REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Moteris piktinosi Infekcinių ligų klinikos sąlygomis Kaune (nuotr. skaitytojo)

Kauno klinikinėje ligoninėje Infekcinių ligų skyriuje su sūneliu savaitę laiko praleidusi mama Neringa portalui tv3.lt pasakojo negalėjusi nutylėti apie košmaru virtusį laiką tarp keturių ligoninės sienų. Du vaikus su vyru auginanti moteris tvirtino iš nieko burbulo nesiekianti daryti, priešingai, tikisi, kad po pastebėjimų ir bent minimalių pasikeitimų, ligoninėje pavyktų užkirsti kelią susirgimu kitomis ligomis, kuriomis, esą užsikrečiama.

10

Kauno klinikinėje ligoninėje Infekcinių ligų skyriuje su sūneliu savaitę laiko praleidusi mama Neringa portalui tv3.lt pasakojo negalėjusi nutylėti apie košmaru virtusį laiką tarp keturių ligoninės sienų. Du vaikus su vyru auginanti moteris tvirtino iš nieko burbulo nesiekianti daryti, priešingai, tikisi, kad po pastebėjimų ir bent minimalių pasikeitimų, ligoninėje pavyktų užkirsti kelią susirgimu kitomis ligomis, kuriomis, esą užsikrečiama.

REKLAMA

Susisiekus su ligoninės atstovais, jie neslėpė nuostabos dėl tokio moters atsiliepimo.

Tautiniai kostiumai ar muilas ligoninėje?

Moteris savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pasidalinusi jautria ir nusivylimo kupina žinute, sulaukė ne vieno komentaro.

„Taigi.. Sūnui rotas.. nu toks „juodas“. Bet mums jau ok ir perkėlė į skyrių.. Kauno klinikinė ligoninė.. Bijau aš tos infekcinės kaip velnias kryžiaus.. Atskiros palatos prašiau - negavau.. nėra vietos.. užtai paguldė į kokią „jaukutę“ dvivietę.. Viskas gerai! Sūnus turi mane! Ir kažkokia bobytė įlindus spaudos pardavė.. gavom gerą „vyrišką“ žurnalą. Sūnus įsigilinęs žurnalą „skaito“.. o aš žiūriu pro langą ir galvoju.. vejamės vejamės Vakarus.. Diskutuojam reikia tautinių kostiumų - nereikia.. o kažkieno ir mano vaikas „sveiksta“ tokioj aplinkoj. Kai guli infekciniam skyriui ir nėra nei šikalinio popieriaus, nei muilo gabalėlio rankom plaut.. nu nf.k.. ne kitaip..“, – neslėpė emocijų mama (žinutės tekstas netaisytas).

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, lietuviai yra kantrūs ir viską gali išgyventi, kaip ir gėdą dėl elementarių dalykų stokos.

„Mačiusi aš tų ligoninių šiek tiek, bet ne taip. Ir muilo rasti jau visur Lietuvoje mažiausiai ko tikėtumeisi, šiuo atveju – jo nebuvo nei palatoj, nei prie kriauklės tualete, kur iš vis turėtų dezinfekantai kabėti tiek ir ant lovos krašto. Galiu aš to muilo ir vyro paprašyti, kad atvežtų, bet jei jis su kitu viduriuojančiu sėdi namie pats. Ir apskritai, kas nori lįsti į skyrių, kur aplink viduriuojantys ir vemiantys.

REKLAMA

Aptarnaujantis personalas stulbinančiai fantastiškai paslaugūs, lyg ir bando atsiprašinėt už tokį vaizdą. Ir stengiasi savo paslaugumu šiek tiek šviesos įnešti į tokią niūrumą“, – pasakojo moteris.

Trūkumus kompensuoja personalas

Sūnų slaugiusi mama neslėpė gailesčio personalui, dirbančiam tokioje aplinkoje ir nuolat besiteisinantiems dėl tokios situacijos. Regis, kas dar gali būti baisiau už sergantį vaiką ir elementarių higienos priemonių nebuvimą? Pasirodo, dar gali būti ir blogiau.

„Palatoje nebuvo jokios spintelės, drabužius ir batus ant kėdžių kabinome, iš dviejų rozečių – veikė tik viena, tai su kolege pamainomis krovėme telefonus. Gerai, kad turėjom atliekamo savo popieriaus pasidėti, kitaip – jokių šansų ir jį pakrauti“, – komentavo nuotraukose matomą nykų vaizdą.

REKLAMA
REKLAMA

Kas nėra girdėjęs apie rekomendacijas dėl aplinkos pagrąžinimo ligoninėse tam, kad greičiau žmonės sveiktų? Vargu, ar tokių yra. Tačiau klausimas, kiek Lietuvoje tai svarbu ir bandoma įgyvendinti. Portalui tv3.lt savo istoriją komentavusi moteris pasakojo, kad patys savo aplinką puošė kaip sumanydami ir žaidimus susigalvojo iš turimų daiktų, kaip ir žaidimą ligoninė su plastikiniu buteliu, matomą nuotraukoje.

„Grįžtant prie sąlygų ir norų, norėjome atskiros palatos, bet negavome dėl užimtumo. Mus paguldė su paaugle. Pasistengė slaugės, kad nereikėtų su rėkiančiu mažu vaiku gulėt. Vėlgi, nėra spintų jokių net lauko rūbams pasikabint – antihigieniška. Ir čia kalbam apie infekcinį skyrių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pas mus įeinant į palatą buvo koridoriukas. Ten kriauklytė su muilu ir dezinfekcinis skystis. Žodžiu, gydytojas ateina ar vizitatorius – rankas nusiplauna. O tualete, kur plauni vėmalus ar užpakalį viduriuojančiam vaikui – nei muilo, nei nieko. Tai aš į puodelį prisipompuoju muilo ir bėgu iš koridoriaus į tualetą.

Prie tualeto, pastatyta atvira šiukšlių dėžė, o tokiame skyriuje norisi uždarų, kaip ir tonos dezinfekcinio skysčio... Visi bijo infekcinio skyriaus, nes atvažiuoja su viena liga, o praserga bent penkiomis. Tai nenuostabu, jei nėra muilo elementariai“, – prisiminė penkiamečio mama.

Ligoninė: priemonių turime pakankamai

Susisiekus su Kauno klinikinės ligoninės komunikacijos specialistu Sauliumi Tvirbutu paaiškėjo, kad apie šį nusiskundimą jie sužinojo tik iš žiniasklaidos, kadangi pacientė į administraciją nesikreipė. Visgi, iškart po žiniasklaidos užklausos buvo imtasi skubių veiksmų.

REKLAMA

„Buvo atliktas kontrolinis patikrinimas palatose, neperspėjus apie tai dirbančio personalo. Kiekvienoje palatoje buvo užtektinai skysto muilo, dezinfekuojančio skysčio, tualetinio popieriaus. Šiomis priemonėmis Kauno klinikinės ligoninės Infekcijų kontrolės skyrius aprūpina visada laiku ir pakankamais kiekiais. Apgailestaujame, kad pacientė nesikreipė į ligoninės personalą, skyriaus vadovybę arba administracija. Deja, lieka neaiškios aplinkybės, kaip atsitiko, kad ji galėjo pasigesti minėtų priemonių.

Nors pacientai aprūpinami tualetiniu popieriumi, muilu, dezinfekcinėmis priemonėmis, jie turi galimybę įsigyti pageidaujamų įvairių prekių ligoninėje veikiančiuose prekybos taškuose, kurių vienas yra mobilus.

REKLAMA

Vaikų ligų I skyriuje veikia trys komercinės palatos, už kurias pacientai gali susimokėti pagal patvirtintą tvarką. Į jas to pageidaujantys pacientai guldomi, jei palatos yra neužimtos, kitu atveju hospitalizuojame ligonius bendrose palatose. Visose jų yra individualios spintelės pacientams. Visame skyriuje užtikrinama švara ir kruopščiai vykdoma higienos kontrolė“, – tikino atstovas.

Anaiptol, jis pripažino, kad nuotraukose matomas kitoks vaizdas. Juolab, ten net nesimato tualetinio popieriaus dėžutės. Be to, jis pabrėžė, kad pacientės nuotraukoje užfiksuota rozetė yra aukščiau todėl, kad jos nepasiektų vaikai.

„Pernai baigėme renovuoti Kauno klinikinės ligoninės korpusą, esantį Baltijos g. 120, kur veikia ir du Vaikų ligų skyriai. Šiuo metu vyksta intensyvūs vidaus patalpų remonto darbai“, – dėstė S. Tvirbutas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau lieka neaišku, jeigu priemonių tikrai pakanka, kur jos buvo, kai mamai su sūnumi jų reikėjo? Juolab, kad juos kasdien lankė ir matė slaugės, tačiau jokių priemonių ar trūkstamų daiktų nepasiūlė, neatnešė.

Skundų negavę, situacija stebisi

Sveikatos apsaugos ministerija Kauno klinikinė ligoninės pacientų skundų dėl asmeninės higienos reikalų nėra gavusi. Ministerijos atstovės teigimu, pacientai teigiamai apklausose vertina šią ligoninę. Todėl stebėjosi tokiu pacientės pranešimu. 

„Pagal 2015 m. atliktos apklausos duomenis, pacientai Kauno klinikinės ligoninės personalo darbą ir suteiktų paslaugų kokybę vertino teigiamai ir jei tektų gydytis pakartotinai daugiau nei 92 proc. respondentų rinktųsi minimą ligoninę ar ją rekomenduotų.

REKLAMA

Vis dėlto, reikia pažymėti, kad Visuomenės sveikatos saugos reglamente nėra numatyti reikalavimai, kad pacientų tualetuose turi būti tualetinis popierius, muilas ir pan. Tai tokie elementarūs dalykai, kuriuos be teisės aktų reikalavimų, turi ir gali spręsti kiekviena gydymo įstaiga“, – nurodė ministerijos atstovė.

Be to, ji priminė Lietuvos higienos normoje numatytus reikalavimus personalui dėl rankų higienos ir keletą kitų būtinų sąlygų.

„Rankų antiseptikas reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose turi būti prie kiekvieno paciento lovos. Taip pat turi būti uždara vienkartinių rankšluosčių dėtuvė ir vienkartiniai rankšluosčiai, atvira ar pedalinė šiukšliadėžė su vienkartiniu plastikiniu įklotu“.

REKLAMA

Kauno klinikinei ligoninei 2015 m. buvo skirtos lėšos Vaikų priėmimo, skubios pagalbos ir intensyvios terapijos skyrių renovacijai. Tačiau Kauno klinikinė ligoninė, teikdama lėšų poreikį 2017–2019 m. programos neteikė projekto dėl Infekcinių ligų skyriaus rekonstrukcijos“, – kalbėjo ministerijos atstovė. Anaiptol, apie renovuojamas patalpas buvo nurodęs ir ligoninės atstovas.

Visgi, pacientės Neringos atsiųstos nuotraukos kalba pačios už save. Ar ji netinkamu laiku, kai daug ligonių buvo, papuolė ir negavo visko, kas priklauso, ar žmogiškos klaidos visą savaitę tęsėsi, taip ir lieka neaišku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų