksprezidentės šalininkų mojavo vėliavomis ir būriavosi šalia miesto rotušės. Jie reikalavo peržiūrėti skubotą teismo sprendimą. Policija savo ruožtu pastatė barikadas, kad išskirtų skirtingas puses palaikančius protestuotojus.

REKLAMA
REKLAMA

Šeštadienį ligoninėje mirė vienas vyras, kuris prarado sąmonę diena anksčiau per eksprezidentės palaikymo mitingą netoli Konstitucinio Teismo protestuotojams susirėmus su policija.

Naujienų pranešimuose teigiama, kad Park Geun-hye penktadienį prezidentūroje viena stebėjo teismo posėdžio, per kurį buvo paskelbta apie jos atstatydinimą, televizijos transliaciją.

Nepatikėjusi tuo, ką pamatė, ji netrukus paskambino savo padėjėjams, kad šie patvirtintų teismo priimtą nutartį, pranešė dienraštis „Chosun Ilbo“. Jos padėjėjai laikraščiui sakė, kad eksprezidentė kol kas neplanavo paskelbti pranešimo dėl teismo nutarties ar jos ateities planų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prezidentę tikrai apstulbino ta nutartis. Ji atrodė prislėgta“, – sakė vienas nežinomu norėjęs likti padėjėjas.

„Ji nori kurį laiką pabūti viena“, – pridūrė jis.

Dabar Park Geun-hye privalo išsikelti iš prezidentūros, kur ji buvo užsidariusi daugiau kaip tris mėnesius nuo to laiko, kai Nacionalinė asamblėja spalį nubalsavo dėl jos apkaltos.

Visgi ji išsikraustys tik tada, kai bus sutvarkytas ir suremontuotas turtingame pietiniame Seulo rajone esantis jos namas, kuriame ji įsikurs su savo apsauga, naujienų agentūrai „Yonhap“ sakė Park Geun-hye padėjėjas.

REKLAMA

Per televiziją buvo parodytas reportažas, kuriame matyti, kaip iš nedidelio sunkvežimio, pastatyto šalia dviaukščio namo, kraunami daiktai. Teismo nutartis iškart atėmė visus Park Geun-hye įgaliojimus ir privilegijas, išskyrus jos apsaugą.

„Augantis nerimas“

Policija už žiaurų elgesį suėmė kelis protestuotojus. Kai kurie eksprezidentę palaikantys asmenys buvo suimti už tai, kad puldinėjo ir sužeidė kelis fotografus bei televizijų komandų darbuotojus.

Pasak „Yonhap“, trečiasis žuvęs protestuotojas buvo 74 metų vyras, nualpęs per demonstraciją šalia Konstitucinio Teismo.

REKLAMA

Diena anksčiau mirė dar vienas protestuotojas, kuriam ant galvos nuo policijos autobuso nukrito didžiulis garsiakalbis. Pareigūnai suėmė kitą eksprezidentės šalininką, pagrobusį policijos autobusą ir nukreipusį jį rėžtis į policijos barikadas, o dėl šių veiksmų galimai nukrito pagyvenusį vyrą užmušęs garsiakalbis.

Nacionalinės rinkimų komisijos vadovas Kim Yong-deokas (Kim Jondokas) pranešime sakė, kad dėl tvyrančios didžiulės įtampos „auga nerimas“, o naujo prezidento rinkimai privalo būti surengti ne vėliau kaip gegužės 9-ąją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šis balsavimas privalo tapti galimybe įveikti susiskaldymą ir konfliktus bei pasiekti nacionalinę vienybę ir harmoniją“, – sakė jis per televiziją.

Pagrindinė opozicinė demokratų partija paragino Park Geun-hye susitaikyti su teismo nutartimi, ir sakė, kad ji elgiasi taip, lyg nesutiktų su ja.

Konstitucinio Teismo aštuonių teisėjų kolegija šią nutartį priėmė vienbalsiu sprendimu.

Prezidentė buvo pripažinta pažeidusi įstatymus, nes leido savo artimai draugei Choi Soon-sil (Čoi Su-sil) kištis į valstybės reikalus. Park Geun-hye taip pat pripažinta pažeidusi valstybės tarnautojų veiklos taisykles.

REKLAMA

Šia nutartimi ji taip pat netenka teisinės neliečiamybės.

Prokurorai jau įvardijo atstatydintą lyderę įtariamąja tyrime dėl kyšininkavimo skandalo. Ji kaltinama siūliusi vyriausybės pagalbą toms įmonėms, kurios paaukojo didžiules sumas pinigų Choi Soon-sil valdomiems fondams.

Ji jau kelis mėnesius nesutiko būti apklausta, motyvuodama savo teisine neliečiamybe, kuri neleidžia pareigas einančio šalies lyderio patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Tačiau Park Geun-hye nebegalės toliau šitaip elgtis, nes palikusi Mėlynuosius rūmus ji privalės dalyvauti apklausoje – antraip jai grėstų areštas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų