REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentė įvardijo svarbiausius Seimo iššūkius

Tikisi, kad valdančiųjų reformas palaikys ir opozicija

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė prieš artėjančią parlamento pavasario sesiją tradiciškai susitiko su Seimo valdyba ir aptarė svarbiausius darbus ir strategines reformas.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė prieš artėjančią parlamento pavasario sesiją tradiciškai susitiko su Seimo valdyba ir aptarė svarbiausius darbus ir strategines reformas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Prezidentės, jeigu rudens sesija dar daug ką buvo galima nurašyti senojo Seimo palikimui, tai pavasario sesijos sprendimai – jau šio Seimo atsakomybė. Strateginiai valstybės prioritetai baigiami išgryninti, dabar laukia intensyvus darbas. Politinė valia ir susitelkimas Seime labai svarbūs ne tik spartesniam valstybės vystymuisi, bet ir kiekvieno žmogaus kasdieniniam gyvenimui.

REKLAMA

Prezidentė išskiria keturias sritis, kur laukia svarbiausi darbai ir iššūkiai – tai viešojo sektoriaus reforma ir skaidresnis valstybės valdymas; socialiniam žmonių saugumui užtikrinti svarbiausi darbai; karinis ir energetinis saugumas.

Prezidentės teigimu, šį pavasarį būtina susitelkti ties viešojo sektoriaus reforma, kuri turi užtikrinti skaidresnį valstybės valdymą, o svarbiausia – nomenklatūrinio valdymo epochos pabaigą. Lietuvos geležinkelių, miškų urėdijų, Registrų centro pertvarka yra būtina, tačiau žmonėms turi būti paaiškinta, kaip vyks reformos. Taip pat būtina atsisakyti dubliuojančių valstybės funkcijų – prie įvairių ministerijų yra per 300 įvairių institucijų, tokių ypač gausu energetikos, aplinkosaugos, statybų, verslo kontrolės, inovacijų, žemės ūkio, sporto ir kitose srityse.

REKLAMA
REKLAMA

Pertvarkų seniai reikia švietimo sistemoje – tiek aukštojo mokslo, tiek profesinio mokymo reformos būtinos valstybės pažangai užtikrinti. Taip pat būtina įvesti ribotas vadovų kadencijas viešajame sektoriuje ir užtikrinti skaidresnę jų atranką. Atsinaujinimo būtinybė akivaizdi Vyriausiosios tarnybinės etikos ir Vyriausiosios rinkimų komisijose. Pasak Prezidentės, VTEK turi tapti politinės sistemos moralės sergėtoja, o ne susitepusiųjų gynėja. Skaidresnius rinkimus, o kartu ir skaidresnę politinę sistemą garantuotų Vyriausiosios rinkimų komisijos atnaujinimas ir depolitizavimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentė pabrėžia, kad svarbiausiu tikslu ir toliau išlieka socialinis žmonių saugumas. Pasak Prezidentės, pirmaeilė valstybės pareiga – vaikų saugumas. Vaiko teisių apsaugos sistemos pertvarkai, efektyvesniam darbui su probleminėmis šeimomis, operatyviam vaiko paėmimui iš nesaugios aplinkos, spartesniam įvaikinimo ir globos procesui Prezidentės iniciatyva taip pat pateiktas 8 įstatymų pataisų projektas.

Taip pat ir verslui, ir dirbantiems žmonėms svarbus subalansuotas Darbo kodeksas. Pasak Prezidentės, būtina užtikrinti ir alkoholio prieinamumo mažinimą, politinės valios reikia vaistų kainoms mažinti ir rinkai išskaidrinti.

REKLAMA

Prioritetu toliau išlieka karinis saugumas – geopolitinė situacija reikalauja didinti investicijas į gynybą, taip pat į kariuomenės pajėgumų stiprinimą ir infrastruktūros vystymą. Informacinės atakos prieš Vokietijos karius pamoka dar kartą parodė, kad būtinas didesnis dėmesys informaciniam ir kibernetiniam saugumui.

Prezidentė pabrėžia, kad išlieka būtinybė toliau užtikrinti energetinį saugumą. Nesaugios Astravo AE blokavimui reikalinga politinė valia Seime priimant Energijos rinkos apsaugos įstatymą. Taip pat būtina užtikrinti sėkmingą ir neatidėliotiną elektros tinklų sinchronizaciją su Vakarais.

Prezidentė ir jos komanda yra pasirengusi prisidėti prie visų permainų, kurios didins skaidrumą, efektyvumą, naikins nomenklatūrinį palikimą ir užtikrins šalies gyventojams saugesnį gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų